Derida Dance Center: Има липса на компетентност при финансирането на проекти от Столична община

Логото на Derida Dance Center

© http://www.facebook.com/pages/Ðerida-Dance-Center/

Логото на Derida Dance CenterПреди седмица Асен Асенов, директор на платформата за съвременна култура и изкуство "Едно", обяви с отворено писмо, че напуска инициативния комитет "Приятели на София – кандидат за европейска столица на културата", заради незачитане на приетата културна стратегия, "липса на промяна в статуквото", неправилна политика при финансирането на проекти и "агресивен непрофесионализъм" от страна на Столичната община.


Тогава пред "Дневник" зам.-кметът Тодор Чобанов определи диалогът между Столична община и творческите съюзи и организации като отличен.


Но според независимата организация Derida Dance Center, чиято дейност е насочена към областта на съвременния танц и театър, диалогът е проблемен, а показателна за това е среща между нейни представители и Тодор Чобанов.
"На единствената проведена среща с Тодор Чобанов, инициирана от екипа на Derida Dance Center, бе изразена категоричната позиция за необходимост от дългосрочна стратегия за създаване на условия, от промяна в избора на комисиите, оценяващи проектите, както и дългосрочно финансиране на културни организации от независимия сектор. Липсата на последващ диалог е показател за липса на желание за преосмисляне, промяна на механизмите и ангажиране на подходящи лица. Липсата на пространства, които Общината да предоставя или подкрепя е една от причините проектите, да имат кратък сценичен живот (средно около 5 представяния)", пишaj Атанас Маев и Живко Желязков, част от екипа на организацията до "Дневник" при молба за по-подробен коментар след публикация във Facebook, в която те изразяват пълна подкрепа към Асен Асенов и неговото отворено писмо.


Пред "Дневник" екипът твърди, че нито един проект не е одобрени въпреки международните им успехи и няма никаква индикация за ясна визия за развитието на сектора, в който държавни и независими културни организации са неравнопоставени. Той припомня и случай, в който един от отхвърлените им проекти успява да спечели финансиране с програмата "Варна - територия на творчеството" на община Варна и след това е номиниран за "Икар" и избран за участие във European Dance Festival в гр. Лимасол, Кипър.  


"Липсата на компетентност при изготвяне на механизмите за финансиране на проекти, неясната културна стратегия и липсата на конкретни действия за преодоляване на неравнопоставеността на независимия сектор спрямо държавните и общински културни единици са причина за изключително незадоволителните резултати от провежданата културна политика в момент, в който местното управление отделя по-висок финансов ресурс за да бъде успешна кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.", пишат Derida Dance Center. "В публичното представяне на проекти на единствения център за съвременен танц в България нито веднъж не са присъствали зам.-кмета Тодор Чобанов, който отговаря за културната политика на София, както и Галина Бежанска- директор на Дирекция култура към СО."


В текст със заглавие "София - провинция на културата" онлайн изданието Blister Magazine пък изрази мнение, че съществува проблем с начина, по който проектите са разпределяни в различните направления и как "няма почти нито един проект на съвременните изкуства, не е стимулирана дейност на нито една от независимите организации работещи в сферата на съвременното визуално изкуство".


В късния следобед при пристигането на съобщението на Derida Dance Center Тодор Чобанов и Галина Бежанска не бяха открити за коментар, но "Дневник" ще продължи да следи казуса и ще потърси реакции от другата страна по темата.


Ето го и цялото изявление на Derida Dance Center:Позиция на екипа на Derida Dance Center относно културната политика на Столична община:


Derida Dance Center е независима културна структура, която съществува от 2010 година на територията на гр. София. Това е единствената организация в България, която предоставя пространство и възможност на представители от независимия сектор в областта на съвременния танц, театър и гранични форми да усъвършенстват професионалната си компетентност, да осъществяват продукционна дейност чрез резидентската си програма и да представят продукции пред софийска публика.


Derida Dance Center е една от малкото организации, които реализират последователна и дългосрочна стратегия за популяризиране на съвременното изкуство и култура и разработване на механизми за превличане на зрители. Компанията представя български продукции на европейската сцена, а взаимодействието и с културни организации от други държави често се изразява в провеждане на дългосрочни междукултурни взаимодействия между български артисти и техни колеги от Европа и Азия, които се реализират в София (в пространството на Derida Dance Center).


Изпълнителният директор на един от най-значимите фестивали за театър и алтернативни форми BITEF, Йелена Кнежич, определя Derida Dаnce Center като "единственото място, което успешно развива съвременното изкуство и култура в Централна и Източна Европа без общинско и държавно финансиране. В свой анализ на ситуацията на културните индустрии в Източна Европа, Дейвид Пледгър от Australia Art Council определя примерът за съществуването на Derida Dance Center като "светлина в тунела".


Компанията е партньор по един от одобрените проектите на Програма " Култура" на Европейската комисия, странд 1.2.1. (от 28 Февруари 2013 г.), а нейни проекти са подкрепяни две поредни години от Фондация Америка за България.


До момента нито един от проектите на Дерида Денс не е подкрепен от Софийска Община. Липсата на компетентност при изготвяне на механизмите за финансиране на проекти, неясната културна стратегия и липсата на конкретни действия за преодоляване на неравнопоставеността на независимия сектор спрямо държавните и общински културни единици са причина за изключително незадоволителните резултати от провежданата културна политика в момент, в който местното управление отделя по-висок финансов ресурс за да бъде успешна кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година. В публичното представяне на проекти на единствения център за съвременен танц в България нито веднъж не са присъствали зам. Кмета Тодор Чобанов, който отговаря за културната политика на София, както и Галина Бежанска- директор на Дирекция култура към СО. На единствената проведена среща с Тодор Чобанов, инициирана от екипа на Derida Dance Center, бе изразена категоричната позиция за необходимост от дългосрочна стратегия за създаване на условия, от промяна в избора на комисиите, оценяващи проектите, както и дългосрочно финансиране на културни организации от независимия сектор. Липсата на последващ диалог е показател за липса на желание за преосмисляне, промяна на механизмите и ангажиране на подходящи лица. Липсата на пространства, които Общината да предоставя или подкрепя е една от причините проектите, да имат кратък сценичен живот( средно около 5 представяния).


Екипът на Derid Dance Center, чийто компетенции са признати от европейски и азиатски представители на културни организации не бе информиран за по-нататъшно обсъждане на културната среда и не бе търсено никакво съдействие при изготвяне на адекватна стратегия. Въпреки това Derida Dance Center ежегодно партнира на десетки независими организации и гарантира пред СО предоставяне на безвъзмездно пространство на кандидатстващи за финансиране организации.


И през тази година проект на Derida Dance Center не е подкрепен от Столична програма Култура. Оказва се, че общината няма практика да запознава в писмен вид кандидатстващите организации за липса на конкретна документация, което е причина за недопускане на проекти от Техническата комисия. Това прави невъзможно доказването на административни нарушения. Въпреки предоставянето на устно изискан документ от дирекция "Култура" в законовия срок, проект подготвен от Derida Dance Center е повторно отхвърлен за разглеждане от техническата комисия.


Към настоящия момент екипът на Derida Dance Center продължава да не среща никаква подкрепа от Столична Община и няма никаква индикация за ясна визия за развитието на сектора. Поради тази причина усилията на екипа са изцяло насочени към търсене на финансиране от други национални и международни институции. Един от проектите на компанията, базирана в София, за миналата година бе отхвърлен от Столична община, но въпреки това Община ВАРНА подкрепи неговото реализиране, чрез програмата "Варна-Територия на творчеството" . След по-малко от половин година пърформансът е с номинация за награда ИКАР 2013 и е селектиран за участие в престижния фестивал "European Dance Festival" в гр. Лимасол, Кипър.


Европейска столица на културата е признание, за което кандидатстват много градове, но печелят тези от тях, които добре познават и използват ресурса, с който разполагат, припознават истинските посланици и създават условия за реализиране на културни събития."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK