Българските кинодейци поискаха от президента да се намеси в преговори на ЕС със САЩ

Българските кинодейци поискаха от президента да се намеси в преговори на ЕС със САЩ

© Надежда Чипева, КапиталС декларация представители на различни творчески организации и филмови институции в България поискаха от президента Росен Плевнелиев да направи "всичко възможно аудио-визуалните услуги да бъдат изключени от преговорите във връзка с Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство", за което Европейската комисия е вече в преговори. Това става ясно от разпратената от самите тях до медиите декларация.


Опасението им е породено от това, че въпросното споразумение, с което търговските отношение между Европа и САЩ ще бъдат либерализирани, не изключва изрично аудио-визуалния сектор от списъка на продукти и услуги – предмет на преговорите.


Според авторите на декларацията това няма да донесе никакви ползи, а напротив - "ще ощети сериозно европейските произведения на изкуството", визирайки конкретно аудио-визуалния сектор, включващ киното и телевизията. 
Подписалите документа напомнят, че преди повече от 15 години с въвеждането на понятието "културно изключение" в Европа бе отчетен фактът, че европейските аудио-визуални произведения и киното в частност не биха могли да съществуват при условията на свободен пазар.


"Те не са просто стока и затова трябва да бъдат изключени от всякакви споразумения за либерализация на търговските отношения", пишат те.


Защитни механизми за запазването на европейската аудиовизуална индустрия в пазарна среда се разработват от години както на европейско ниво, така и на национално (чрез държавна подкрепа и политика в сектора). Ако тези механизми бъдат премахнати, това ще доведе до постепенното изчезване на европейското кино, особено в България, смятат те. 


Според информацията, която посочват, пазарът на кино в страната ни има множество дефекти и липсващи звена. Освен това само за 2012 г. пазарният дял на американското кино в България е бил 82,56 процета, а държавата "не може да подкрепи българската филмова индустрия адекватно" в условията на икономическа криза. 


Писмото е подписано от съпредседателите на Националния съвет за кино към Националния филмов център, директора на Националния филмов център Марин Марчевски, директора на Обсерватория по икономика на културата Диана Андреева, председателя на Съюза на българските филмови дейци - Георги Стоянов, на Асоциация на българските филмови продуценти - Христо Христов, на Асоциация на българските независими продуценти - Димитър Митовски, на Сдружение на филмовите и телевизионни режисьори - проф. Иван Георгиев, на Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радиосценаристи - проф. Станислав Семерджиев, на Българска асоциация на кинорежисьорите - Костадин Бонев, Сдружение български филмов звук - Александър Бъчваров, Асоциация на българските оператори - Иван Тонев, Асоциация Академика 21 - проф. Иван Ничев, и на Българска асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков" - Надежда Славова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK