Асен Асенов, "Едно": Трябва радикална промяна в културната политика на София

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов (в средата) е отговорен за проблемите с културните приоритети на общината според Асен Асенов

© Надежда Чипева

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов (в средата) е отговорен за проблемите с културните приоритети на общината според Асен АсеновАсен Асенов, директор на платформата за съвременна култура и изкуство "Едно", обяви, че напуска инициативния комитет "Приятели на София – кандидат за европейска столица на културата", заради липса на развитие на идеите, неправилна политика при финансиране на проекти и още "агресивен непрофесионализъм, вулгарност, мързел и липса на всякакво желание за промяна на статуквото".


В отворено писмо той пише, че обявените тази седмица резултати от конкурса за програма "Култура" (вижте и в прикачения файл) са "удавили и последните му надежди за


някакво помръдване на статуквото в културния сектор на този град
още повече след като другият (напълно непрозрачен) инструмент в тази област - Културният календар на града и през тази година по традиция беше използван основно за пазаруване на политическа подкрепа и обслужване на конюнктурата."


"Кратко изследване на спечелилите проекти по програма Култура и на парите, с които са финансирани ясно показва какви всъщност са приоритетите на града в годината на кандидатурата му за Европейска столица на културата. Чудя се за какво писахме културна стратегия на София при положение, че никой не смята да я изпълнява. Искам да ви алармирам за пореден път, че кандидатурата на София се бойкотира от общинската администрация", пише още той в писмо, което е адресирано до кметът на София Йорданка Фандъкова. В него той посочва, че отговорни за проблемите са директорът на Дирекция "Култура" Галина Бежанска и зам.кмета по култура Тодор Чобанов.


Пред "Дневник" Асен Асенов, който също така стои зад фестивалите Sofia Dance Week, Sofia Design Week и Sofia Architecture Week, коментира, че има приета културна стратегия до 2020г., която не се зачита, а също така


"няма никакъв бюджет" тя да бъде изпълнена


Той казва, че реакцията му не е провокирана от конкретни проекти, които са получили финансиране, а от цялостната объркана политика на Столична община. Асенов обясни, че и той е кандидатствал по програмата, но реакцията му не е заради неодобрени предложения. "Дирекцията няма практика да обяснява как се избират проектите", добави Асенов.


И каза още, че "София да бъдем избрана за европейска столица на културата е много важно, но това няма как да стане с тези хора и на това ниво". До този момент той не е получил отговор от Столична община на писмото, което беше разпространено в четвъртък (14 март). Той поясни, че неговата позиция отразява единствено личната му гледна точка за ситуацията.


Във Facebook сдружението на млади архитекти "Трансформатори" подкрепи отвореното писмо. "Съжаляваме, че не можем да намерим диалог" заяви пред "Дневник" Гергана Тилева от "Трансформатори". На този етап тя определя


шансовете за София да бъде културна столица като "нула"


"Няма обществени поръчки, няма конкурси, няма програми". Колкото до политиката на Столична община, според нея "такава няма".


"Ако г-н Асенов има конкретни съмнения, конкретни сигнали в работата на програма "Култура", нека да ги назове", каза пред "Дневник" председателят на столичната общинска комисия по култура Малина Едрева (ГЕРБ). Според нея е некоректно да се посочват като виновни директорът на ресорната дирекция Галина Бежанска и зам.-кметът Тодор Чобанов. "Разпределението на тези средства, 1.5 млн. лева, става с кандидатстване през творчески съвет, оглавяван от проф. Пламен Джуров и с членове видни културни дейци, като например Христо Мутафчиев", добави Едрева. Едва след това проектите попадат в общинската комисия и се гласуват от общинския съвет.


Тодор Чобанов не беше открит за коментар в четвъртък привечер.


"Дневник" ще продължи да следи темата и през следващите дни.


Ето и цялото обръщение на Асен Асенов, публикувано във Facebook:


Уважаема г-жо Фандъкова,


днешните резултати от конкурса на Програма Култура в София удавиха и последните ми надежди за някакво помръдване на статуквото в културния сектор на този град, още повече след като другият (напълно непрозрачен) инструмент в тази област - Културният календар на града и през тази година по традиция беше използван основно за пазаруване на политическа подкрепа и обслужване на конюнктурата.


Кратко изследване на спечелилите проекти по програма Култура и на парите, с които са финансирани ясно показва какви всъщност са приоритетите на града в годината на кандидатурата му за Европейска столица на културата. Чудя се за какво писахме културна стратегия на София при положение, че никой не смята да я изпълнява. Искам да ви алармирам за пореден път, че кандидатурата на София се бойкотира от общинската администрация!


Мисля, че е крайно време да отстаните митичната директорка на Дирекция Култура г-жа Бежанска и зам.кмета по култура на София г-н Чобанов. Те са напълно некомпетентни, незаитересовани от бъдещето на сектора, нямат визия, нито поне хъс за работа, не посещават културни събития (освен ако не ги откриват, но си тръгват преди началото на това, което са открили) а приносът им в процеса по кандидатурата на града до този момент е равен на нула. Не просто това - те и ръководената от тях общинска администрация напрактика открито бойкотира усилията на Асоциация за развитие на София и на независимите експерти, ангажирани с кандидатурата на града. Свидетели сме на агресивен непрофесионализъм, вулгарност, мързел и липса на всякакво желание за промяна на статуквото!


След тригодишни усилия и безвъзмезден труд в подкрепа на каузата на града да спечели титлата Европейска столица на културата, днес взех решение да се оттегля от Инициативния комитет на София и от работната група за кандидатурата до отстраняването на зам.кмета г-н Чобанов и на директора на дирекцията г-жа Бежанска, защото не желая да се идентифицирам с негативите, които са пряко следствие от тяхното бездействие и непрофесионализъм.


Дипломацията не свърши работа, изчерпани са всички възможни мирни средства през последните две години на опити да се пробие статуквото.


За мен беше истинско удоволствие да работя с екипа на Асоциация за развитие на София, но смятам че за да спечелят този проект те имат нужда от адекватна администрация зад гърба си, а това означава радикална промяна. Призовавам ви да се ангажирате спешно с тази промяна, защото до подаването на кандидатурата на града остават само 6 месеца!


Сърдечни поздрави!
Асен Асенов


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK