"Младежката контракултура" на България напомни за себе си в изложба

Плакатът на изложбата

© http://culturecenter-su.org/

Плакатът на изложбатаИзложбата "Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години" в галерия "Алма матер" на Софийския университет може да се посети до 5 април, а вчера тя официално откри  при голям интерес.


Експозицията, съставена от историка и антрополог Михаил Груев, Боян Гюзелев, Роберт Леви, Нели Недева-Воева, вдовица на Димитър Воев от "Нова генерация" и автор на голяма част от снимките, представя фотографии, истории и архиви, свързани с често навличащите си проблеми с властта бунтари на 70-те и 80-те години в страната, обособили се покрай пънк, ню уейв и метъл жанровете.


"Такова нещо рядко се случва в Софийския университет. Галерията "Алма матер" намери своя облик, тя трябва да прави точно такива изложби", заяви доц. д-р Александър Кьосев, а думите му бяха предшествани от кавър на живо на Wish You Were Here на Pink Floyd. "Изложби, в които има момент на изследване, на откривателство, политическа и културна позиция. Това са мощните 80-те години, които създадоха нещо много важно – усещане за съвременност."
Малко известни снимки на "Клас"

© Дневник

Малко известни снимки на "Клас"


"Опитахме се да възкресим духа на това време чрез фотосите, чрез пропагандата на режима от онова време, което ни определяше като политическа диверсия, групи на нездрава основа. Опитахме се да представим всичко това и разбира се, то не е всичко", каза Михаил Груев, който също така загатна за планове изложбата да се разрастне и да бъде организирана отново. "Искаме да покажем и нови моменти, нови личности, които останаха неизвестни на българското общество, които някак си бяха затъмнени от бързината на промените през тези 2-3 десетилетия. Опитали сме се да представим и този младежките протест през местата – през "Кравай", "Дупката", "Попа", Античния театър в Пловдив."


Из документи за дейността на "младежките групи", формирани под "влияние на противника".

© Дневник

Из документи за дейността на "младежките групи", формирани под "влияние на противника".


Голяма част от присъстващите бяха всъщност заснетите лица по стените, като думите "Ето ме и мен" и "Тук някъде би трябвало да ме има" можеха да се чуят често, а редом до тях бяха и множество млади хора, които не са били съвременници на събитието. На откриването присъстваха позналите се по фотосите Милена и често определяните като първата пънк група в България "Нови цветя".


"Младежката контракултура" на България напомни за себе си в изложба

© http://culturecenter-su.org/


"Настроението в тази изложба е едновременно и носталгично, и с известно намигване", пишат авторите в анонса на събитието. "Концепцията й е разнопосочна, но такива бяха и самите младежки субкултури на това време. Нямаме за цел да изграждаме монолитен образ на младежките движения, а да го поставим в един по-широк контекст, да изразим авангардната им естетика, която те носеха при цялата си хаотичност, емоционалност и трансгресивност. Така че в последна сметка усещането на авторите, което те се опитват да предадат и на зрителите, е напълно лично и експресивно. Посланието е насочено към създаването на правдив образ на тази генерация, в контекста на разнопосочната ѝ еволюция и обърканост, но най-вече на новия живот, който тя носеше."


"Младежката контракултура" на България напомни за себе си в изложба

© http://culturecenter-su.org/


Изложбата е част от изследователски проект, посветен на младежките субкултури в България, финансиран от Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма матер". Събитието се провежда и със съдействието на фондация "Димитър Воев – Нова генерация".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK