Програма "Култура" на Столичната община отчете рекорден брой на подадени и финансирани проекти

Зам.-кметът Тодор Чобанов

© Мария Съботинова

Зам.-кметът Тодор ЧобановЗам.-кметът на София Тодор Чобанов и главният музикален експерт в Българското национално радио Момчил Георгиев представиха проектите, финансирани от програма "Култура" за 2013 г. и допринасящи за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. През миналата година са били подадени общо 576 проекта, от които са били финансирани 179. Това са най-високите показатели в дейността на основаната през 2007 г. дирекция досега. 


"През настоящата година имаше изключителен интерес към програма "Култура". Това не е изненада за нас, ние знаем, че понастоящем сме най-големия донор на публични средства в областта на културата. Получихме седем пъти повече проекти, отколкото можехме да подкрепим. Размерът на средствата, които се изискват от нас, надхвърлят многократно нашите възможности", заяви Тодор Чобанов по време на представянето на отчета за 2012 г. в Американския център в София.


През 2011 г. числата са били 149 от подадени 516 кандидатури, а през 2010 г. 68 от 270. Процентните показатели на финансираните организации и физически лица през 2012 г. се изразяват в 35% неправителствени организации, 34% търговски дружества, 11% физически лица, 8% държавни и 5% общински проекти. По съответните девет направления подкрепените проекти са 17% от кандидатствалите в графа "Мултижанрови", 13% от тези, които са в направление "Музика и балет", 12% "Молбилност", 11% "Литература", 11% "Кино", 10% "Визуални изкуства", 10% "Историческо наследство" и 8% "Любителско изкуство".
Финансирани проекти от програма "Култура" представиха Столичният куклен театър, Художествената академия, Международният фестивал за дигитално изкуство, "Жар театър", Aсоциацията за свободен театър, документален театър "Вокс попули", промоутърите в областта на класическата музика "Кантус фирмус", които обявиха, че през тази година в България ще гостуват български цигулари, които се изявяват с голям успех на Запад в някои от "най-големите оркестри в света". Събитието "Европейски музикален фестивал" 2013 започва тази вечер в зала "България" с изявяващата се в симфоничния оркестър на радио "Щутгарт" цигуларката Мила Георгиева, а на 14 май гостува 17-годишният Елин Колев, "бъдещата звезда в България и вече звезда извън нея", който живее в Германия, на 8-годишна възраст свири пред 5000 души, а на 12 години дебютира в "Карнеги хол".


Найо Тицин благодари за възможността за трета поредна година да организира филмовия фестивал "Седмица на българските гласове по световните сцени", който описва като "родил се на шега" и се старае да обхване успехите на "скромните пред българската публика" творци, Камен Воденичаров представи документалната си поредица "Пет минути София", посветена на събития, личности, легенди и артефакти от историята на града. Тя ще продължи да се снима и през тази година, а актьорът, певец, водещ и продуцент пожела на Столичната община да има възможността за по-голям бюджет в бъдеще. Весела Данчева от платформата за анимационни филми "Компот колектив" планира работилница (workshop) "Анимация за деца от А до Я", с което ще се стреми към развиване на творческия потенциал на най-малките. Внимание беше обърнато и на проекти, свързани с археологията и опазването на манастирите в България. Проектите ще бъдат внесени на утрешната сесия на общинския съвет. 


По-рано тази година Асен Асенов, директорът на платформата за съвременна култура и изкуство "Едно", се оттегли от инициативния комитет "Приятели на София – кандидат за европейска столица на културата" и отправи остри критики към Столичната община и по-специално към Тодор Чобанов и стоящата зад дирекция "Култура" Галина Бежанска. Асенов обвини общината в липса на развитие на идеите, неправилна политика при финансиране на проекти и "агресивен непрофесионализъм, вулгарност, мързел и липса на всякакво желание за промяна на статуквото". По-късно Derida Dance Center обяви пред "Дневник", че има недостатъчна компетентност при финансирането, а всички засегнати и потърсени за коментар акцентираха и върху липсата на информация около комисията по оценка на проектите. Проблемът не беше засегнат по време на срещата, но в отчета са споменати имената на включените в комисията.  В него членуват 50 експерти, като сред тях са Явор Койнаков (театровед, Държавен културен институт на МВнР), доц. д-р Теодора Петрова-Иванова (зам.-декан на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски"), кинорежисьорите Иглика Трифонова и Борислав Чучков, преподавателят в СУ "Климент Охридски" проф. Валери Стефанов, Игор Чипев (началник сектор "Литературно наследство" в Министерството на културата).


Тодор Чобанов увери, че скоро отчетът ще бъде онлайн на сайта на Столичната община. Той също така сподели, че през декември 2013 г. е планирано да има нова сесия за кандидатстване на проекти, които ще бъдат ориентирани към "гражданската енергия" в процеса на кандидатурата на София за европейска столица. Тази идея все още подлежи на одобрение от целия съвет. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK