"Шишко" - откъс от "Асамтой" на Етгар Керет

Фрагмент от корицата на книгата

© Жанет 45

Фрагмент от корицата на книгатаТози уикенд в рубрика "Четиво" ви представяме разказ от гостувалия по-рано тази седмица в София и Пловдив израелски писател Етгар Керет, с когото публикувахме интервю вчера. Откъсът е от сборника му "Асамтой", пореден в неговата кариера и трети, преведен на български и издаден от "Жанет 45".


Етгар Керет е роден през 1967 г. в град Рамат Ган в семейството на оцелели след холокоста родители. Той е автор на пет сборника с разкази, публикувани в 35 страни. Керет е неколкократен носител на Платинената награда на израелската Асоциация на издателите, награден е с отличието за най-добър чуждестранен писател на Централната градска библиотека в Санкт Петербург (2010), кавалерската степен на Ордена на изкуствата и литературата на Франция. През 2007 г. печели "Златна камера" в Кан за режисьорския си дебют "Медуза", базиран по негова собствена творба.


"Шишко" е първият разказ от сборника. Преводач от английски е Милена Варзоновцева.
Шишко

Изненадан ли? Естествено, че бях изненадан.


Значи, започваш да излизаш с едно момиче. Първа среща, втора, ресторант тук, филм там, ама само дневни прожекции. После почвате да преспивате, сексът е бомба и скоро напъпват и чувства. Но ето че един ден тя пристига обляна в сълзи. Ти я прегръщаш и й казваш, че всичко ще бъде наред, да не се коси. Тя отвръща, че не издържа вече, че крие тайна, но не каква да е, а истинско проклятие, нещо страховито, което искала да ти признае от самото начало, но все не събирала кураж. Обаче така й дотежало, че вече нямало накъде, сега непременно трябвало да сподели въпросното нещо с теб, макар да била наясно, че още щом го изрече, ти ще я напуснеш и ще бъдеш абсолютно в правото си. След което отново се разридава.


Няма да те напусна, успокояваш я. Няма. Обичам те. Може да изглеждаш леко притеснен, но не си. А и да си, то е заради сълзите й, не заради тайната. От опит знаеш, че тайните, които толкова разстройват жените, обикновено са нещо от сорта на това, че са го правили я с животно, я с роднина, я за пари. Аз съм курва, задължително се тръшкат накрая. А ти ги прегръщаш и казваш: не си, не си, или пък "шшш", в случай че не мирясват...


Но тайната ми е ужасна, настоява тя, все едно е усетила колко лековато я приемаш, макар и да се опитваш да не ти личи. Затворена в теб сигурно звучи ужасно, й казваш, но то е заради акустиката. Ако я изкараш навън, изобщо няма да изглежда толкова зле, ще видиш. Склонна е да ти повярва. Поколебава се за миг и задава въпроса: ами ако ти кажа, че през нощта се превръщам в дебел, космат, безврат мъжага със златен пръстен на кутрето, ще продължиш ли да ме обичаш? Иска ли питане, отвръщаш. Какво друго? Да кажеш, че няма да я обичаш? Тя просто се опитва да те тества, това е, да се увери дали любовта ти е безусловна. А ти винаги си бил цар на тестовете. И действително, веднага щом отговаряш, тя се разтапя и се награбвате насред хола. После лежите здраво прегърнати и тя плаче от облекчение; плачеш и ти. Иди разбери. За разлика от друг път, сега тя не се изправя и не си тръгва. Остава при теб и заспива. А ти будуваш, любуваш се на красивото й тяло на фона на залеза вън, сетне на изплувалата от нищото луна, докато сребристата светлина блещука по формите на твоята приятелка и милва разпиляната по гърба й коса. И за има-няма пет минути се оказваш изтегнат до някакъв тантурест пич. Който се изправя, ухилва ти се и тромаво си намъква дрехите. Излиза от стаята, а ти тръгваш след него като омагьосан. Ето, вече е в хола, дебелите му пръсти танцуват по дистанционното и прехвърлят спортни канали. Дават Шампионската лига. Когато изпуснат пас, пичът псува телевизора, когато отбележат гол, скоква и изтропва малък танц на победата.


След като мачът свършва, пичът ти казва, че гърлото му е пресъхнало, куркат му червата и няма нищо против да се подкрепи с една бира и дебел резен месо. Добре препечено по възможност, с изобилие от лучени кръгчета. Но и няколко свински пържолки щели да свършат работа. Така че се мятате в колата и го подкарваш към кръчма по негов избор. Новото развитие на нещата те притеснява, при това сериозно, но нямаш представа какво да направиш по въпроса. Командно-контролният ти център е блокирал. На излизане от гаража замаяно сменяш скоростта. Той седи до теб и почуква златния пръстен на кутрето си. На следващото кръстовище смъква прозореца, намига ти и подвиква на стопиращата мадама:


– Ей, маце, да те метнем отзад като козичка?


По-късно двамата се тъпчете до пръсване със стек, свински пържоли и лучени кръгчета. Той се наслаждава на всяка хапка и се кикоти като малко дете, а ти през цялото време си повтаряш, че това е само сън. Шантав сън наистина, но без съмнение ей сега ще се събудиш.


На връщане го питаш къде да го оставиш, а той се прави, че не те е чул, но видимо посърва. Така че в крайна сметка си го прибираш вкъщи. Вече е почти три след полунощ. Аз ще се хоризонтирам, му казваш, а той ти махва от фотьойла барбарон, където се е намърдал да гледа канала за мода. На следващата сутрин се събуждаш изтощен и с леки болки в стомаха. Тя е оттатък, в хола, още спи. Но докато си вземеш душ, вече е станала. Прегръща те виновно, а ти си прекалено смутен, за да кажеш каквото и да било.


Времето си върви, а вие сте все така заедно. Сексът става от добър по-добър. Тя вече не е толкова млада, и ти не си, но изведнъж започвате да обсъждате възможността за бебе. А по тъмно и шишкото се отдавате на нощен живот като изтървани. Той те мъкне по ресторанти и барове, за чието съществуване не си и подозирал и заедно танцувате по масите и трошите чинии, сякаш всеки ден ви е последен. Шишкото е страхотен пич. Е, малко простак си пада, особено с жените; понякога такива ги върши, че ти иде да потънеш в земята от срам. Но иначе е адски забавен. Когато се запознахте, футболът дълбоко не те интересуваше, а сега си наясно с всички отбори. И когато някой от любимците ти бие, се чувстваш все едно си си намислил желание и то се е сбъднало. Което е голяма работа, особено за човек като тебе, който през повечето време почти не знае какво иска. Така си я карате: нощем заспиваш до шишкото, който се мъчи да остане буден за финала на аржентинското първенство, а на сутринта до теб е тя – красивата и всеопрощаваща жена, която също обичаш до полуда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK