Палмър с право предупреждава: "Ноктюрно" не е филм, на който ще се насладите

Палмър с право предупреждава: "Ноктюрно" не е филм, на който ще се насладите

© София Филм ФестТрябва да ви предупредя - това не е някакъв малък симпатичен документален филм. Този филм е над 2 часа и е изключително тежък. Това не е филм, на който ще се насладите, но, надявам се, ще бъде за вас филм, от който ще научите много, подобно на мен".


При положение че преди ден, на 12 март, филмът "Ноктюрно" на известния британски режисьор Тони Палмър направи световната си премиера пред открита публика на голям екран в рамките на "София филм фест", няма как да знаете, че авторът му е брутално искрен и наистина има причина да предупреждава публиката да си тръгне. Особено ако е дошла с очакване да напусне салона облекчена или развеселена. Обогатена - да, но с тежки теми за размисъл...


Палмър сподели, че по-рано същия ден филмът е бил показан на закрита прожекция пред кинокритици, след което мнозина са плакали. Той самият също. Сподели и че е отнело време, докато всички те заедно се съвземат и започнат частта с обсъждането на лентата. Сега, когато вече съм го гледала, разбирам напълно за какъв вид вцепенение е ставало въпрос...
Анотацията на филма подсказва, че тонът му ще бъде минорен. Той разказва за "извечната тема за жестокостта на човека към себеподобните, занимавала постоянно съзнанието на Бритън".


Лентата е посветена на отбелязването на 100-годишнината през 2013 от рождението на един от най-известните съвременни британски композитори, музиканта и диригент Бенджамин Бритън. Със сигурност той не е сред най-популярните в България, но за онези, които се интересуват от класическа музика, вероятно имена като "Военен реквием", "Вариации върху тема от Пърсел", оперите "Питър Граймс", "Похищението на Лукреция", "Завъртането на винта" и "Смърт във Венеция" говорят повече.


Само през 2012 г. негови произведения са били изпълнявани над 30 хил. пъти в цял свят. За Великобритания той е икона в съвременната класическа музика. Пред гения му като оркестрант, музикант и композитор се прекланят стотици професионалисти.


Роден в края на Първата световна война, младостта му преминава по времето на Втората, а в душата на чувствителен творец като него гледките и последиците от насилствената смърт на десетки хиляди оставят трайни спомени. 


"Ноктюрно" всъщност е името на известно произведение на Бритън, писано за тенор, седем задължителни инструмента и струнен състав. Иначе терминът "ноктюрно" може да подскаже, че става въпрос за музикална, лирична, задушевна творба, която се изпълнява в бавно или умерено темпо. Това е обаче само в случай че имате познания по музика. В противен случай "Ноктюрно" е просто заглавие, което звучи мелодично и някак музикално. Всъщност обаче в него се крие голям коз към цялостното усещане на филма.


Тони Палмър преди световната премиера на новия му филм "Ноктюрно" в кино "Люмиер" на 12 март 2013 г.

© Дневник

Тони Палмър преди световната премиера на новия му филм "Ноктюрно" в кино "Люмиер" на 12 март 2013 г.


Той действително е въздействащ. Вече повече от ден след като го гледах, не мога да изтръгна с лекота тежкото чувство и мисли, които предизвикаха всичките му 135 минути.


Не бих казала, че не трябва да се гледа. Но със сигурност не е за масова публика и със сигурност публиката има право да бъде подготвена за част от гледките, с които ще се сблъска. Най-малкото е нужно да му бъде поставено възрастово ограничение.


В него покрай темата за мрачните и до голяма степен посветени на смъртта и тегобите на войната композиции на Бритън, за него самия като доста объркана и чувствителна личност, както и историята около създаването на творбите му, се прокрадват ужасяващи кадри на жертви на Холокоста, стряскащи купчини от изнурени трупове на мъже, жени и деца, които задушават атмосферата на киносалона с мъка. Мнозина не издържаха и си тръгнаха по време на прожекцията. Немалка част обаче остана до края.


Както и самият Палмър казва, този филм може да научи или дори да поучи. Чрез него се предизвикват далеч по-всеобхватни мисли от онези, които заобикалят единствено композитора Бритън. Част от тях са за необходимостта от творците и има ли техният труд предназначение и цел. 


Именно хората на изкуството, както се споменава и в самия филм, са онези, които трябва да имат времето, способността и възможността да се отделят от обикновеното ежедневие на всички и да почувстват нещо, което е отвъд него. Нещо, за което ние останалите, които не творим, нямаме време. Понякога, за да привлекат вниманието ни, е нужен шок. Шок има и в този филм, но той е по-скоро вътрешен - сякаш от собственото недоумение защо е нужно да занимаваме мислите и съзнанието си с тежестите на войната.


Макар обаче пацифистът Бритън да пише, възмутен от Втората световна война, войните и насилието между хората продължават и днес. Затова може би понякога има нужда да се спрем и да си причиним "мъката" да изгледаме един 135-минутен минорен филм, изпълнен с гениални дисхармонии на духа и звука, за да почувстваме нещо чуждо, което ние самите не сме имали време да почувстваме в забързаното си ежедневие. От друга страна - няма да сгрешим и ако си го спестим. Преценете сами, но не казвайте, че не сте били предупредени.Тони Палмър е един от водещите режисьори на музикални документални филми и исторически игрални драми. Филмографията му наброява около 100 заглавия – от ранните му творби за "Бийтълс", "Крийм", Джими Хендрикс и Франк Запа до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас, Джо Осбърн, Марго Фонтейн и Менухин.


Неговият филм, посветен на Вагнер (дълъг 7 часа и 45 минути) и с участието на Ричард Бъртън, сър Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв, е определен от "Лос Анджелис таймс" за "един от най-красивите филми на всички времена".


Сред повече от 40-те международни отличия за работата му са 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и "Еми". Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. През 2010 г. той бе удостоен и с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK