"Младежката контракултура" на България напомни за себе си в изложба

Плакатът на изложбата

© http://culturecenter-su.org/

Плакатът на изложбатаИзложбата "Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години" в галерия "Алма матер" на Софийския университет може да се посети до 5 април, а вчера тя официално откри  при голям интерес.


Експозицията, съставена от историка и антрополог Михаил Груев, Боян Гюзелев, Роберт Леви, Нели Недева-Воева, вдовица на Димитър Воев от "Нова генерация" и автор на голяма част от снимките, представя фотографии, истории и архиви, свързани с често навличащите си проблеми с властта бунтари на 70-те и 80-те години в страната, обособили се покрай пънк, ню уейв и метъл жанровете.


"Такова нещо рядко се случва в Софийския университет. Галерията "Алма матер" намери своя облик, тя трябва да прави точно такива изложби", заяви доц. д-р Александър Кьосев, а думите му бяха предшествани от кавър на живо на Wish You Were Here на Pink Floyd. "Изложби, в които има момент на изследване, на откривателство, политическа и културна позиция. Това са мощните 80-те години, които създадоха нещо много важно – усещане за съвременност."


Малко известни снимки на "Клас"

© Дневник

Малко известни снимки на "Клас"
"Опитахме се да възкресим духа на това време чрез фотосите, чрез пропагандата на режима от онова време, което ни определяше като политическа диверсия, групи на нездрава основа. Опитахме се да представим всичко това и разбира се, то не е всичко", каза Михаил Груев, който също така загатна за планове изложбата да се разрастне и да бъде организирана отново. "Искаме да покажем и нови моменти, нови личности, които останаха неизвестни на българското общество, които някак си бяха затъмнени от бързината на промените през тези 2-3 десетилетия. Опитали сме се да представим и този младежките протест през местата – през "Кравай", "Дупката", "Попа", Античния театър в Пловдив."


Из документи за дейността на "младежките групи", формирани под "влияние на противника".

© Дневник

Из документи за дейността на "младежките групи", формирани под "влияние на противника".


Голяма част от присъстващите бяха всъщност заснетите лица по стените, като думите "Ето ме и мен" и "Тук някъде би трябвало да ме има" можеха да се чуят често, а редом до тях бяха и множество млади хора, които не са били съвременници на събитието. На откриването присъстваха позналите се по фотосите Милена и често определяните като първата пънк група в България "Нови цветя".


"Младежката контракултура" на България напомни за себе си в изложба

© http://culturecenter-su.org/


"Настроението в тази изложба е едновременно и носталгично, и с известно намигване", пишат авторите в анонса на събитието. "Концепцията й е разнопосочна, но такива бяха и самите младежки субкултури на това време. Нямаме за цел да изграждаме монолитен образ на младежките движения, а да го поставим в един по-широк контекст, да изразим авангардната им естетика, която те носеха при цялата си хаотичност, емоционалност и трансгресивност. Така че в последна сметка усещането на авторите, което те се опитват да предадат и на зрителите, е напълно лично и експресивно. Посланието е насочено към създаването на правдив образ на тази генерация, в контекста на разнопосочната ѝ еволюция и обърканост, но най-вече на новия живот, който тя носеше."


"Младежката контракултура" на България напомни за себе си в изложба

© http://culturecenter-su.org/


Изложбата е част от изследователски проект, посветен на младежките субкултури в България, финансиран от Университетския комплекс по хуманитаристика "Алма матер". Събитието се провежда и със съдействието на фондация "Димитър Воев – Нова генерация".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  Пънко нема да умре!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Браво back to 90's

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Така е то. http://youtu.be/IuezNswtRfo

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на джо
  джо
  Рейтинг: 450 Весело

  back to 80`s по скоро, ама айде ...

  .. за да правиш култура, ти трябва първо възпитание ..
 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  Плаката е трепач! Ех, какви ученички имаше....

 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  Както в много други обществени сфери, при соца кипеше безмислен труд и в "контраразузнаването" -- много от "вражеската" пропаганда я внасяха точно дечицата на тия, дето организираха забраните.

  Които дечица по дефиниция беха извън гоненията, ама се изживяваха (а може би още се изживяват) като големи герои.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1685 Весело

  Ееех спомени от гимназиалните години... Уейвове срещу метъли, Кюър срещу Металика

  Спомням си как един мой съученик от Английската, който сега между другото е виден архитект в Ню Йорк, от върл металист се преобрази в запален уейв, направи си съответната прическа, започна да идва на училище с черен костюм и да ходи редовно на "Кравай". Директорката на училището (небезизвестната Нели Младенова) беше викала майка му на среща, защото членувал в "неформална младежка организация" и ходел само с една ръкавица

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Хората по света се развиват с нови идеи, с нови възможности, с нова култура. Тук, в Бългерия, още дЕсидентите ни обясняват колко велики са били по времето на комунизЪма и как решително са се борили срещу него на рок концерт, организиран с парите на Комсомола, докато получават образование безплатно от социалистическата държава. Че концертът беше и безплатен, за да объркат съвсем дЕсидентите.

 9. 9 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1146 Весело

  Еееех, младост!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 10. 10 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 561 Неутрално
 11. 11 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Интересното е,че в 21в. всичко това продължава.Всеки може да се огледа и да открие приликите.Въпросът е,дали сегашните недолюбвани,ще станат любимци или "герои" след време ...

  Liberate Your Mind!
 12. 12 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  В интерес на истината, през 80-те не беше чак такъв терор, както някои хора го представят. Естествено, в училищата се държеше не приличен външен вид (както в много престижни западни училища) и някои преподаватели се престараваха. Учителката ни по литература, караша съученичките ми да си свалят по-екстравагантните обици, дори - нещо, в което нямаше нищо неформално.

  Само да отбележа, че по БНР, в предаването Неделя'88 (сещате се за коя година става въпрос) си се пускаше метал. Оттам се зарибих, в крайна сметка.

  Иначе, да, интересни години бяха, с интересни и интелигентни хора. Но така е било по това време навсякъде по света. Последните години, в които все още имаше неформални и алтернативни течения. През 90-те, МТВ си изпълни задачата - шлифова здраво мозъците на хората с мулатки, развяващи вибриращи задничета и негра, обясняващи ни в рими колко им е тежък живота в Щатите след поредната доза дрога.

 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#8:"Каишков"]нови идеи[/quote]
  аз мисля, че това е просто една част от нашата история, и от тази гледна точка е интересно, иначе ако погледнем реално, и сега учениците са с униформи!

 14. 14 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Весело

  Ако този Роберт Леви е същият, за когото си мисля, той е интересен феномен, защото май е единственият евреин, писал стихове-възхвала на България.

 15. 15 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#12] от "irons":

  Така е, но от друга страна в магазините за плочи продаваха само Modern Talking, Queen и Beatles, докато примерно в тогавашна Югославия и Унгария издаваха всички нашумели групи на времето и то едновременно с излизането им на Запад. А тука ги въртяхме на касетки 10-и или 11-и презапис.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 16. 16 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Много гнусно време беше, шибания комунизъм. ДС слухтеше постоянно, привикваха ни на разпити, биеха само щото носиш кожено яке. Опитваха се да подмолничат, за да издадеш приятелите си. Мръсни копелета бяха. И първата ни работа след 1989 беше да пребием главните виновници ченгета. Сьдс сигурност още им държи влажно, но пък си останаха да живеят в скапаната си държава, а ние се реализирахме в омразният им запад. Нещо, за което бяхме готови още през 80-те.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 17. 17 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#11:"baghatur"]Интересноо е,че в 21в. всичко това продължава.Всеки може да се огледа и да открие приликите[/quote]

  Ами аз виждам само разлики. Тогава беше епохата на бунтарството. Сега е на конформизма. Сравни Дийп Пърпъл и и Джъстин Бийбър и сам ще го видиш. На местно ниво може да сравниш "Черната овца" на Ахат с кючеците на Азис.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 18. 18 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1691 Весело

  [quote#12:"irons"]През 90-те, МТВ си изпълни задачата - шлифова здраво мозъците на хората с мулатки, развяващи вибриращи задничета и негра, обясняващи ни в рими колко им е тежък живота в Щатите след поредната доза дрога.[/quote]

  Човече, ти май друго МТВ си гледал през 90-те...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 19. 19 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#18] от "Хриси":

  То проблемът дойде като че ли през '97 г., когато MTV UK се отдели в отделен канал и при нас останаха да дават бозите на MTV Europe

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 20. 20 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1273 Весело

  До коментар [#6] от "jubal harshaw":
  До коментар [#8] от "Каишков":
  Както винаги сте право в десетката!


  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 21. 21 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1273 Весело

  [quote#16:"InmoInvestments"]И първата ни работа след 1989 беше да пребием главните виновници ченгета. [/quote]
  малко по-подробно, де!

  такива измислици много ми харесват

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 22. 22 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1691 Любопитно

  До коментар [#19] от "nv":

  Напълно е възможно. Но аз си спомням как с часове киснех пред телевизора в очакване на Pearl Jam, Alice in Chains, Faith No More, Гънс и още купища страшни групи.
  Всъщност, Headbangers Ball кога спряха да го дават?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 23. 23 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#12] от "irons":

  На мен пък не ми се вижда така. Може би някои хора просто са остарели.

 24. 24 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#22] от "Хриси":

  [quote#22:"Хриси"]Всъщност, Headbangers Ball кога спряха да го дават? [/quote]

  Намерила си кого да питаш Аз гледах Alternative Nation в сряда от 1 през нощта и 120 Minutes в неделя от 1
  Спомням си и каква невероятна музика на живо се въртеше в шоуто на Рей Коукс - имаше едно изключително акустично изпълнение на Suede още с Бърнард Бътлър...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#24] от "nv":

  Ааа, Рей Коукс беше голяма забава
  Имам и ясен спомен как гледахме като гръмнати първите неща на Prodigy... Боже, една съученичка имаше една касетка с клипове от MTV - гледахме я, докато й се изтърка лентата...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 26. 26 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Някои хора още си пускат „Диий Пърпъл“ на касетката „щото много си ги уважават“ и си мислят, че се бунтарят. А, и носят бели чорапи и слипове.

 27. 27 Профил на mail123456
  mail123456
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#22] от "Хриси":

  95-96 някъде

  http://f1.f-e-n.net - Формула 1 каквато трябва да бъде
 28. 28 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#16] от "InmoInvestments":

  Съгласен съм, че социализЪма беше гнусно време, но след това нещо много сте си повярвали:

  1. Не знам някое ченге да е било пребито от народа. Убеден съм, че и Вие не сте пребили никого.
  2. Ченгетата не останаха тук. С окрадените пари още в началото на 90-те станаха граждани на света. Децата им завършиха престижни световни университети и отдавна живеят в белите страни. Такива идиоти като нас останаха тук и си пишем, ли пишем по форумите ...

 29. 29 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хриси":

  Не, гледах точно това МТВ, което в един момент спря Хедбенгърс Бол и възвеличи нюйоркските "гангста" рапъри (горканчовци, с ланци по един пръст дебели) и Спайс Гърлс. Беше някъде към средата на 90-те, ако не се лъжа. Спайските цъфнаха тогава, а Хедбенгърс вече го нямаше.

 30. 30 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#15] от "nv":

  Вярно е, музикалната ни "индустрия" не можа да отговори на нуждите на младите. Е, издадоха Дио, но това беше изключение, потвърждаващо правилото.

 31. 31 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#26:"Джон Балкансон"]Някои хора още си пускат „Диий Пърпъл“ на касетката „щото много си ги уважават“ и си мислят, че се бунтарят. А, и носят бели чорапи и слипове. [/quote]

  Уважаваме ги щот са пичове. И са талантливи. Правят музика, демек свирят и пеят и то добре. За разлика от днешните унисекс, които си въртят г.за, палят си главата, свалят си гащите и всичко друго, освен да правят музика. Всъщност те ако можеха, щяха да я правят. Ама ти им се кефи де, няма проблеми

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 32. 32 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 978 Любопитно

  Хубаво е човек да помни историята си - какво е бил, къде се е намирал на клона и ли по пътя, по който се слиза от него, че да има и бъдеще.

  agent
 33. 33 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "jubal harshaw":

  "много от "вражеската" пропаганда я внасяха точно дечицата на тия, дето организираха забраните.

  Които дечица по дефиниция беха извън гоненията, ама се изживяваха (а може би още се изживяват) като големи герои."

  Абсолютно точно!

  До коментар [#8] от "Каишков":
  Напълно съгласна.


 34. 34 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#7] от "nv":

  За да си представиш кой ти пише, имай пред вид, че Нели Младенова дойде като млада даскалица по наше време и на никой не му минаваше и през ум, че била всъщност конформистка и един ден и директорка щяла да стане. Та, имаше залитания да следим това и онова, белият албум бил излязял, не знам кво си. Обаче тези, които ставаха, никога не взимаха това, което слушаш за нещо повече от забавление и там да си пуснеш нещо на купона, камо ли като символ за принадлежност към някаква група. Някак в друга плоскост се оформяха групировките, в никакъв случай не в зависимист от това какво си бил слушал. Не знам по-нататък как са се развивали нещата, но такива от Горбачов въведени концепции за неформални незнамкаквоси и незнамщоси и до днес звучат фалшиво. Има ги и тук в Манхатън некфи изчезващо малко на брой -- три пънка и половина, неориентирани будали на St.Marks Place -- но най-оформена май е групата на old geezers, досаждащи с носталгията си пред триумфалната арка на Уошингтън скуеъ парк. Същите, които ще видиш и на концерт на Боб Дилън в Хартфорд, Кънетикът и ще ти се прииска да бягаш през глава и някак да забравиш, че такова нещо изобщо е имало.

 35. 35 Профил на Tomislav Jelezarsky
  Tomislav Jelezarsky
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "Джон Балкансон":

  А някои просто предпочитат да слушат читава музика, вместо въобще да не носят нищо и да се прекланят пред Азис.

 36. 36 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1712 Весело

  А, много интересна изложба, отивам ако ми остане време още днес.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 37. 37 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Весело

  [quote#28:"irons"]Не знам някое ченге да е било пребито от народа[/quote]

  О , аз знам - деругаря лейтенант Владимиров от Шесто управление на ДС по идеологическата диверсия. След като излезе от Пирогов пак го биха

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 38. 38 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#34] от "bryghtlyght":

  Абе тя и по наше време се пишеше за "нон-конформистка" (пример - заведоха ни цялото училище групово да гледаме "Завръщането на джедаите" в кино Сердика), ама това с проверките за неформалните групи явно й го бяха спуснали отгоре.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 39. 39 Профил на Ghost_Dog
  Ghost_Dog
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Изложбата със сигурност ще е интересна-част от нашето(вкл.и моето) минало.
  "Сиви хора виждам да минават край мен,искам всички да оцветя",както се пееше в една песен на един от нашите идоли тогава.
  http://culturecenter-su.org/?p=1259
  Поздрав с Пионерите на авангардния звук и визия в България:
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=poTHbu882G0

  До коментар [#3] от "Dehumanizer": Велико! Респект! Любимата група!


 40. 40 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  А как слушахме Три гонга на сърбите и Здраво здраво металци
  В неделя след обед радост беше Метронома на Свободна европа на румънски

 41. 41 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#40] от "shileto":

  Трите гонга бяха на първата програма на Радио Скопие, май...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 42. 42 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#41] от "nv": Може не споря или Скопие или Белград, но беше голям кеф

 43. 43 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мда, през 60-те, 70-те и 80-те младежите правеха контракултури, а сега произвеждат само конюнктура. Пък почти до края на 90-те МТВ беше рок телевизия... О, времена, о, нрави

 44. 44 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#29] от "irons":

  Е, аз по това време вече така или иначе бях загубила интерес към тоя канал, щото си имах по-интересни занимания. Впоследствие забелязах, че изобщо вече не става за гледане.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 45. 45 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#26] от "Джон Балкансон":
  Каква е тая тъпотия!?!?! АЗ никога не съм си пускал "Пърпъл" или който и друг да било с мисълта ,че се бунтаря!70-те и 80-те мисълта за бунт беше последното нещо,което ми е идвало на ум!!!
  И досега си слушам яка музика за кеф,а не за неакви револУции!!!

 46. 46 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Разстроено

  До коментар [#44] от "Хриси":

  Преди два-три месеца с учудване установих , че МТВ още съществува , само след две минути гледане я премахнах от диала си , такава гнусна помия не бях гледала отдавна.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 47. 47 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#26] от "Джон Балкансон": Аз също си ги пускам редовно и на диск и на касета защото ме кефят и са класика , а не защото се бунтаря За теб съм сигурен , че носиш кафяви слипове за да ги переш по рядко

 48. 48 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#47] от "shileto":

  Всички пубери се бунтарят срещу нещо , но вие отдавна сте забравили какво е да си пубер
  Пазите си младостта и я идеализирате като типични старци , които постоянно мрънкат как някога всичко било по-хубаво и по-истинско

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 49. 49 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  [quote#8:"Каишков"]Хората по света се развиват с нови идеи, с нови възможности, с нова култура. Тук, в Бългерия, още дЕсидентите ни обясняват колко велики са били по времето на комунизЪма и как решително са се борили срещу него на рок концерт, организиран с парите на Комсомола, докато получават образование безплатно от социалистическата държава. Че концертът беше и безплатен, за да объркат съвсем дЕсидентите.[/quote]

  Комунистическа гнида,
  Хората по света са се развивали както желаеха и можеха, но такива тунеядци като тебе тук в БългАрия спираха това естествено развитие по нареждане "отгоре". Не сме получавали образованието си безплатно*, нито концертите са ставали "с парите на Комсомола", защото това бяха нашите пари - Фонд ТНТМ - за него работехме в извънработно време и 50% от спечеленото отиваше там. Сега къде е този многомилионен фонд? Кажи гнидо комсомолска?
  ------------------------------------
  *Когато в далечната 1984г. криво-ляво се дипломирах (казвам „криво-ляво”, защото имам на дипломната си работа по специалността „архитект” оценка „отличен” и Първа награда на Съюза на Архитектите, а на Държавния изпит по марксизъм-ленинизъм оценка „среден три” (макар да изучавах много старателно лъжите им) – та сумарната ми оценка е нещо и криво и ... ляво), ме накараха да подпиша декларация, че ако не работя по специалността си – ако стана например барман (много по-престижна професия от архитект по времето на соца), ще трябва да заплатя на държавата разходите й по моето образование, а именно сумата от 5 500 (пет хиляди и петстотин) лева.
  Постъпих след две седмици на работа в „Металпроект” (със заплата на млад специалист - 170лв., чисти около 155лв.), където на втория ден поставиха на бюрото ми моята първа задача – „Хлебозавод в гр.Стара Загора”. Началникът ме уведоми, че това е важна задача, която трябва да стане за един месец, защото ... не знам какви си причини го налагат. Напиращият да се докаже младок наистина направи проектите точно за един месец, като за целта след работно време носеше рулата паус у дома и вечер до късна доба бродираше над чертежите. В резултат на този усилен труд, в касата на социалистическото предприятие „Металпроект” след още един месец постъпи сумата 12 000 (дванадесет хиляди) лева.
  Теглете чертата, моля!
  ... Рано ми беше да тегля още тогава чертата, но след няколко години работа, на 10.11.1989г. получавах 185лв. месечна заплата (чисти 170лв.), а бях проектирал три двуетажни супермаркета, един голям търговски център (нещо като соц-мол в Шумен „за корпуса”- хвалби на Бай Тошо пред посланническия корпус колко сме напреднали, но остана нереализиран), хотел в Пловдив, десетина индустриални сгради, няколко жилищни блока и всякакви по-дребни обекти – къщи, вили и т.н.
  През 1989г. архитектът с две деца, при 15 часов труд на денонощие, обитаваше гарсониера в краен панелен квартал на София и имаше житейската перспектива да направи от гарсониерата „тристаен” чрез хитроумни вътрешни преустройства, както и да му излезе вноската за „Лада” след още 10 години ...
  ... Днес същата персона, пак при 15 часов труд на денонощие, обитава построена от него къща с градина и басейн, кара купена от магазина чисто нова японска кола, всичкото това без заеми или кредити от банки. Без подкупи, без „търговия с влияние”, защото съм на свободна практика, т.е. търсят ме само за работа.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 50. 50 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Надявам се, че следващото демократично коалиционно правителство на ГЕРБ и БСП ще смачка бързо подобни псевдокултури и ще набута всички подобни ренегати по лагери - да чукат камъни и не пречат на нормалните хора и на камиона със свинете на животновъдите.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 51. 51 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хриси":

  Да, реално последните читави неща, които даваха бяха индъстриъла, сиатълската сцена и Продиджи (от немай къде, амо с много цензура). Е, вярно, после се "поправиха" (пак от немай къде) и обръщаха внимание на електронната сцена, ама някъде посред нощите. Реално МТВ "изпусна" цели стилове като нюйоркския хардкор и всички негови последователи, довели до много нови стилове, флоридския и шведския дет метъл, цялата блек метъл сцена, немския готик, възраждането на прогресив рока (който никога не е бил отразяван при тях), ъндърграунд теченията в края на 90-те, довели до появата на нео-метала и метълкора. При последните два стила се "посъбудиха", защото все пак трябваше да пуснат малко музика в паузите между риалити шоутата. Смехорията беше, че пускаха "много тежка музика" в лицето на два клипа на Линкин Парк и ..... (ей, старост-нерадост, забравих ги тези, кои бяха с музиката на "Мисията невъзможна"

 52. 52 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#48] от "Karla Räikkönen по пътя на Alien":Да бе типични "старци" (ще видиш и ти колко бързо и неусетно ще преминеш в тази група), пуберите за какво точно се бунтарят като всичко им идва на готово и са разпасана команда от готованковци

 53. 53 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#49] от "Торбеш":

  А най-тъжното е , че повечето защитници на комунизма не са получавали повече от теб , но пък са можели да ти стъжнят живота само с два-три реда натракани на машина и това е , което най-много им липсва - да тормозят хората...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 54. 54 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#52] от "shileto":

  Ми аз като пуберка се бунтувах като живеех в общежитие и работех в Макдоналдс , за да не завися от никого. Сега със сигурност също има такива , не може да се генерализира.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 55. 55 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Всеки се бунтува донякъде , кой наистина, кой понеже аверите му го правят и е тренд.
  Аз пък ходех на у-ще черно облечен,другите бях униформирани, научих съучениците си да вдигат ръка за поздрав ( не индиански), разпространявах речи на Хитлер от оригинални плочи, литература за 2 Св.война на немски (ФРГ), а най-голям кеф беше да пускаме на разни масови мерприятия "Фък ъ мод" на Експлойтед или Mercyful Fate или Abigail на King Diamond Кеф, соц. роботите гледат като изтърбушени барбита.
  https://www.youtube.com/watch?v=lq9S9YnK2rY

  nemo malus felix, minime corruptor.
 56. 56 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#44] от "Хриси":


  До коментар [#46] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":

  Сигурно е признак, че остарявам, но сега любимият ми канал е VH1 Classic и особено рубриката We Are the 80s

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 57. 57 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  [quote#47:"shileto"]За теб съм сигурен , че носиш кафяви слипове за да ги переш по рядко [/quote]
  Муахахахаха!
  +++++++++
  На глас съм се смял! Евала, колега!

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4601 Неутрално

  До коментар [#55] от "СДС":

  Звучи ми познато. Ония ни говореха за конгреси на КПСС / БЛП, петилетки и пр., а ние си слушахме Джудас, Саксън, ДиСи. Нашата младежка контракултура свали социализма - другарчетата изгубиха битката за душите ни.

 59. 59 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#58] от "g_t_DimebagDarrell":
  ++++++++
  Стаята ми беше облепена с плакати на Металика, Рамбо-3 и Роки - 4, дето млати Иван Драго, рашъна.
  На Ъксепт рашън ролет се въртеше много често , а на филма "Иди и виж", ходех да го гледам няколко пъти , понеже много ме кефеха кадрите където немски Ме 109 се накланя бавно и псука подаръци , долу се гърми ,а от кабината на пилота се чува песничката "Хайди-хайдо-хада...", която е в началото на Ъксепт фаст ес а шарк, ако се сещаш?
  https://www.youtube.com/watch?v=tTeXBTStek0

  nemo malus felix, minime corruptor.
 60. 60 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#56] от "nv":

  Хехе , носталгията е съвсем нормално чувство , но не бива да се застояваме на стари лаври Пък и не е честно да се каже , че сега няма нищо добро от към музика , защото има и не само добро , а и много добро. Просто липсва информация понеже не се търси , хората си търсят новости от бандите , с които са си свикнали...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 61. 61 Профил на Ghost_Dog
  Ghost_Dog
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#55] от "СДС":cool!
  Ей,кво нещо е живота(както е обичайно да се възкликва след определена възраст) :преди се кефих на това и подобни(без да съм наясно кои/какви са мод-овете),а сега повече ме интересуват вдъхновените от тях(MOD's) изпълнителили

 62. 62 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#59] от "СДС":

  Боже! Акцептите са най-гадната група от 80-те , даже са по-гадни и от Венъм!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 63. 63 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#62] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":
  Въпрос на вкус.
  Удо ми е сърожденник
  В историята на Метъла, годината 1984 г е написана със златни букви. Както в диското е 1993.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 64. 64 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Весело

  [quote#63:"СДС"]В историята на Метъла, годината 1984 г[/quote]

  В историята на света! Тогава съм се родила аз!!!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 65. 65 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Според мен е твърде пресилен да се говори за бунтари,хипари метъли,пънкари и т.н. "генре'та"..поне до средата на 80-те.Всичко си беше тихо и кротко.И в Магарето и на Попа и ,Царевец,Монте Карло,Борсата(за плочи).Някакви плахи младежи.Какви ти бунтари(справка Любо Пъпката)Сега се появяват някакви господа които започват да ни спомнят какъв ъндърграоунд е било ..Смях .Вадят се някакви снимки от нафталина и ето доказателствата на бунта.Ако е имало някакви бутари то според мен това бяха пияниците от Родопа,Волга Волга,шанхай,тенекиите,Злана Панега ...Дълбок Зимник бе за "елита " но там бунтари тям нямаше.А култовите за някой Кравай ,Кристал ,Зорница за псевдо аристократи някакви кондоми от ЦК - дилърите на зелено.Сега обаче се оказва че за някой е било бунт тогава като се напие и надуе на ТЕАС :а My Sharona.

 66. 66 Профил на Ghost_Dog
  Ghost_Dog
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#62] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":
  ами той метъла си е баси гадната музика!
  /след години чак започнах да се заслушвам в дет метъла...,че има повече общо с готик-а като мелодии/,но през 80-те(особено края) в БГ имаше общо взето 3 по-големи групи фенове(т.нар. неформали):метъли,уейвъри и..МайкълДжаксъновци(и вся такава шит) )))

 67. 67 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#49:"Торбеш"]търсят ме само за работа.[/quote]
  а, абе и аз познавам един такъв, работи основно за Главболгарстрой, но няма "нищо общо" с комунистите! По-спокойно другарю, бъди сигурен, че има стотици, а може би и хиляди архитекти, които нямат къща и нова кола, и които, ако въобще работят, работят като келнери!

 68. 68 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#62] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":

  Ееее, недей така. Не съм съгласен и за двете групи.

 69. 69 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#54] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":

  Да, има такива. Наричат се тинейджъри. Първият и най-глупав бунт - бунтът срещу мама и тате.

 70. 70 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#54] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":

  Всъщност не е най-глупавият. Изглупяват с времето, докато накрая не се самозапалиш пред някое кметство.

 71. 71 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#68] от "irons":

  Сега , с новия вокал се ядват , но с отвратителното джудже беше много гадно. Колко съм страдала с брат фен на Акцептите не можеш да си представиш...
  Иначе аз от малка съм фенка на "20-сантиметрови пирони/нокти" , Слейър , Оззи и Кюър...

  http://www.youtube.com/watch?v=MwTv45OW5Yw

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 72. 72 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Весело

  До коментар [#71] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":
  с отвратителното джудже беше много гадно.
  .......
  Знаех си, че има нещо феминин в цялата работа.
  Външният виод на един виокал , от мъжка гледна точке, няма никакво значение.
  Гласът е важен. а Удо пее с такава страст, че ще ти издуха мозъка. Нисък е, да, но като отвори уста и става гигант.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 73. 73 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 450 Разстроено

  По времето на комунизма нямахме външна свобода, но бяхме свободни вътре в душите си!
  А сега имаме външна свобода, но душевно не сме свободни! :|
  Комунизма беше отвратителен, псевдо демокрацията също не става.
  Жалко, че нямаме истинска демокрация!

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 74. 74 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#72] от "СДС":

  Отдавна съм се отказала да дискутирам с фенове , то е като да спориш с костоваци или евангелисти
  Мен от джуджето ме побиват тръпки , бррррррррр.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 75. 75 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#49] от "Торбеш":

  Браво, човек!

  Много се зарадвах на мнението ти, дано го прочетат повече млади хора, дето въздишат по евтиния салам от едно време, без да са го изживели и да знаят цената му!

 76. 76 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Весело

  До коментар [#74] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":
  Спор има, когато става дума за теза или убеждения. Не държа да убеждавам когото и да било в нещо, което за мен е очевидно, още повече щом става дума за ЛИЧЕН вкус.
  De gustibus et coloribus (non) est disputandum - за вкус и цвят (не) се спори.
  Не ме интересува ръста на който и да било музикант. Нито пола. Харесвам и Доро Пеш! Ти - не. Мен пък "ZZ top" не ме вълнуват въобще.
  Други са критериите, иначе повечето жени щяха да слушат хора на училищният отбор по баскетбол.
  Не само ти не харесваш джуджета, при 99 % от женската част е така. Напълно популярно явление в царството женско.
  Джиджето е гадно и хитро, принцът е висок и снажен, но малко тъп.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 77. 77 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#75] от "bombichka":
  Незнам какви ли олигофрени
  [quote#75:"bombichka"]въздишат по евтиния салам от едно време[/quote]...Носталгия към малдоста?Живота през соца верно бе много безмислен -идиотия до затъпяване меко казано ,поне за по голяма част от хората.Верно обаче някой си бяха паднали на оная работа.Но неразбирам за чий трябва да се
  пропагандира някакви лъжи за бунтари,протести,ъндъграоунд
  и т.н...нямаше ....такива работи.Накой и друг концерт в Маймунарника или мазето на СУ..някакви номеклатурчици като
  Киро Маричков & co...После някакви измислени пост-ню уейв карикатури ....всичко това с 20-30 години закъснение.Ми ние нямахме нормална поп култура за каква субкултура говорят някой?

 78. 78 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#63:"СДС"]в диското е 1993. [/quote]

  93-та? Диско? Тоя виц не го знам, я го кажи целия.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 79. 79 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#71] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":

  Ози и Кюър (най-вече първите неща) ме кефят, Слеър са ми слушаеми, но ми идват малко еднообразни и клише. Все пак, въпрос на вкус. Всеки фен заслужава уважение, дори тези на "джуджето", нали?

 80. 80 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#78] от "jubal harshaw":

  Верно се е пообъркал , малко с 20-тина години назад но го разбирам.Ако питаш мен на "бялото"диско апогея е 73-76 примерно Wild Cherry /Play That Funky Music/-btw има много як кавър на Thunder(солидна хард рок група) и разбира се KC & the Sunshine Band /That's the Way (I Like It)/.За черно диско няма кво да се говори там земи на Motown продукцията от 1964-1985 няма празно..Има и други лейбъли но теа са класика

 81. 81 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#77] от "the_fat":

  Наистина, много са преувеличени нещата при нас за т.нар. "алтернативни" и "бунтари". Да не забравяме, че дори тези с шиповете и кожените декорации, за да свирят, минаваха през Концертна дирекция.

  Все пак имаше някакви проблясъци и мисля, че точно това отразява изложбата - хората с малко по-различна визия и поведение от онова време и неадекватната реакция на властта към процесите, случващи се в средите на младите хора по онова време. Пак повтарям, тогава и на Запад младите бяха много различни и много мислещи и креативни.

 82. 82 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#71] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":

  До коментар [#79] от "irons":
  [quote#79:"irons"]Кюър (най-вече първите неща) ме кефят[/quote]

  [quote#71:"Karla Räikkönen & Alien's alive"]Иначе аз от малка съм фенка на "20-сантиметрови пирони/нокти" , Слейър , Оззи и Кюър... [/quote]

  Дали Disintegration не е един от най-гениалните албуми ever

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 83. 83 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#76] от "СДС":

  Не си ме разбрал , гласа му ми образува язва , не дължината , щото и Бон Скот е кинта и двайсе , но си ме радва. А пък Били Гибънс ми е любим , но съм повече от отбора на Джейк И. Ли , Кери Кинг и Зак Уайлд.

  До коментар [#79] от "irons":

  Не исках да те обидя , вярно е , че да наречеш някого костовак е много грубо. Извинявам се.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 84. 84 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#82] от "nv":

  Веднага си го пуснах , бях го позабравила , благодаря!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 85. 85 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#81] от "irons":

  Окей ,така е но да се повторя -според мен по онова време пияниците , имаха много по бунтарски идеи и действия
  от много от нас,вклучително и теа псевдо хипари,пънкари и металурзи.Те(пияниците) си псуваха и се бунтуваха без да им пука дали келнера е милиционер или не.

 86. 86 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не изпитвам носталгия по 80-те години, нито по ученическата престилка.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 87. 87 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#78] от "jubal harshaw":
  93-та? Диско? Тоя виц не го знам, я го кажи целия.
  .........
  Може би, друга генерация си. Какво по-точно искаш да научиш?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#83] от "Karla Räikkönen & Alien's alive":

  В интерес на истината, разбирам ти антипатията към ранните Аксепт. Това беше прекрасна група, на която обаче батковците правеха невероятни чупки и и геометрични форми. Добре, че нямаше телефони с камери тогава, че до ден днешен щях да се червя. Отделно, че парчетата им бяха много запомнящи се, силно мейнстрийм и с много еклектика ("Металното сърце". Представям си, как децата тогава са ни гледали и какъв терор сме им причинявали с полумутиралите си крясъци, виейки на "За Елиза". Спомняйки си онези години, разбирам, защо по-малкият ми брат така и не прослуша метал.

 90. 90 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Между другото, унесени в тежки спомени, говорейки предимно за себе си, забравихме един човек, който скромно, без да е звезда, е допринесъл много за музиката от онова време и за Айрън Мейдън, който за съжаление, от 13 март т.г. вече не е сред нас - почивай в мир, Клайв Бър !!!

 91. 91 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 639 Разстроено

  До коментар [#90] от "irons":

  От теб го научих сега! Невероятен барабанист беше! Дори Мейдън бяха направили фондация и много го подкрепяха.
  Бог да го прости!
  Up the Irons!

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 92. 92 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 639 Весело

  Спомням си през 85-та дойде в часа на класния някаква да ни говори за моралния упадък в западната музика и по-специално в Хеви метъла. Каза,че KISS означавало Клуб Интернешънъл Ес Ес.
  Взехме за се смеем и аз и казах,че на английски KISS означава целувка. А Клуб се пише Club. 5 момчета бяхме изгонени от часа.
  Иначе метъла ми бе в кръвта. Давах по 5 лева за запис в едно апокрифно студио. От както излезе Powerslave на Iron Maiden ми станаха любима група и след казармата учих близо три години английски след работа за да знам какво пеят. Въртя ни един милиционер шамари в парка в Ловеч,че си бяхме избичили Мастера на Металика на един касетофон. Какви времена бяха... Стените ми бяха с плакати на Мейдън,а Еди го рисувах със затворени очи...

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 93. 93 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 931 Весело

  Много приятно намигване, поздравления за изложбата!

  "...рокери, хипари, ГЛИГАНИ, пънкари...." - кърти миФки. Това ще да го е писал някой полу-пиян комунистически деец

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK