Тодор Чобанов, зам. кмет: Столичната община има отличен диалог с творческите съюзи

Тодор Чобанов

© Мария Съботинова

Тодор ЧобановМиналата седмица с отворено писмо Асен Асенов, директор на платформата за съвременна култура и изкуство "Едно", обяви, че напуска инициативния комитет "Приятели на София – кандидат за европейска столица на културата", заради незачитане на приетата културна стратегия, "липса на промяна в статуквото", неправилна политика при финансирането на проекти и "агресивен непрофесионализъм" от страна на Столичната община.


Гергана Тилева сдружение "Трансформатори" заяви, че няма диалог между общината и творческите съюзи.


Асенов посочи като отговорни за проблемите директорът на Дирекция "Култура" Галина Бежанска и зам.кмета по "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" Тодор Чобанов.
"Дневник" се свърза с Тодор Чобанов за изясняване на казуса и повече информация около дейността на програма "Култура". Според него диалогът с организациите не е проблемен и го определя като "отличен".


Публикуваме дословно въпросите към г-н Чобанов и неговите отговори, които бяха получени в писмена форма:


Как ще коментирате отвореното писмо, отговаря ли то на реалната ситуация с програма "Култура"?


- Програма "Култура" на Столичната община е механизъм за подкрепа на граждански инициативи в сферата на културата. Понастоящем това е най-големият инструмент у нас, чрез който се осигуряват публични средства за културни проекти. Предложенията се разглеждат първо от техническа комисия, съставена от трима юристи и един икономист. След това, в етапа на същинската оценка, всички проекти по деветте направления на програмата се разглеждат и оценяват от над 50 външни експерти- всички те са утвърдени имена в своите области.Класираните предложения от експертите се разглеждат и утвърждават от Творчески съвет, в който членуват творци и общински съветници от всички политически сили. Сред членовете на Творческия съвет са Христо Мутафиев, проф. Пламен Джуров, Даниел Калчев, Светлана Ломева, Снежана Тодорова и др. След разглеждане проектите се внасят и утвърждават от Столичния общински съвет. Създадени са възможности за запознаване с работата по оценката и внасяне на възражения от всички кандидати. Всички постъпили възражения или сигнали се изясняват чрез проверка. През настоящата година са постъпили над 600 предложения. Оценката е на своя финал и предстои внасяне на проектите за одобряване от Общинския съвет на Столичната община.


Културният календар на Столичната община е инструмент за развитие и подпомагане на вече утвърдени културни инициативи. Той включва множество доказали се през годините събития като София филм фест, Европейския музикален фестивал, Софийските музикални седмици, Опера в парка, София диша и много други. Всички постъпили предложения за включване на събития се разглеждат по правила, утвърдени от Столичния общински съвет. От тази година започва и провеждането на външен независим мониторинг на събитията в календара.


Кандидатурата на София за европейска столица на култура през 2019 г. изцяло от програма "Култура" ли е финансирана?


- Кандидатурата на София не се "финансира" в прекия смисъл на думата. Градовете кандидатстват с програма за 2019г., но оценката до голяма степен се прави на цялостната политика на града в сферата на културата, т.е. какво се е случило за по-дълъг период. София има няколко инструмента, които подкрепят различните културни инициативи на гражданите – Културния календар, програмите "Култура" и "Европа" и други. Характерно за тях е, че огромният брой от дейностите се инициират и организират от гражданите и техните организации. Същевременно повечето от тези инструменти са на конкурсен принцип – никой не е "абониран" за обществените средства и всичко подлежи на постоянен мониторинг и контрол. Същевременно Столичната община подкрепя чрез различни способи и много други инициативи – например като предоставя безвъзмездно изложбени пространства на открито – например на моста до НДК и в знакови градини в центъра. Безплатно се предоставят и откритите ни сцени. В Интегрирания план за възстановяване и развитие също са заложени проекти, с които ще изградим допълнителна културна инфраструктура, която да предоставяме на творците и техните публики.


Асен Асенов каза пред "Дневник", че "няма бюджет", с който София да се превърне в европейска столица на културата. Как бихте коментирали твърденията му?


- Столичната община отделя значителни средства за подкрепа на културните проекти на гражданите, както вече беше казано. През последните няколко години в програма "Култура" са подкрепени над 700 проекта на граждани и техните организации на стойност над 6 млн.лв. Отделно финансова и нефинансова подкрепа се осигурява за стотиците събития в културния календар, като средствата са вече традиционно над 1.5 милиона лв. на година. София вече се е превърнала в най-успешния у нас кандидат за Европейска столица на културата и убеден съм това ще се оцени от авторитетното жури.


Можете ли да кажете кои са проектите на "Едно", които не са получили финансиране и по какви причини?


Не мога да оценявам или коментирам отделните проекти, защото не е по правилата. Има оценители за всеки конкретен проект, след което следват стъпките по утвърждаването. Конкретно на тази сесия причините за одобрение или отказ са писмено разяснени в протоколите на комисиите и всички възражения са разгледани проект по проект. Ако г-н Асенов има конкретни данни за нередности, нека да ги предостави – ще ги проучим детайлно и ако се констатират нарушения , ще последват незабавни санкции.


Смятате ли, че има липса на диалог между Столичната община и сдруженията, които предлагат проекти и изграждат културната стратегия?


- Столичната община има отличен диалог с творческите съюзи и организациите в сферата на културата. Във вземането на решения тежката дума винаги имат професионалистите и творците. Със самия г-н Асенов са провеждани множество срещи по тези и други въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK