Пластмаса за четене

Инициатива "Книги за смет" по повод Деня на земята на площад "Славейков"

© Юлия Лазарова

Инициатива "Книги за смет" по повод Деня на земята на площад "Славейков"Знаеш ли приказката "Сливи за смет"? Искаш ли да ти я разкажа?", пита един баща малката си дъщеря, видимо на възраст около 5-6 години. Тя не е сигурна дали я помни, но със сигурност вече е видяла на практика малка част от поуката от историята, в която един селянин решил да открие на сина си жена по това колко боклук ще донесе от къщата си, за да получи сливи в замяна.


В слънчевия неделен ден (21 април) на площад "Славейков" хиляди си припомнят народната приказка покрай инициативата "Книги за смет", организирана по повод Деня на Земята съвместно от фондация Credo Bonum, "Ориндж център" и "Еко Пак".


От няколко седмици из столицата са пръснати разнообразни хващащи окото рекламни билбордове и пана с пластмасови опаковки на препарати и напитки, на които обаче вместо марка като надпис стои името на известно литературно произведение като "Лолита" и "Мечо Пух". Затова и не е учудващо, че идеята е стигнала до мнозина - много повече, отколкото организаторите са очаквали.
Инициатива "Книги за смет" по повод Деня на земята на площад "Славейков"

© Юлия Лазарова

Инициатива "Книги за смет" по повод Деня на земята на площад "Славейков"


"Не сме се и надявали, нито предполагали, че ще има чак толкова голям интерес. И все пак бяхме подготвени за наистина много хора. Раздадохме над 2500 книги, но се изчерпаха. Но продължаваме да не оставяме хората с празни ръце. Раздаваме интересни списания, както и електронни книги", обяснява Симеон Василев от фондация Credo Bonum, докато с големи жълти гумени ръкавици поема торби, чували и всякакви други дребни и големи пластмасови форми от прииждащите хора. Той и другите от екипа ги хвърлят в един от трите жълти контейнера. Всичко това се случва около един импровизиран открит щанд до фонтана на площад "Славейков".


Контейнерите преливат малко преди да пристигне камиона

© Дневник

Контейнерите преливат малко преди да пристигне камиона


Контейнерите всъщност отдавна преливат от опаковки и пластмаса, а около обед на акцията, започнала още в 10 сутринта при засилен интерес, продължават да прииждат хора с торби, чували и всякакви пластмасови предмети в ръце. Опашката се увеличава с голяма скорост и никой в най-задните части от нея дори и не подозира, че книгите отдавна са свършили. Хората продължават да чакат - някои нацупени, други пък приветливо усмихнати и използвайки времето за бъбрене с познати.


"Не сме дошли заради книгите. По-скоро за идеята и да оставим пластмаса, тъй като поне оттук се предполага, че наистина ще стигне до правилното място за рециклиране", споделя млада двойка, която се отказва от чакането и минава да остави само боклука си. Хартиените торби се връщат на техните притежатели. Някой е оставил голям кашон, който е бил ползван за колет преди това. До него има друг с разглобен и начупен на малки пластмасови парчета стар телевизор.


Някой е оставил разглобен и счупен на пластмасови части стар телевизор

© Дневник

Някой е оставил разглобен и счупен на пластмасови части стар телевизор


Момче и момиче гимназиална възраст пък казват, че вече от около час и половина се редят. Всеки от тях е хванал по три торби, пълни с всякакви неща като смачкани пластмасови бутилки от минерална вода и множество кутии от сладолед. "Събрахме ги в последните два дни. Не са само наши боклуци. Майка ми например си отделя подобни такива неща като кутийките от яйца, ако може евентуално да ги ползва след това. Други приятели ни дадоха кутиите си от сладолед и какво ли още не", разказват те. Не ги притеснява, че няма да могат да си вземат книга, но признават, че това е бил половината от стимула им. Другата половина е да направят нещо полезно против замърсяването на планетата.


Инициатива "Книги за смет" по повод Деня на земята на площад "Славейков"

© Юлия Лазарова

Инициатива "Книги за смет" по повод Деня на земята на площад "Славейков"


"Готино е хората да се замислят покрай подобни инициативи за разделното хвърляне на отпадъци и рециклирането. Обикновено не хвърляме разделно, защото не навсякъде има специални контейнери. Някои дори ги палят", казва възмутено момчето. 


В същото време покрай щанда, където 5-6 момичета и момчета взимат торби с боклуци и раздават списания (всякакви броеве на списание "Осем" - бел. авт.) и електронни книги (листовки с номер, срещу който по имейл да получиш електронно издание по даден избор - бел. авт.), в замяна се надига недоволство.


"Как така свършиха книгите?!", възмущава се по-възрастна жена, която носи две торби боклук, а до нея е съпругът й с още една. "Седя тук от два часа и съм дала 15 лв. за такси, за да дойда. Защо не сте предвидили достатъчно книги, след като правите такава мащабна кампания?", казва видимо разочарована и огорчена тя. "Няма да ви оставим с празни ръце. Има интересни списания и електронни книги", отвръща й Симеон зад щанда и той също е явно възмутен, че някои хора реагират "по български". "В крайна сметка идеята е да рециклираме", казва той.


Втори камион събира пластамасата, донесена от желаещите да участват в инициативата "Книги за смет"

© Мая Стефанова

Втори камион събира пластамасата, донесена от желаещите да участват в инициативата "Книги за смет"


"Вече дойде един камион да извози първата част от боклука. Капацитетът му е тон и половина. Сега чакаме втори", допълва Симеон, прескачайки пръсналия се във всички посоки боклук.


След малко в тясната уличка "Уилям Гладстон"  действително се задава камион за събиране на отпадъци, който се опитва да си проправи път между колите. Спира на около 10 метра разстояние и работниците заедно с екипа на инициативата започват да  пренасят. За около 15 мин. всичко е вече в камиона, но жълтите контейнери не спират да се пълнят със светкавична скорост и по нищо не личи, че това ще спре до 14 ч., когато е предварително обявеният край на акцията.


Междувременно опашката, която върви покрай фонтанa, по тротоара до трамвайната линия, минава през спирката и завива по тротоара на "Раковски", продължава да набъбва. "Повече сме от протестиращите", чува се коментар сред чакащите. По-рано по "Граф Игнатиев" премина протест срещу подслушването на МВР. В него видимо участваха няколкостотин души.


Опашката продължава и по ул. "Г.С. Раковски"

© Дневник

Опашката продължава и по ул. "Г.С. Раковски"


Обратно на щанда извънредно пристигат 4-5 торби с книги от книжарница "Ориндж". Изборът е само измежду няколко заглавия и повече от тях на тема астрология. "По-рано имаше над 30 заглавия на разнообразни тематики. Имаше и много детски книжки", казва Симеон. Много деца са дошли с родителите си, което е страхотно, тъй като според него е много важно най-малките да се заинтересуват от рециклирането.


"Инициатива е по повод Деня на Земята и следващата подобна ще е чак догодина. Тогава вече ще сме по-подготвени с повече книги. Страхотно е, че има такъв голям интерес. Дано се запази", казва ми отново набързо той и бърза да се върне обратно при чакащите хора, контейнери и камион, който не спира да поглъща нежеланата пластмаса на стойност една книга или списание.


Малки и големи са се събрали, за да участват в инициативата "Книги за смет"

© Дневник

Малки и големи са се събрали, за да участват в инициативата "Книги за смет"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 4u4o
    4u4o
    Рейтинг: 775 Неутрално

    Една от най-яките инициативи, насърчаващи четенето!

  2. 2 Профил на Нервната акула
    Нервната акула
    Рейтинг: 1574 Неутрално

    "Кредо Бонум" е фондацията на Цветелина Бориславова. Нейните проявления като милееща за еко-каузата: "За да противодейства на еколозите, които протестират срещу унищожаването на природата, Цветелина учредява и “Асоциация за устойчиво развитие на планините”, заедно с други големи инвеститори в курортите. В нея влизат Кирил Асенов - ски комплекс “Перелик”, Георги Крумов, управляващ съдружник в “Екуест”, ангажиран с проекта “Супер Боровец”, Симеон Пешов - президент на “Главболгарстрой”, Цеко Минев и др. По това време са започнали прокурорски проверки по големите проекти “Супер Боровец”, “Паничище” и “Перелик”."

  3. 3 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Ако интереса ни към рециклирането и четенето беше по-голям, щеше да е добре. Жалко, че инициативата е веднъж годишно.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  4. 4 Профил на Sann
    Sann
    Рейтинг: 466 Любопитно

    Страхотна идея! Дано придобие още по-голяма популярност!

  5. 5 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
    Рубиконан от Балъкимерия
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    [quote#3:"ПАВЛА"]Ако интереса ни към рециклирането и четенето беше по-голям, щеше да е добре[/quote]
    Вярно... Обаче представяш ли си на Мунчовите браКя да им кажеш: "Аверчета, който си донесе набраното джИлезУ от вкъщи, ще му дадем фототипно издание на Моторни песни!"? Един площад няма да е достатъчен да побере мераклиите

  6. 6 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    Колебая се, наистина ли хората са до такава степен манипулируеми...или от бедност, са съгласни да ги правят за смях...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  7. 7 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#5] от "Рубиконан от Балъкимерия":
    [quote#5:"Рубиконан от Балъкимерия"]Аверчета, който си донесе набраното джИлезУ от вкъщи, ще му дадем фототипно издание на Моторни песни![/quote]
    Маторни? За матора всичко давам.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  8. 8 Профил на 4u4o
    4u4o
    Рейтинг: 775 Весело

    [quote#6:"Γαλλα"]Колебая се, наистина ли хората са до такава степен манипулируеми...или от бедност, са съгласни да ги правят за смях... [/quote]
    Ха! Същото си го мисля и аз, но за някои коментиращи в сайта.

  9. 9 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
    Рубиконан от Балъкимерия
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    [quote#7:"ПАВЛА"]За матора всичко давам[/quote]
    ...а за Мотърхед колко? Ще ти донеса няколко пластмаси с избрано от тях

    Като стана одеве въпрос за по-големия интерес и добре-то, твоя милост, най-добре ще е, когато вече няма нужда от книжна - или каква да е - стръв, за да "кълват" хората на разделното събиране и предаване на рециклируемите отпадъци!

  10. 10 Профил на virtual brain
    virtual brain
    Рейтинг: 1429 Неутрално

    Много хубава проява! Дано зачестят такива инициативи и дадат малко отпор на чалгаризацията на населението!

    АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
  11. 11 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 827 Гневно

    След като са казали, че ще има книги, значи е трябвало да има. Това какво били очаквали и какво не няма никакво значение. Да разкарваш хората от всички краища на града и да ги караш да чакат на такива опашки, за да им дадеш после някакви хороскопи или други хартиени боклуци, си е подигравка. Ами децата, на които е било обещано да има детски книжки? За тяхното разочарование какво ще кажат организаторите?
    Ако идеята е да рециклираме, ами нека наемат един камион, да пътува по кварталите и да обира пластмасови отпадъци. Може да се обяви час, в който в квартала ще има изкупуване на такива отпадъци. Какво толкова трудно има в това? Ама де е далаверата!
    Следващия път предлагам да прекръстят акцията на "Смет за сливи", това по-точно ще отрази същността ѝ.

  12. 12 Профил на Земляк
    Земляк
    Рейтинг: 753 Неутрално

    До коментар [#6] от "Γαλλα":

    +

    „Tutto nello Stato, niente al di fuori dello Stato, nulla contro lo Stato“
  13. 13 Профил на BlueWater
    BlueWater
    Рейтинг: 1106 Весело

    Стрхотна инициатива!

    Хората трябва да бъдат научени и улеснени да събират отделно различните видове отпадъци. Чак след това може да се очаква и да ги изхвърлят разделно. Най-важното е това да се възпите в децата и да стане нещо нормално и естествено за тях.

  14. 14 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#9] от "Рубиконан от Балъкимерия":
    [quote#9:"Рубиконан от Балъкимерия"]най-добре ще е, когато вече няма нужда от книжна - или каква да е - стръв[/quote]
    Точно в това е проблема, на българина винаги му трябва стимул, за да направи нещо. Все пак, добрата новина е, че все пак има някакъв интерес и към книгите. За качеството не смея да коментирам.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  15. 15 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
    Рубиконан от Балъкимерия
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    [quote#14:"ПАВЛА"]на българина винаги му трябва стимул, за да направи нещо[/quote]
    Стимул? О-о-о-бичам те, мила, може и без бели маратонки и изтъркани джинси! Аз такива чужди думи смятах да ги изразя с простонародното "ритник в з@дника", но на жените изказът ви иде по-културно, признавам...

    [quote#14:"ПАВЛА"]добрата новина е, че все пак има някакъв интерес и към книгите. За качеството не смея да коментирам[/quote]
    Е, сега - на харизан кон зъбите ли ще гледаме? Тъжното е, че ако раздаваха не книги, а примерно сутрешни вестници без пари, може би още повече нашенци щяха да се навият - от ония, дето след прочитането на вестника или си завиват обяда в него, или си правят шапка, или го използват там, където и царят ходи сам...

  16. 16 Профил на Салмонела
    Салмонела
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    [quote#14:"ПАВЛА"]на българина винаги му трябва стимул, за да направи нещо[/quote]
    ------------------
    Мисля, че българският шаран кълве и на гола кукичка. Стига плувката да е червена...

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
  17. 17 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#15] от "Рубиконан от Балъкимерия":
    [quote#15:"Рубиконан от Балъкимерия"]Тъжното е, че ако раздаваха не книги, а примерно сутрешни вестници без пари, може би още повече нашенци щяха да се навият [/quote]
    Ха-ха. Това трябва да стане стратегия на разпространителите на хартиена преса... Връщаш хартия и получаваш вестник. Как не се е сетил някой...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  18. 18 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1737 Гневно

    Това беше пълна порнография и подигравка с усилията на хората.

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  19. 19 Профил на Антони Де ла Реа
    Антони Де ла Реа
    Рейтинг: 628 Любопитно

    Не бях виждал по-дълга опашка в живота си!
    Едва ли някой от организатпроте е могъл да предвиди такъв грандизоен интерес.
    Браво за успешната инициатива!

    Кой, ако не аз, кога, ако не сега
  20. 20 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 925 Неутрално

    По-често да правят това

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  21. 21 Профил на Катапулт
    Катапулт
    Рейтинг: 635 Неутрално

    Браво, много ми хареса идеята и всичко!

    Impossible Is Nothing
  22. 22 Профил на linamax
    linamax
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Колко сълзливо звучи този материал. Истината беше съвсем различна. Всъщност на толкова много хора им омръзна да чакат, че почти затрупаха великите организатори с торби боклук. В 12:30 книгите се бяха изчерпили, раздаваха стари броеве на Списание 8 (медиен партньор на кампанията).
    Почувствах се като някаква клошарка, наредила се на опашка за подаяния - а отидох, защото реших, че акцията е интересна и посланието е, че няма достатъчно контейнери за разделно събиране.

  23. 23 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Явно организаторите са били изненадани от успеха си, затова не са им стигнали книгите.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  24. 24 Профил на Кукуряк
    Кукуряк
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Не разбирам изобщо идеята на инициативата. Ще си изхвърля при тях пластмасовите боклуци в замяна на книга. И какво? Какъв би бил извода? Че трябва да събираме разделно отпадъци само срещу материален стимул?
    А ако твърдят, че искат да насърчат четенето, да не го правят, раздавайки книги за астрология, защото тяхното място е на същата камара боклук, за която се говори в статията

  25. 25 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1616 Неутрално

    Хибава инициатива, обнадеждаващо е, че толкова хора са я взели присърце!

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  26. 26 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1441 Весело

    Бавно но славно се връщаме към комунизЪма.
    Преди 1989 година за да си купите 5 чувала по 50 кг. цимент трябваше да върнете 5 хартиени празни чувала или бележка, че сте върнали от Наркоп - Селкоп - РПК - то.
    А Павла дето вика за вестниците си го имаше в училище още а по - едно време и цветя искаха та ходехме по гимназиите и барабар със саксиите ги носехме.
    Който иска ще си вземе и без пластмаса д връща а някой ще каже ли колко върви цената в пунктовте з вторични суровини да не се е качила над дЖелезото ?

    Цацарoff - Оставка ! >:-)
  27. 27 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 827 Неутрално

    Темата много ме вълнува, затова попрочетох отзиви из нета. Ето един интересен анализ, засягащ вчерашната и днешна екологични инициативи: http://invisiblecity.blog.com/2013/04/21/%D0%9D%D0%B5%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F/

  28. 28 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 1790 Неутрално

    Нека да има повече такива инициативи. Идеята е добра, независимо от проблемите с реализацията. Говоря за идеята за социализиране, не за рекламата около нея. Единствено ме учудва поставянето в статията на Лолита заедно с Мечо Пух. Това ми звучи като Камасутра и Медената питка.

    Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
  29. 29 Профил на black_recluse
    black_recluse
    Рейтинг: 610 Неутрално

    Много хубава идея. Браво на организаторите!

  30. 30 Профил на noraes
    noraes
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#2] от "Нервната акула": По погрешка цъкнах на иконката, че коментарът е обиден и неуместен..

  31. 31 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 753 Неутрално

    [quote#6:"Γαλλα"]Колебая се, наистина ли хората са до такава степен манипулируеми...или от бедност, са съгласни да ги правят за смях... [/quote]
    За смях и съжаление са такива като теб..

  32. 32 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 753 Неутрално

    [quote#22:"linamax"]Почувствах се като някаква клошарка, наредила се на опашка за подаяния - а отидох, защото реших, че акцията е интересна и посланието е, че няма достатъчно контейнери за разделно събиране. [/quote]
    Е какво лошо се е случило - организаторите са били изненадани от успеха. Една хубава идея, която само доказва, че още има нормални хора в България.

  33. 33 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 753 Неутрално

    [quote#18:"Хриси"]
    Това беше пълна порнография и подигравка с усилията на хората. [/quote]

    А ти какво смислено друго направи, че плюеш?

    Твоите усилия да събираш боклук са само когато, някой ще ти подари книга безплатно? Друг път купувала ли си си книга въобще?

  34. 34 Профил на linamax
    linamax
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#33] от "bestbuy":

    Хората ходят на такива мероприятия не за да получат книжка (или каквато и да било награда), а за да се чувстват заедно в реализацията на кауза, в която вярват. В крайна сметка се почувстваха заедно (ама като стадо) в осъществяването на реклама.

    И не мога да разбера защо ти и други като теб си мислите, че хората събират отпадъци за някакъв неясен келепир, а иначе никога не са си купували книги. Не мога да си обясня това тенденциозно подценяване на околните! Същото подценяване доведе до срива на днешната кампания.

  35. 35 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 753 Неутрално

    [quote#34:"linamax"]че хората събират отпадъци за някакъв неясен келепир, а иначе никога не са си купували книги. [/quote]

    Защото това лъха от Твоя постинг.... Защото половината от мрънкащите тук, мрънкат защото книгите не стигнали до тях, ате напразно се разхождали да носят боклук..

  36. 36 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1737 Гневно

    До коментар [#32] от "bestbuy":

    Направо ще бъдеш изненадан колко книги си купувам и колко далеч по-смислени неща съм направила и правя от това да разнасям чували с пластмасови отпадъци из центъра и да си губя безценната неделя във висене по безмислени опашки.

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  37. 37 Профил на Хриси
    Хриси
    Рейтинг: 1737 Гневно

    До коментар [#35] от "bestbuy":

    И разбира се, че ще мрънкам. - Аз, за разлика от теб, си ценя времето и усилията и гледам да ги инвестирам в по-смислени занимания.
    А иначе жълта кофа имам на 20 метра от входа и си я ползвам редовно.
    Но някакви днес ни направиха на малоумни идиоти.

    If I had a tail, I'd swat the flies.
  38. 38 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1032 Неутрално

    [quote#1:"4u4o"]Една от най-яките инициативи, насърчаващи четенето![/quote]
    И точно на книги за астрология ли ?

  39. 39 Профил на veragena
    veragena
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Тази кампания поразително ми прилича на отварянето на нова верига магазини за хранителни стоки..
    А дали така се насърчава четенето? Не смятам!
    Залагам само на прочистването от пластмасови отпадъци...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK