Видео: Доган и Станишев станаха част от съвременно изкуство

Звук като от постоянно падаща филмова клапа или светкавица на фотоапарат, в еднакво темпо и в продължение на около 15 минути. Това е всичко, което ще чуете по време на пърформънса The Digital Face с автор Лиз Меджик Лейзър. Тази вечер, 24 април, публиката на фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary отново ще има възможност да види хореогорафския проект, в който за първи път бяха включени и двама български политици. 


The Digital Face е представен за първи път през 2012 г. в музея за съвременно изкуство в Ню Йорк MoMA. В него Лейзър анализира езика на тялото на политиците, а танцьорката Ариел Фрийдман пресъздава жестикулациите по време на конкретни речи на 10 различни световни политици, сред които Джордж Буш старши, Ангела Меркел, Бенямин Нетаняху и Барак Обама.
В София авторката Лейзър и танцьорката Фрийдман включиха в пърформанса си и речи на двама български политици - доскорошния лидер на ДПС Ахмед Доган и председателя на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Няма конкретна причина за техния избор, казват организаторите и авторката. Това, че пърформънсът съвпада с разгара на предизборната кампания в България, също е случайно съвпадение, тъй като програмата на фестивала е оформена много преди датата за парламентарните избори да бъде изместена на 12 май, казват от екипа на "Едно". 


По време на изпълнението в The Digital Face публиката стои зад главното действащо лице. Танцьорката е обърната с гръб към зрителите, а междувременно гледа към камера, която предава видеокартина на живо на голям екран встрани. Tака присъстващите могат да виждат жестовете и мимиките ѝ. Говор няма, но пред изпълнителката стои аутокю монитор, на който върви изписан текст с речите на съответните политици.


Пърформънсът вчера (23 април) започна с реч на Барак Обама, който е и в началото на видеото по-горе. След това Фрийдман премина към известната реч на Ахмед Доган в НДК, когато той бе нападнат на подиума от Окрай Енимехмедов в началото на тази година. Разпознаването му бе лесно особено след падането ѝ.


Последваха речи и разпознаваеми жестове на други популярни политици като Бенямин Нетаняху, Ангела Меркел, Дейвид Камерън, Жозе Мануел Барозу и всичко завърши с реч на Станишев, коят, според изписаното на екрана пред изпълнителката бе от конференция на ПЕС. 


The Digital Face ще бъде представен отново тази вечер от 18:30 ч. в Мраморно фоайе на НДК.


Проектът използва идеите на Франсоа Делсарт, който през първата половина на 19 век разработва своя теория и практика на ораторското изкуство. В речника на Делсарт digital се отнася до пръстите на ръката, допълват организаторите на фестивала, чиято пълна програма всеки желаещ може да разгледа на официалния сайт на събитиетоЛиз Меджик Лейзър е родена през 1981 г. в Ню Йорк, където живее и работи и в момента. Нейните пърформанси и видеа се намесват в полупублични пространства като банки, кина, читални и включват сътрудничество с актьори, танцьори, хирурзи и мотоциклетисти. Завършва Whitney Museum Independent Study Program и магистърската програма по изящни изкуства в Колумбийския университет, а творбите ѝ са представяни в десетки музеи, фестивали и галерии в света.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK