Разбунилият духовете филм "Ботев е идиот" има ново име и е достъпен за свободно гледане

Кадър от "Ботев е идиот"

© Vimeo

Кадър от "Ботев е идиот"Провокиралият разпалени дискусии заради заглавието си късометражен български филм "Ботев е идиот" е достъпен за свободно гледане в рамките на днешния ден на сайта на "Кинематограф.БГ", съобщиха създателите на 9-минутната продукция. Те също така са сменили името й и лентата вече ще се разпространява като "В час с Ботев", за да се избегнат по-нататъшни спекулации по темата.


Заглавието беше остро критикувано в социалните мрежи от националисти и футболни фенове на пловдивския "Ботев", като някои мнения дори преминаха в заплахи за саморазправа и смърт. Това наложи отмяна на премиерата на филма на младия режисьор Деян Барарев в Пловдив, а опитите на екипа да установи комуникация със засегнатите се увенчаха с неуспех. Очаква се към края на март представянето му в Пловдив най-сетне да стане факт.


"Казусът "Ботев е идиот" го считаме вече за приключен", пише Габриела Василева от "Кинематограф.БГ" в съобщение до медиите. "Тъй като ситуацията започна да се нагорещява още повече, заради шепа хора, които правят изказвания неподготвени и си позволяват да заплашват мен и екипа на kinematograf.bg, както и създателите на филма, режисьора взе крайното решение да смени името на филма от "Ботев е идиот" на "В час с Ботев", както и да бъде пуснат онлайн за 24 часа, за да се убедят всички, че филмът не осквернява Христо Ботев и да не се поддават на манипулативните статии в някой сайтове."
Вече като "В час с Ботев" българският филм, взел награда в Босна и Херцеговина, ще бъде прожектиран за втори път в София. Това ще се случи следващия понеделник в клуб "Студио 5", като част от седмичните събития на "Кинематограф.БГ", посветени на местното и международно късометражно кино.


Сюжетът всъщност не е директно свързан с личността и дейността на Ботев. Той разказва за гимназиален ученик, който в час по литература навлича гнева на преподавателката си, тъй като е написал есе с едноименното заглавие. Създателите на филма искат да насочат вниманието към проблемите на българското образование и комуникацията между учителите и учениците.


"Измеренията, които засяга ученикът в изказването си и обвързаността им с българската действителност издигат филма от нивото на изцяло художествената фикция. Днес този филм практически е игрален. Един ден историята ще го превърне в документален.", се казва в представянето на продукцията в Кинематограф. БГ.


"В час с Ботев" ще бъде част от селекцията на "София филм фест" с късометражни филми в "Дом на киното", като се очаква скоро да бъдат анонсирани датите на прожекциите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK