Съвременно китайско изкуство подгрява от април за втория фестивал Sofia Contemporary

"Мир" на Жонг Биао

© Организаторите

"Мир" на Жонг БиаоМеждународният фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary се завръща само няколко месеца след дебютното му издание през есента на 2012 и ще се проведе за втори път в столицата между 19 април и 12 май. Няколко дни преди това изложба от тежка категория" на съвременно китайско изкуство ще постави начало и на паралелната програма на фестивала.


Мотото му този път е "Близо, по-близо, заедно, а негов куратор ще бъде Овюл Дурмушоглу от Турция, която ще представи над 20 международни артисти, лектори, куратори и колекционери на съвременно изкуство, съобщиха организаторите от "Едно".


Овюл Дурмушоглу, куратор на Sofia Contemporary

© Организаторите

Овюл Дурмушоглу, куратор на Sofia Contemporary


Тазгодишният куратор на Sofia Contemporary живее между Истанбул и Берлин и от години работи като независим куратор на европейската и световна сцена. През 2012 г. Овюл Дурмушоглу организира лекционна програма и серия от презентации по време на тринадесетото издание на dOCUMENTA - dOCUMENTA (13), най-големият форум за съвременно изкуство в света.


"Изкуството не ни дава готови отговори и не ни предлага спокойствие на духа - то по-скоро възбужда социалното ни въображение да се приближим един към друг, да се погледнем отблизо и да
играем заедно", разказва Дурмушоглу.
Събитие от "тежка категория"
Дни преди официалното начало на Sofia Contemporary 2013 ще бъде открита изложбата Нови перспективи в съвременното китайско изкуство", която ще даде старт и на паралелната програма на фестивала. Неин първи домакин ще бъде Vivacom Art Hall, откъдето ще започне и европейската ѝ обиколка след това.


"Червен флаг" на Ще Минджун

© Организаторите

"Червен флаг" на Ще Минджун


Експозицията включва творби на 28 съвременни китайски автори в различни жанрове - живопис, скулптура, видео, фотография и инсталация. Произведенията са поставени в социален контекст и задават въпроси за личностната идентичност, човешката чувствителност, социалната ирония, връзката между модерното и традиционното.


Куратор на изложбата е Син Донг Ченг, който от 15 години представя съвременни китайски автори в цял свят. Самият той според организаторите определя изложбата като събитие от "тежка категория".


Син Донг Ченг, куратор на изложбата "Нови перспективи в съвременното китайско изкуство"

© Организаторите

Син Донг Ченг, куратор на изложбата "Нови перспективи в съвременното китайско изкуство"


Sofia Contemporary е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проекта на Столичната община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: Sofia Contemporary и Фестивал на открито в Западен парк", финансиран от оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013 г.". Програмните модули на фестивала "В Движение", "Форум", "Деца", "Видео" се организират с подкрепата на Vivacom Art Hall. Повече за фестивала - на неговия официален сайт.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK