Боян Бенев, предприемач: Какво искаме и какво можем да постигнем са две различни неща

Боян Бенев

© Личен архив

Боян БеневПо-рано тази седмица младият предприемач Боян Бенев издаде книгата си "Две поколения", в която той изразява увереността си, че за България може да има едно много по-светло и оптимистично бъдеще, ако работим за него.


В "Две поколения", която е по-скоро призоваване към диалог и размисъл, отколкото стриктен наръчник за успех, той размишлява около посоките и неизследваните възможности, по които страната може да поеме през следващите 40 години.


Сред целите на книгата е да проследи някои от важните социални, икономически и политически процеси, които предстоят на България като държава и българите като народ в този перио. "Защо Българите се срамуват от собствената си държава? Къде е бъдещата сила на Българската икономика? Ще се върнат ли в родината си някой ден българите, живеещи в чужбина и до какво ще доведе това? Колко време ще мине преди да дочакаме хубаво бъдеще за страната ни?" са част от въпросите, по които разсъждава Бенев.
Боян Бенев е роден през 1984 г. в София, а на 6-годишна възраст заживява със семейството си във Великобритания. Отрасва в близост до Лийдс. Когато е на 16 основава първата си компания, а на 23 е избран за най-добър млад предприемач от списание Start Your Business. Завършва икономика в лондонския "Юнивърсити колидж".


През 2009 г. се завръща в България и работи като консултант в областта на маркетинга, продажбите, медиите и информационните технологии. "България е страна, която напускаш с нетърпение, но която жестоко ти липсва", пише той в една от първите страници.


Книгата се разпространява от издателство "Жанет 45", описващо автора като абсолютната антитеза на провокиралото смут твърдение "Ако бях българин, незабавно щях да напусна България" на британския политик Найджъл Фараж.


Преди "Две поколения" Бенев издава "Малка книга за бизнеса" (2009) и "Малка книга за реалността" (2009). Въпреки че разговаря напълно свободно на български, той пише и трите си книги на английски. Очаквайте откъс от актуалното му издание утре в рубриката "Четиво".


Книгата е писана преди актуалните политически събития. Ако сега я пишехте, щяхте ли да промените нещо в нея?


Тя е писана преди една година и може би, ако променя нещо, то би било на базата на опита, който съм придобил от завършването й насам. Но колкото до това, което се случва в момента – не, тъй като книгата доста ясно, особено в последните си страници, описва ситуацията. Тя не е учудваща, като се надявам да има някакъв дългосрочен ефект от нея. Би било тъжно, ако се оставят така нещата, ако не се стигне до някакъв извод и консенсус какво искаме да постигнем и какво реалистично можем да постигнем – а това са две различни неща. Повдига се една възможност нещо да се случи и макар и възможността за дългосрочен ефект да е малка, трябва да има някаква надежда.


Част от корицата на книгата

© Жанет 45

Част от корицата на книгата


В книгата пишете, че завръщането в България е "навярно най-решаващият за моето формиране период в живота ми досега". Защо точно завръщането след успехите във Великобритания?


Не бих ги определил като успехи, просто нещата си вървяха и имах късмета от ранна възраст да започна това, с което се занимавам, да експериментирам много, да се провалям много. Но всичко във Великобритания се случваше много плавно, докато в България хаотично. А в периоди на хаос се формираш най-много в личен план. Трябва да поставиш под въпрос идеи, в които си вярвал, да ги преустановиш. Имах много хубаво детство и получих качество образование за 18-те години в Англия, но никога опитът ми не беше сериозно тестван. Тук тотално трябваше да се преустроя, да си създам среда, всичко започна от началото. Показа ми се на какво темпо мога да действам и да работя. Очите ми се отвориха. Не само от новия опит, но и от новия контекст на нещата, които съм правил досега – все пак адаптацията също е един вид прилагане на това, което си научил.


Винаги ли сте имал ясна представа каква ще бъде професията ви?


Не, заради това толкова много пъти съм извършвал промени в нещата, които правя. Повече съм бил с ясната представа, че търся свободата, конкретното в проекта, а индустрията, от която част е, вече няма никакво значение. Примерно изключително много се зареждам в работата покрай предишните две книги и тази, както и по музикалните проекти (бел.авт. заедно с белгиеца Тим Гюбел, също толкова позитивен към бъдещето на България, той е част от музикалната компания Fustion Embassy, занимаваща се с издаване на фолклорна музика и съвременни изпълнители, вдъхновяващи се от нея. Банев е помогнал финансово за издаването на албума "Оратница"). Все повече виждам, че усилията се оправдават. Все по-малко се интересувам от бизнес елемента, а по-скоро от създаването и оформянето на една идея, която накрая може да пипнеш. Заради това тази книга се оказа един много приятен процес. Всичко започна от няколко думи, написани във влака...


Това, за което пишете в книгата, може ли да се каже, че ще бъде най-добре възприето от хора, които нямат това наслоено разочарование от израстването си тук? Или казано иначе: може ли книгата да повлияе и на хора, които не преоткриват България, тъй като са предозирали с нея?


Не съм сигурен дали целта на "Две поколения" е да обърне мнението на хората, които имат своята твърда визия за нещата, които са тотално негативни към България. Не съм убеден, че всъщност един текст по принцип трябва да прави това, а ако може, то това би било малко притеснително. Все пак хората сами трябва да взимат решенията си и бих се притеснил, ако една книга може да ги преобърне. "Две поколения" е по-скоро за тези, които са позитивни и искат да видят рамка, в която тази позитивност може да се реализира, както и за тези, които са на ръба – те виждат, че може би нещо позитивно се случва, но не могат да открият как това може да се развие занапред. Важното е, че ако тези хора станат достатъчно много, другите няма да имат значение, тъй като те ще се поведат по водещия сантимент на държавата. Който в момента е негативен, но това не означава, че ако се достигне до някаква критична маса мислещи хора, той няма да стане позитивен.


Беше ли странно изживяване да пишете на английски за България, докато също така живеете в нея?


Да, лично аз го намирам за наистина много странно! Бих искал да не беше станало така, но нямаше друг начин. Искаше ми се да споделя тези идеи, а писменият ми български все още не е достатъчно добър, правя много грешки. За да напишеш книга, трябва да имаш една свобода в себе си, просто да излееш нещата. Тя е всъщност написана за малко повече от 3 седмици. После много хора я редактираха и стягаха, но самият текст беше написан за кратко време и не знам дали бих могъл да направя това, ако бях изразил идеите на български.


Процесът на превод е всъщност много интересен, тъй като някой друг подхваща твоите идеи и ги интерпретира. Преводът всъщност се получи много добре, въпреки че винаги има някои тънкости, които се губят при него – все пак на английски едно нещо, което може да се каже с две думи, на български трябва да се обясни с едно изречение. Трябва някои термини да се обмислят и усетят. Но (преводачът) Никола Маринов, (редакторката) Миглена Николчина, въобще всички хвърлиха много труд в книгата. Английската версия иначе я има в дигитален вариант в Amazon.


Тя е писана на няколко различни локации из България. Може ли да се каже, че преди или по време на създаването й е имало някакъв вид подготовка, опознавателно пътуване из страната?


Цялата книга е написана на базата на един таймлайн (показва на айпада си таблица с темите на книгата и последователността им) и от всяка вертикална разрязка в него се получи отделна глава. Оттам започна всичко, след това много време премислях как да структурирам идеите и чак после се случи това писане по влаковете. Иначе местата из България ги знам много добре, а част от книгата е написана в Несебър, тъй като ми се искаше да се отделя на по-спокойно място за малко. Всъщност на влака по пътя за Несебър написах втората си книга, така че ми се искаше да повторя процеса.


Има ли идея за продължение на "Две поколения"? Със сигурност има още какво да се каже по някои от темите.


Мисля, че със сигурност няма да е последното нещо, което ще напиша. Не знам дали следващата ще бъде в същия тон и същата тематика. Много зависи и как ще се приеме настоящата книга, дали ще успеем да я превърнем в някакъв план, действие, нещо, което ще резултира. Или просто ще остане като само мотивиращ текст – в което няма лошо, но ми се иска да бъде нещо повече. Аз нарочно не исках да навлизам в прекалено големи детайли, тъй като ми се искаше по-скоро той да прикани към дискусия, отколкото да зададе някакви конкретни решения.


А имаше ли го страхът, че тя няма да бъде разбрана или че ще бъде заклеймена като писана от човек, който не е напълно наясно със ситуацията в държавата?


О, не, въпреки че тази реакция я е имало и при издаването на предишните книги. Но какво означение има това? Все пак тази книга не е насочена към тази аудитория. Въпреки че е написана съвсем просто и отворено, така че всеки да може да я разбере. Но ефектът, който може да извика, няма как да се прояви у всеки. Не харесвам популистични изяви, в които се цели да се повлияе всячески, тъй ако искаш да угодиш на всички, не угаждащ на никой.


Написах я искрено без особена мисъл за таргет група. Винаги съм вярвал в идеята, че книгата е твоя до момента, в който я издадеш. След това спира да е твоя, хората я интерпретират както си искат. Няма лошо да бъде интерпретирана и негативно, тъй като в крайна сметка това означава, че все пак хората са помислили над нея и са решили за себе си кое е добро и кое е лошо при това положение.


В книгата давате прогнозата, че след години ще има прилив на завръщащи се емигрирали българи...


След доста години, може би 15-20. Поколението на майка ми и баща ми, хора, които са на между 45-50 години, и които излязоха навън през 90-те, тогава ще се пенсионират в чужбина. Всички познаваме всъщност много малко хора, които искат да останат в друга държава завинаги. Във всички има някаква нишка, която ги придърпва към България и е неизбежно част от тях да се върнат. Не знам дали ще са 50 или 200 хиляди, но е нужно съвсем малко, за да ги усетим и да се усетим като конкретна социална група, а не екзотика. Съответно това се превръща в един социален процес, от който могат да произлязат както позитивни, така и негативни аспекти, които могат да произлязат.


Кои биха могли да бъдат негативните?


Не сме много добри в приемането на хората различни от нас. Ако идващите обратно в България бъдат счетени за един вид чужденци, тази разлика изгражда напрежение. Ако за 10-15 години се върнат 100-150 хиляди, то това е достатъчно, за да се превърнат в дефинирана група и тогава става интересно как останалите ще приемат това. Разбира се това много зависи и накъде сме като държава в този момент.


Като човек, живял 18 години във Великобритания, какво е вашето отношение към скорошните дискусии около опасенията за имигрантска вълна от България и Румъния? Има ли нещо реално в тях или е по-скоро въпрос на развалена комуникация?


Англия има много сериозен проблем, който не се решава с един закон или по-голям бюджет, а със структурни и социални промени, които ще отнемат десетки години. Англичаните не са готови да приемат това на обществено ниво и търсят лесни отговори като "Ето те са виновни за нашите проблеми!". Но ето колко бързо отмина цялата ситуация, тъй като сега се подхвана проблема с конското месо. Така че всичко премина на сензационно ниво без нещо наистина съществено. Иначе англичаните не знаят много за България. Много от тях са идвали на почивка или имат пробутан отнякъде апартамент, но това не означава, че имат представа. Англия ни подхвана, защото сме различни и непознати без това да може да се счете за расизъм.


На мен ми хареса, че имаше една хумористична и саркастична реакция в България чрез Facebook, които зададоха един добър тон и това беше приятно да се види.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо. "Какво искаме и какво можем да постигнем са две различни неща" звучи като съобщение за откриването на топлата вода. Интересна статия.

  ....OF
 2. 2 Профил на ........
  ........
  Рейтинг: 402 Весело

  този млад човек е на път да се превърне в успешен политик до година - две

  гледах го миналата седмита по Босфор ТВ - работи му сметанката

  НА върпроса на Лора Крумова: "Защо се е върнал в БГ" .

  въпр. Боян Бенев Индиректно каза:
  тук има повече глупаци , на които да продава илюзии

  Момче/Майстор , за чест на родителите му

 3. 3 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#2:"bugarin "]тук има повече глупаци , на които да продава илюзии [/quote]
  ха-ха-ха. И ето вече с готовата книжка, в която продава илюзии на глупаци.

 4. 4 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#2:"bugarin "]въпр. Боян Бенев Индиректно каза:
  тук има повече глупаци , на които да продава илюзии [/quote]
  Стар, но актуален, виц: Преди много години БАТА (чехски производител на обувки) пратил двама свои представители в Африка, поотделно. След седмица получили две телеграми. Първата била "умряла работа, никой не ползва обувки". Втората-огромен пазар, всичките са боси.

 5. 5 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#3:"kolizej"]И ето вече с готовата книжка, в която продава илюзии на глупаци. [/quote]
  Навремето в САЩ някой (Карнеги май) забогатял, като написал книга "Как да станеш богат"

 6. 6 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 620 Разстроено

  „През 2009 г. се завръща в България и работи като консултант в областта на маркетинга, продажбите, медиите и информационните технологиlи„

  Красимир Катев, Милен комодския варан Велчев, Ники Мръснилев, Каролев, и още една тумба кЪнсалтЪнтИ увиснали на борещия се със зъби и нокти българин! Но те, ... те „консултират„ , смело и с размах.

  Ама що никой не направи нещо работещо, и носещо пари-прим, не само на фамилията му?
  За какво да ги знам тия кънсалтънти, че са живи? Ма млад бил, ма нам си къде успял, и страшен сапун сварил, ...айде нема нужда от сичко това бе люде! Функциониращи производители ни трябват, такива, дето ще изнасят навън, ще осигурят работа, и стабилност!
  Кънсалтантите, са при оня мустакатия дето банката му държи парите на БЕХ-МЕХ-ТУМБАК и другите дето плюскат всичко каквото докопат!

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Разстроено

  [quote#2:"bugarin "]тук има повече глупаци , на които да продава илюзии[/quote]
  ----------------
  Така си и помислих.
  Защото от близо 10 години живея във Великобритания и този не съм го чувал. Просто е тръгнал с въдицата без стръв, защото в БГ шараните са на всеки километър...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Един поне да го е осъзнал ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#2:"bugarin "]този млад човек е на път да се превърне в успешен политик до година - две[/quote]
  ============
  Не мисля, че ще стигне до политиката. А и образованието му звучи много калинско. Както и бизнесът му...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 10. 10 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Е, не бързайте да съдите и хейтите човека!
  Още не е станал полютик.
  Вярно - не е да не сме се нагледели на "спасители" и оправячи, но нека бъдем обективни. Човекът нищо лошо не е направил.

  Любов и светлина!
 11. 11 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Добре е повечко, израсли извън страната ни, българи да се връщат тук...някакси биха разчупили с присъствие, ширещата се закостенялост.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#6:"ikechukwu"]Красимир Катев, Милен комодския варан Велчев, Ники Мръснилев, Каролев[/quote]


  Когато Каролев постне нещо във Фейсбук,коментарите бързо стават трицифрена бройка.Изобщо не мисля че тези са взели повече отколкото са дали.
  С какъв аршин текезесарски мериш,ти си знаеш.

 13. 13 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Дa прaвиш бизнес в Бългaрия е кaто дa слезеш нa брегa срещу гермaнските кaртечници по време нa десaнтa в Нормaндия. Който е гледaл Спaсявaнето нa редник Рaйaн знaе кaкво имaм предвид. A консултaнтите седят в укритиятa и дaвaт aкъл.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "Γαλλα":

  Ами те се върнаха. Царо ги докара цяла купчина. Ама пак не ги харесахте били печелбарчета, юпита, калинки...

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#11:"Γαλλα"]Добре е повечко, израсли извън страната ни, българи да се връщат тук...някакси биха разчупили с присъствие, ширещата се закостенялост.[/quote]

  +++ Точно така!Ако някой си мисли че парите ни не стигат,а акълът ни прелива,дълбоко се лъже.

 16. 16 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#6] от "ikechukwu":

  Дойде врема да ви напиша голям +.
  Един много умен и добронамерен човек преди доста години беше казал - лидерите ви се намират сред вас. трябва само да ги намерите. А още малко преди него по времето на прословутия Указ 56 един друг учен човек, член на съвета на директорите на Krupp AG сподели: Сега ще ви нападнат разни консултанти по маркетинг и по какво ли още не. Внимавайте. Добре е да се знае чуждия опит, но всяко общество си има специфични особености. Ако копирате всичко 1:1 е твърде възможно никак да не се получи положителен резултат. Вие най-добре си знаете сравнителните предимства

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Желая успех на момчето. Иначе въобще не се учудвам, че много форумци задюдюкаха и заехидничиха. Типично.

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Като е тукашен - "партийен наследник", като е от другаде - "тарикат". Е, няма угодия!
  Пожелавам му успех.

 19. 19 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Точно за това не ги харесахме. Защото "царо ги докара".

 20. 20 Профил на Тракатака
  Тракатака
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#19:"Нощен ястреб"]Точно за това не ги харесахме. Защото "царо ги докара". [/quote]
  Някой друг да си харесал? Или и ти "акъл не искаш, пари дайте"

  С този пшодход още дълги години ще има тъпчене на едно място, и хейтърство.

 21. 21 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#12] от "vjacho":

  „Изобщо не мисля че тези са взели повече отколкото са дали. „

  Айде ти мисли, ама яко да мислиш,..такаа-печено мисли, че като земеш да измислиш онова ти ми колело, оная ми ти топла вода, ама няма да спираш до там-може да измислиш още бикините и електронния часовник, все хитри работи те чакат за мислене!
  Ние текеесарите ще гледаме фактите, и ще осигуряваме жизненоспособна среда за „мислители„ като теб, за да ги опазим от консултанти като агента на ДС Каролев! Щото сте ни ценни, субпродуктите ви са национална гордост.

 22. 22 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Интересно интервю. Макар и не "стриктен наръчник за успех", книгата му все пак ще се възприеме именно като такъв. Желая му успех и да се имунизира срещу "приятелски" огън на родна земя.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 23. 23 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Тези около Симеон бяха "върнати", не си бяха дошли сами...Има голяма разлика! На един от тези баща му е сред основателите на ТИМ например, беше и министър...

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 24. 24 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 843 Весело

  [quote#7:"Депутат 241 (в оставка)"]в БГ шараните са на всеки километър... [/quote]
  Комунетата са на всеки километър. Шараните сме на всеки метър. Пиша СМЕ, защото не съм изключение.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 25. 25 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Оттолкова консултанти сме на тоя хал!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 26. 26 Профил на Lavinia
  Lavinia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "Депутат 241 (в оставка)":

  Колко често отваряш сайта на BBC, че да го чуеш?

  "Whenever things were frightening, it was a good idea to measure them"
 27. 27 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#26:"Lavinia"]Колко често отваряш сайта на BBC, че да го чуеш?[/quote]
  =========
  Дай линк, за да се разберем...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 28. 28 Профил на Lavinia
  Lavinia
  Рейтинг: 458 Неутрално
 29. 29 Профил на az_sam
  az_sam
  Рейтинг: 407 Неутрално

  интересно, въпреки, че почти винаги гледам положително на такива хора, като прочетох статията някакси останах леко разочарован, може би поради факта, че човек който е учил навън, няма финансови проблеми, идва и живее в България от скоро, без наистина да е усетил нищетата в която живеят болшенството от българите, впоследствие издава книга на английски как да се щяли да станат нещата.....което говори, че той е или гений и наистина много разбира нещата или просто търси евтина слава....... искрено се надявам да е първото.....

 30. 30 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#26:"Lavinia"]Колко често отваряш сайта на BBC, че да го чуеш?[/quote]
  =========
  Last Updated: Thursday, 31 July 2003, 07:13 GMT 08:13 UK

  From classroom to boardroom

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 31. 31 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Боян Бенев е роден в България, но напуска страната с родителите си едва шестгодишен и отраства във Великобритания. Паспортът, акцентът и биографията му го определят много повече като британец, отколкото като българин. Но явно за Светослав Тодоров, имиджмейкъра и PR специалиста, работещ сигурно не безплатно за пополяризиране на дадената личност това не е важно. Той и преди това е писал и участвал в създаването на музикални блогове и сайтове, за които е правил интервюта, репортажи, статии и ревюта. Член е на DJ проекта Indioteque, който според него от известно време бил навлязъл и в организирането на концерти на чуждестранни групи в България. Ако говори твърде много за грандиозната меланхолия в някой филм или двусмислието в припева на някоя песен, спрете го. Момчето сега се е сетило да следва Българска филология в Софийски Университет "Св. Климент Охридски" и трябва да плаща таксите за обучение и да живее на пазарен наем, като всеки студент от провинцията. Поне е завършил френската паралелка на 4-та Езикова Гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" във Варна, та навсякъде се вре и е по-оправен.

 32. 32 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#28] от "Lavinia":
  -------
  В локалните вестници пише и за моите деца.
  А ВВС е от 2003 год.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ministry09
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 35. 35 Профил на Lavinia
  Lavinia
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#30] от "Депутат 241 (в оставка)":


  До коментар [#32] от "Депутат 241 (в оставка)":

  Ти каза че не си го чувал, аз ти казах, че не си се ослушвал.

  А от профила му и писанията за Huffington Post какво не ти хареса?

  "Whenever things were frightening, it was a good idea to measure them"
 36. 36 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  [quote#35:"Lavinia"]А от профила му и писанията за Huffington Post какво не ти хареса?[/quote]
  -----------------
  Не е мой тип в правенето на бизнес...
  Вие да не сте роднини?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Lavinia
  Lavinia
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#36] от "Депутат 241 (в оставка)":

  Ех, Бай Ганьо...

  "Whenever things were frightening, it was a good idea to measure them"
 39. 39 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Имам познато момче, което е израстнало и учило в САЩ. Но само едно лято на гости при баба го е накарало да преосмисли отношението към страната ни, да разбере, че тук е коренът му. Родителите продължават да живеят в Америка, а той им ходи само на гости, защото "роднините ми са тук" (по неговите думи). И той се казва Боян, между другото.
  Младите са космополити и им е лесно да предприемат това, което им е на сърцето.

 40. 40 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#38:"Lavinia"]Ех, Бай Ганьо... [/quote]
  Бай Ганьо емигрант в Обединеното кралство...нискоквалифицирн "Депутат 241 (в сънищата си)"
  Бай Ганьо Балкански стана Бай Ганьо Европейски.
  БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ФАБРИКА ЗА ЕМИГРАНТИ ...за британските острови да се възползват, като "Депутат 241 (в сънищата си)", от всичко финансирано от британския данъкоплатец.

 41. 41 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#11] от "Γαλλα":
  Мазохист, нали Спас Русев вече ти прати екипа от Лондонското ”Сити” и ти доведе в България верните на Симеон Борисов “ЮПИТА”, на които бяха възложени основните постове в управлението на страната – икономика и финансии? Мазохист, нали гласува за Бойко Методиев Борисов, а получи от САЩ Симеон Денчев Дянков?

 42. 42 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#20:"Тракатака"]Няко друг да си харесал?[/quote]
  Харесал съм. Костов.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Аман от търговци или това е по-лесното ???
  Твърдението ми е, толкова невярно, колкото е вярно това, на Автора. Разбира се, нищо лично, защото нещата са наклонени към необходимостта от "твърда почва", каквато е темелната причина, да си говорим за Мениджмънт в Разпределението.
  По-далеч от черпака за вчерашната супа, която щем да рупаме...

 45. 45 Профил на atticus
  atticus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не знам, той до колко се опитва да продава илюзии, но вие като истински българи започнахте да ''хейтвате'', да твърдите, че лъже , и да увъртате думите, дори без да сте прочели книгата!
  Представете си, че може да има позитивно настроени хора ))

 46. 46 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Акумулираните множества труд можем да определим с общото понятие богатство. При добавянето на части от своето богатство в общественото производство,богатството се увеличава с толкова, колкото множества труд се добавят към себестойността на даденият продукт. Този процес можем да определим като капитализация на множествата труд. Излиза че колкото повече капитализираме от дадено богатство, толкова същото нараства. Това е причината, която мотивира хората да участват в общественото производство.
  БОГАТСТВОТО ПРЕДОСТАВЕНО ЗА КАПИТАЛИЗАЦИЯ ЧРЕЗ ОБЩЕСТВЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО НАРИЧАМЕ КАПИТАЛ.
  Чрез процесът на капитализацията ние съдим за самите общности.
  ОБЩНОСТИТЕ СА ТАЗИ КОИТО СЪЗДАВА УСЛОВИЕ ЗА КАПИТАЛИЗАЦИЯ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ МНОЖЕСТВА ТРУД.
  Всяко богатство е плод на сътрудничество между общността създала условие за капитализация на множествата труд и притежателите на същите. Образно можем да си представим, че общността е почвата в която нейните членове посяват своите семена/знания и умения/ и ще се пожъне това което е посято/множествата труд/, в зависимост от това къде е посято/общественото производство/.
  Това прави еднопосочни интересите на всеки член от общността и цялата общност. Ако дадена общност не създава условия членовете на общността СВОБОДНО да капитализират богатството си, то ще потърсят други общности, където са създадени такива условия.
  Ето защо нашият народ няма право да се гордее че Джон Атанасов е изобретил компютъра,защото когато изобретява компютъра в родното село на дядо му не е имало електричество.
  Всичко има своята причинно следствена връзка и никой не оспорва че английската общност е много богата, но човек също трябва да си обясни как е станала богата и националният и егоизъм дали ще позволи да помогне и на другите общности да станат също така богати.
  Имах щастието в началото на 60-те години на миналият век да посетя тази богата страна и от тогава съм търсил отговора на въпроса:ЗАЩО ТЕ СА БОГАТИ А НИЕ НЕ!
  Стигнал съм до съответните изводи, но да ги изложа изисква доста време и едва ли някой от участниците в настоящият форум биха проявили интерес към тях.

 47. 47 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 662 Весело

  Този младеж не зная дали е за хвалене /всеки има своя гл.т./, но не разбирам защо е това оплюване... Типично по нашенски - чуждият успех е незаслужен, като че ли има нужда от някаква санкция на форумците. Ами щом човека се чувства по свой начин успял, значи има собственото си основание за това. Явно не е луд, така че по-кротко с анализите, нищо не е взел от форумната логорея, нито пък нещо и дължи този младеж.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#21:"ikechukwu"]Айде ти мисли, ама яко да мислиш[/quote]

  Не се засягай!Момчето си го е казало добре и не му пука.Аз смятам че така трябва да се работи.Вдигаш летвата така че всеки да не може да я прескочи.Под летвата остават мнозина,който иска да взема акъл от тях,прав му път!

 50. 50 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 402 Неутрално

  да, motivational speaker е професия.

  а с удоволствие бих прочел за някой който е започнал производство и износ от България. например в Trader joe's отдавна продават лютеница от БГ и като гледам не застоява. нещо малко но все пак стигнало до един голям пазар. може ли и с други стоки по същия начин и как?

 51. 51 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#46] от "nikodim821":
  В каламбура ми малко по-горе, "твърда почва" е Производителният труд. Нямаме го, но иначе Разпределяме "вчерашната супа"...
  Благодаря за академичното търпение, в твоя постинг...

 52. 52 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#42] от "Нощен ястреб":

  Лъжеш. Как си го видял в тъмното , че да го харесаш. Ами той изобщо не се смее , че да го видиш.

 53. 53 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#52] от "papyre":

  Много "оригинално", няма що. С този плосък хумор само се излагаш.

 54. 54 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#25] от "Thermobee":

  Да- и на мен ми направи впечатление: най-добър предприемач ,не знам какво, а тук - консултант. Демек, акъл дава. Може би нищо друго тук не може да вирее,освен консултанти.

 55. 55 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#28] от "Lavinia":

  За писател - ясно, издава 2-ра книга ( интересно в какъв тираж), пише статии (или по-скоро кратки текстове в графата Блогове), но като предприемач от профилът му (uk.linkedin.com/in/benev ) не дава индикации за особени успехи ... Според него самия в момента се занимава с онлайн посредническа агенця за наемане на персонал ( аз лично не съм я чувал, макар и да следя този пазар) и с клъстъра за преприемачество и иновации, който в момента се бута активно под крилото на семейство Паси ...
  За мен е леко пренебрежително, когато някой с толкова малко ( от моята гледна точка) опит така щедро да дава "акъли" , всички от които отдавна са предъфквани и съвсем не са измислени от него ...

  Такаче, както писа някой по-горе за политическите му амбиции, след 5 години , живот и здраве, ще видим къде ще е ...

  Иначе с удоволствие бих искал да подобно подробно интервю с предприемачи с компании с неспорен успех като Телерик, Уолтопия, Хаосгруп и още много други, за които умишлено или не рядко се пише...

 56. 56 Профил на Lavinia
  Lavinia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#55] от "m_art_in":

  Никъде не съм казвала, че е много интересен. Удивих се, че коментарите отиват от едната крайност в другата - или "тоя лъже, нищо не е правил в Англия" (без да сме гугълнали да го видим какъв е), или "това е новия ни вожд, айде да влиза в политиката и да ни оправя".
  [quote#55:"m_art_in"]За мен е леко пренебрежително, когато някой с толкова малко ( от моята гледна точка) опит така щедро да дава "акъли" , всички от които отдавна са предъфквани и съвсем не са измислени от него ... [/quote]
  Не бих казала пренебрежително, защото в последния месец дори чалга певачките се изредиха да дават акъл. Но съм съгласна, че не казва нищо ново. То и няма какво ново да се каже, с чесане на езици само не става.

  [quote#55:"m_art_in"]Иначе с удоволствие бих искал да подобно подробно интервю с предприемачи с компании с неспорен успех като Телерик, Уолтопия, Хаосгруп[/quote]
  Не може. Те работят здраво по основната си дейност и нямат време за такива интервюта

  "Whenever things were frightening, it was a good idea to measure them"
 57. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#53] от "Нощен ястреб":

  Благодаря , ако си схванал същността на хумора . Значи не е плосък.

 58. 58 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 458 Неутрално
 59. 59 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 458 Неутрално

  д*б* всички. жив и здав да е и успех, ако бъкам.

 60. 60 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Важното е, че ако тези хора /позитивните/ станат достатъчно много, другите /негативните/ няма да имат значение, тъй като те ще се поведат по водещия сантимент на държавата. Този сантимент в момента е негативен, но това не означава, че ако се достигне до някаква КРИТИЧНА МАСА МИСЛЕЩИ ХОРА, той няма да стане позитивен."

  Чета коментарите под тази статия и тайничко се надявам позитивно мислещите хора да са отишли за гъби и затова да са пропуснали да се постват тука......

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 61. 61 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#13] от "kr":[quote#13:"kr"]Дa прaвиш бизнес в Бългaрия е кaто дa слезеш нa брегa срещу гермaнските кaртечници по време нa десaнтa в Нормaндия[/quote]
  Страхотно сравнение , може и да го ползвам някъде


 62. 62 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#60] от "mlu666":

  Позитивните винаги и навсякъде са били и са много по-малко от негативните.

  Това е естественият път на съхранение.

  Позитивният винаги е изложен на загуби и е по-труден за възприемане, а може да е и наследствен ха-хо. Затова негативизма е по-полпулярен и по-лесен за възприемане, но и по-тежък за понасяне, защото подлага нещата на по-голямо и системно съмнение.

  Негативизмът ако не е патологичен има много по-голяма акумулативна градивност. Защото лошото е напред и трябва да се готвим за него за да го посрещнем, а ако дойде доброто то винаги е добре дошло.

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#61] от "do":

  Атаката на френският бряг е трябвало да започне в много по-ранни часове, а тя е започнала на разсъмване, когато всичко е вече видимо.

  Вината за хилядите загинали не е в тях, а в недомислието на командването.

 64. 64 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#58] от "davisable":

  Абсолютно верно!
  Пожелавам му успешно пенсиониране в България!

 65. 65 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#47] от "m_style":

  Много рядко някой се признава за неуспял.

  По принцип да си успял е едно много широко понятие и е зависимо от емоционалните моментни нагласи.

  И преди всичко е това, което другите мислят за теб, а не самият ти за себеси.

 66. 66 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Още като прочетох,че да искаш и да можеш,са две различни неща (!),ми стана ясно,че този човек нищо не разбира. Тази "мисъл" служи единствено за оправдание на слабите хора. Демек,той искал,но не станало...!
  Но ще цитирам един немски гений:"Да искаш и да можеш,е едно и също".
  Човек прави това,което "знае",което си мисли,че знае. В целият свят само един човек предупреди,че идва ужасна икономическа криза-няколко месеца преди тя да се разрази. Разбира се,никой не му повярва. Та аз питам г-н Бенев,къде беше той 2008г.,и защо не би камбаната,а не сега със задна дата,да ръси акъл.
  Ето например,има една наистина гениална типично по древноримски,мисъл:"Народът иска хляб и зрелища". Кратко и ясно. Но Бойко Борисов въпреки,че със сигурност я е чувал,не се сети за нея,и гушна павето.
  Между другото,комунизмът рухна и защото не можеше (и не искаше,както обясних-това е едно и също),да осигури зрелища,в добрият смисъл на думата. Бога ми,така нареченият "живот" през комунистическия режим,беше толкова задръстен,тъп,злобен и убийствено скучен,че дори и да имаше висок жизнен стандарт (хляб),той пак щеше да рухне.

 67. 67 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#63] от "convince":

  Ти чувал ли си израза,"тъмно като в рог"? Такава е била ситуацията на нормандският бряг! Невъзможно е в пълна тъмнина да се водят бойни действия.
  Винаги при десант на морски или речен бряг,нападащата страна дава големи жертви. Затова и германците се отказват да форсират река Волга при Сталинград,защото ще дадат големи и безсмислени жертви. Затова и блокират Ленинград,а не го атакуват-по същата причина.
  Да,Вермахтът напада Русия в четири без десет сутринта,но обект на нападението са били предимно градовете,в които е имало улично осветление,все пак.

 68. 68 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Абсолютно бутафорна държава. Да идва Щвейцария или Германия да ни завладява и да приключим.

 69. 69 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Постът ми № 68 беше за друга статия. Но идеята така или иначе е валидна.

 70. 70 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#67] от "deaf":

  Първоначалният замисъл за форсирането е бил, частите да бъдат на брега, много по рано, а не по светло, защото разстоянието до бункерите е само плажа.

  Тъмнината важи и за нападнати и за нападатели.
  Просто това е провал за командващите акцията.

  Както се знае бункерите са превзети, но цената е много висока.

  Да си командващ или министър-председател, не е като да риташ топка в село Бистрица, припомняки си детството от съседното село Банкя или как си пускал хартиени лодки в близката бара в реката край къщата на баща ти в щата Канзас.

 71. 71 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#70] от "convince":

  Германците при всички случаи са щели да усетят приближаването на Съюзниците,и да открият огън по бреговата линия. И дори и тъмно е нямало как да не уцелят,и жертвите пак са щели да бъдат много. Като са можели да използват сигнални ракети (за осветление),или трасиращи патрони и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK