"Хамлет" на Явор Гърдев води номинациите за "Аскеер" 2013

Леонид Йовчев в главната роля в "Хамлет" на режисьора Явор Гърдев

© Калин Николов, Народен театър

Леонид Йовчев в главната роля в "Хамлет" на режисьора Явор ГърдевПостановката "Хамлет" има най-много номинации за 23-ите награди на фондация "Аскеер" за постижения в театралното изкуство през изтеклия театрален салон, които бяха обявени днес, 11 април на пресконференция в театър "Българската армия". По традиция те ще бъдат връчени на специална церемония на сцената на театъра в навечерието на българската просвета и славянската писменост - 23 май.


Спектакълът на режисьора Явор Гърдев по класическия текст на Уилям Шекспир, който се играе в Народния театър, е отличен във водещите категории за най-добро представление, режисьор и главна мъжка роля за изпълнението на Леонид Йовчев в образа на Хамлет. Освен това за работата си по "Хамлет" Даниел Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов имат шансовете да си тръгнат със статуетка или за най-добра сценография, или за костюмография.

В категорията за най-добър спектакъл, както и за режисура с "Хамлет" се съревновават още авторският вербатим спектакъл на Неда Соколовска "Майките" (студио за документален театър Vox populi) и "Театър за стар клоун" от Матей Вишниек с режисьор Ивайло Христов (Народен театър "Иван Вазов"). 


"Стърси се стар клоун" има номинация и за най-добра главна мъжка роля, която е едновременно за изпълнението на Марин Янев в образа на Филипо, Стефан Мавродиев в образа на Николо и Илия Добрев - на Пепино. Герасим Георгиев-Геро е номиниран в категорията за ролята си на Ганьо Балкански в "Господин Балкански" на Бина Харалмпиева (Младежки театър "Николай Бинев").


При жените "Аскеер" за водеща роля ще си оспорват Елена Азалова като Мария Гаралда в "Карнавал" на Петър Денчев ("Гео Милев" - Стара Загора), Жорета Николова като Нанси в "Морски пейзаж" на Петър Денчев (Народен театър "Иван Вазов") и Илка Зафирова като Елизабет Лоу в "Когато дъждът спря да вали" на Зорница София (Малък градски театър "Зад канала").


Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актрисата Емилия Радева, известна не само с театралните си роли, но и с тези от киното във филми като "Лист обрулен", "Матриархат", "Иконостасът" и "А бяхме млади".


Пълният списък със спектакловите номинации за наградата през 2013 г. може да видите по-надолу в материала, както и да си припомните кои ще се борят в категорията за съвременна българска драматургия. Вече бе обявено, че специалната награда "Почетен "Аскеер", която не се връчва всяка година, ще бъде връчена на проф. д.ф.н. Александър Шурбанов за превода на четирите високи трагедии на Шекспир.


Спектакловите категории "Аскеер" 2013 включват представления и техните създатели, чиито премиери са били през периода между 15 април 2012 и 10 април 2013 г.. На вниманието на журито, в което влизат актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, писатели и учени културолози от състава на Театър "Българска армия" и отвъд неговата територия (след промяна на регламента от 2009 г. - бел. авт.), са били близо 100 представления. Сред номинираните тази година има 4 извънстолични театъра и 3 независими продуцентски проекта.


"Хамлет" на Явор Гърдев води номинациите за "Аскеер" 2013

© Фондация "Аскеер"


Номинации за "Аскеер" 2013 (по азбучен ред):


Изгряваща звезда
- Васил Дуев за ролите на Свалячът и Сексистът в "Самотни персонажи" от Васил Дуев, постановка Васил Дуев, Театрална работилница "Сфумато"
Гергана Плетньова за ролята на Соня във "Вуйчо Ваньо" от Антон Павлович Чехов, постановка Пламен Марков, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
Димитър Живков за ролите на г-н Димитров, Здравко, Бабата, Взводния, Снайпера, Анна, Йоцко, Веси, Баце Мише, Спас Певеца, Стрина Милетка в "Живак" (Авторски моноспектакъл) от Димитър Живков, постановка - Димитър Стефанов, продуцентска къща "Креди Арте"


Поддържаща мъжка роля
- Атанас Атанасов за ролята на Труман в "Хората от Оз" от Яна Добрева, постановка - Галин Стоев, Театър 199 "Валентин Стойчев"
Вежен Велчовски за ролята на Абдел в "Летище" по пиесата "Светулки" от Тена Щивичич, постановка  - Владимир Люцканов, Младежки театър "Николай Бинев"
- Павлин Петрунов за ролята на Гунчо в "Духът на поета" от Стефан Цанев, постановка - Маргарита Младенова, Народен театър "Иван Вазов"


Поддържаща женска роля
- Даниела Викторова за ролята на Тереза в "Паметта на водата" от Шийла Стивънсън, постановка -  Стоян Радев, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
- Ивана Папазова за ролята на Шута на Лир в "Крал Лир" от Уилям Шекспир, постановка -  Стайко Мурджев, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив
Станка Калчева за ролята на Корделия Егерман в "Часът на вълците" по мотиви от "Из живота на марионетките" на Ингмар Бергман, постановка - Десислава Шпатова, Младежки театър "Николай Бинев"

Сценография
- Даниела Олег Ляхова и Никола Тороманов и Венелин Шурелов за "Хамлет" от Уилям Шекспир, постановка - Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
Елена Иванова за "Летище" по пиесата "Светулки" от Тена Щивичич, постановка - Владимир Люцканов, Младежки театър "Николай Бинев"
Петя Боюкова за "Очите на другите" от Иван Димитров, постановка - Марий Росен, Народен театър "Иван Вазов"

Костюмография
- Даниела Олег Ляхова
и Никола Тороманов и Венелин Шурелов за "Хамлет" от Уилям Шекспир, постановка - Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
Петя Боюкова за "Очите на другите" от Иван Димитров, постановка - Марий Росен, Народен Театър "Иван Вазов"
- Юлиян Табаков за "Идиот 2012" по Фьодор Михайлович Достоевски, постановка - Десислава Шпатова, Народен театър "Иван Вазов"


Театрална музика
- Асен Аврамов за "Медея – майка ми" от Иван Добчев в съавторство със Стефан Иванов, постановка  - Иван Добчев и Маргарита Младенова, Театрална работилница "Сфумато"
Антоний Дончев за "Ричард ІІІ" по Уилям Шекспир, постановка - Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов"
Мартин Каров за "Скачай!" от Здрава Каменова и Мартин Каров, постановка - Калин Ангелов, Театър "София"


Водеща мъжка роля
- Герасим Георгиев- Геро за ролята на Ганьо Балкански в "Господин Балкански" от Георги Данаилов, постановка - Бина Харалампиева, Младежки театър "Николай Бинев"
Леонид Йовчев за ролята на Хамлет в "Хамлет" от Уилям Шекспир, постановка - Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
Марин Янев за ролята на Филипо, Стефан Мавродиев за ролята на Николо и Илия Добрев за ролята на Пепино в "Търси се стар клоун" от Матей Вишниек, постановка - Ивайло Христов, Народен театър "Иван Вазов"


Водеща женска роля
- Елена Азалова за ролята на Мария Гаралда в "Карнавал" от Жорди Галсеран, постановка - Петър Денчев, Драматичен театър "Гео Милев" – Стара Загора
- Жорета Николова за ролята на Нанси в "Морски пейзаж" от Едуард Олби, постановка - Петър Денчев, Народен театър "Иван Вазов"
Илка Зафирова за ролята на Елизабет Лоу в "Когато дъждът спря да вали" от Андрю Бовел, постановка - Зорница София, Малък градски театър "Зад канала"


Режисура
- Ивайло Христов за "Търси се стар клоун" от Матей Вишниек, Народен театър "Иван Вазов"
Неда Соколовска за "Майките" авторски вербатим спектакъл, Студио за документален театър Vox populi
- Явор Гърдев за "Хамлет" от Уилям Шекспир, Народен театър "Иван Вазов"


Най-добро представление
- "Майките" авторски вербатим спектакъл, постановка - Неда Соколовска, Студио за документален театър Vox populi
- "Търси се стар клоун" от Матей Вишниек, постановка - Ивайло Христов, Народен театър "Иван Вазов"
- "Хамлет" от Уилям Шекспир, постановка - Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Явор Гърдев събра всички възможни театрални награди с тази постановка!

 2. 2 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Явор Гърдев прекали с тази постановка!
  Публиката е рехава, за да я спаси да не падне от репертоара му трябват: 1) награди и позитивна критика, 2) турне, 3) ученическа публика ...

 3. 3 Профил на dilo
  dilo
  Рейтинг: 237 Неутрално
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Пот и мускули, това са представите за театър на Пехливан Ганев...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 781 Неутрално
 6. 6 Профил на odiseperi
  odiseperi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  нищо лично, ама на моменти диалога е като скоропоговорка..

 7. 7 Профил на fairy
  fairy
  Рейтинг: 237 Весело

  Аз съм щастлива за отличието, което ще получи професор Шурбанов за преводите си Вярвам, че всичко, което е вършил и върши - преводи, преподаване, писане на трудове...го прави с много любов

 8. 8 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2518 Весело

  "Хамлет" на Явор Гърдев е безспорна номинация.
  Най-много ме радва "Почетен "Аскеер" на проф. Шурбанов за великолепните му преводи!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 9. 9 Профил на imra
  imra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "etty1":

  подкрепям

  и този път да си отнесе всички статуетки (признанието) ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK