Колин Фърт, актьор: Не може една криза или триумф да определя живота ти

Колин Фърт

© Associated Press

Колин ФъртСлед като спечели "Оскар" за ролята на заекващия британски крал във филма от 2010 г. "Речта на краля", Колин Фърт се завръща с нова главна роля в образа на обикновен, до степен на скучен герой в независимия драматичен филм "Артър Нюман" (Arthur Newman). 


Филмът тръгна в подбран брой кина в САЩ в петък, 26 април. В него Фърт е американец, който е недоволен от живота си и тръгва на път с променена самоличност. Нещата обаче се объркват, когато среща Майк (Емили Блънт) - жена, която се опитва да избяга от собствените си проблеми. 


52-годишният Фърт разговаря с "Ройтерс" за филма и живота си след наградата "Оскар", както и за мъглявите планове за трети филм от поредицата "Дневникът на Бриджит Джоунс".
Какво ви накара да направите малък, независим филм като "Артър Нюман" след наградата от Американската филмова академия?


- Първоначално заглавието на филма беше "Артър Нюман голф про" и го счетох за толкова отблъскващо, че чак ме заинтригува повече. Сметнах, че поставяйки думата "голф" в заглавието, филмът не би бил особено подходящ за пазара. 


Защо?


- Ако не харесвате голф, няма да отидете да гледате филма. Ако харесвате голф, пък ще бъдете разочарован, тъй като лентата не е за голф. Беше направо провокативно колко умишлено неподходящ за маркетиране беше този филм, така че исках да видя какво се крие вътре в него. 


И какво открихте?


- Човек, който е изцяло погълнат от рутината. Всъщност няколко от другите герои във филма го обявяват за скучен. Така че, да, той наистина е невероятно скучен и това ме привлече. Винаги ме е интригувало. Какво всъщност се случва? Какво се случва с някой, който гние в разочароваща крайградска среда? Какъв героизъм е възможен?Как изпълнявате ролята на подобен герой? Къде откривате подобен пример за подражание?


- Поставяме сами себе си в капан по различни начини, независимо колко необичайно и необикновено изглежда нашето съществуване отвътре. Има всякакви начини да се озовем на поточната линия.


Ако хората се осмелят да изпробват границите си и ги прескочат, обикновено това се определя като бягство от проблемите. Не може обаче да се гледа на това по този начин. В случая на Артър Нюман по някакъв начин той вероятно бяга не от, а към нещо, което е по-будно и по-автентично.


Вероятно няма какво да ви разочарова, след като спечелихте "Оскар"?


- Не е така, тъй като трябва да се погрижиш за всички останали задачи пред теб. Разбира се, има някаква доза успокоение (в това да имаш "Оскар") и това ти дава възможността да имаш определена свобода да правиш каквото искаш, без да се налага да доказваш нещо.


Смятате ли, че нещата са се променили за вас, след като го спечелихте?


- Не бързо. По някакъв начин това се случва сега... Един "Оскар" не създава веднага чудото, което произвежда изобилие от велики писатели, които изведнъж са готови да дойдат при теб с напълно финансиран филм, заедно с правилния режисьор, които някак си се озовават на масата ти и казват: Избери си. Не се случва точно така.


Имали ли сте възможност да използвате оскара във ваша полза?


- Да, определно отваря врати. Има различни начини. Ако искаш да стигнеш до някого, за да работите заедно по нещо, ще говорят с теб. Това е много силна разлика, която съм забелязал.


Харесва ли ви това?


- Да, полезно е. Смятам че това е най-здравословният начин да гледаш на това, вместо да имаш просто нещо, което пазиш на рафта. Вземи го и го използвай като средство. Тогава то има смисъл, а не когато е просто нещо, което да гледаш от време на време. Не можеш да живееш за един момент. И не можеш да позволиш на криза или триумф да бъде единственото нещо, което те определя.


Предстоят ви много филми в плановете за тази и следващата година като Devil's Knot на Атом Егоян, както и филм с Никол Кидман. На какъв етап е продължението на "Дневникът на Бриджит Джоунс"?


- Малко подразнихме хората, тъй като имаше планове, но сега са замразени.


Разочарован ли сте?


- Принципно не. Не прекарвам живота си в мислене: "Надявам се да има още от "Дневникът на Бриджит Джоунс". Харесвам героя и историята. Смятам че (авторът и сценарист) Хелън Филдинг е страхотен писател. Изходната точка, от която тя започва следващия етап от историята сега, когато всички сме по-възрастни, всъщност е по-интересна, отколкото беше в някои отношения преди. Така че, ако има добра история и добър сценарий, ще помисля над това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK