When you live in Sofia от Барселона, или как Виктор изразява патриотизма си

<a href="http://whenyouliveinsofia.tumblr.com/" target="_blank">www.whenyouliveinsofia.tumblr.com/</a>

© Дневник

www.whenyouliveinsofia.tumblr.com/
Истинските герои отново
И в навечерието на предстоящите празници за Възкресение "Дневник" ще спази традицията да разказва за хора, които остават извън обсебените от политика и скандали новини. Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници и пътуванията са време, което предразполага да помислим за важните неща в живота, да планираме промени, да се заредим. 
Отново избрахме "герои" с интересни истории, които си приличат по едно - енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят...Те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Затова от първата поредица в края на 2010г. наричаме тези хора истински герои на годината. Четете портретите в дните между 1 и 6 май. Приятни срещи. 

Казват, че умението да се надсмиваш над себе си е едно от най-големите предимства на интелигентните хора. Първо, защото така лесно могат да видят къде са проблемите им и ако не да ги разрешат, то поне да ги обезсилят. И второ и по-важно – защото смехът е значително по-здравословен от самоомразата или пък самозаблудата.


Неотдавна едно интернет явление подложи интелигентността на много българи на изпитание. И те, за радост, го преминаха с невероятна лекота и сълзи от смях в очите. Блогът When you live in Sofia (Когато живееш в София) дойде, (бе) видя(н) и победи, при това светкавично.
Страницата е със семпъл дизайн и на ден в нея се публикуват по пет-шест или повече анимации от по няколко кадъра (откъси от филми, анимации, клипове, други картинки, които няма нужда да са от града) и ударни заглавия, свързани със София, националните ни особености и символи или просто иронични. Посветена е на всички онези неща, които ни карат да се смеем, да плачем, да се чудим и понякога да се ядосваме на собствените си нрави не само като софиянци, но и като българи изобщо. Вместо като критика обаче, метафорите на тези наши особености са поднесени със страхотно чувство за хумор и напипват поразително точно настроения и наблюдения, които всеки тук в столицата е усещал.


Страницата вече има мнозина верни привърженици. Тя набра популярност наистина бързо - само за пет дни събра близо 5000 фенове във Facebook. Сега те са вече 7500 и растат с всеки ден. Отзвукът от блога в социалните мрежи не секва.


Вероятно много хора се чудят


Кой стои зад идеята и нон-стоп чувството за хумор в When you live in Sofia...


When you live in Sofia от Барселона, или как Виктор изразява патриотизма си

© Личен архивАко не сте попадали на When you live in Sofia, отидете да го разгледате преди да четете и после се върнете обратно 

Това е Виктор Тренев 


Историята на Виктор е интересна, но има една особеност, която той се притеснява да сподели - опасява се от реакцията на феновете на блога, които засега му показват изключително позитивно отношение. А подробността е... че той самият не живее в София. Роден е тук и има дълбока привързаност към България и българската столица, но всъщност живее в Барселона. Семейството му се мести там, когато той е едва на три години. Това обаче няма как да се разбере от перфектния български, който говори, и разбира се, не прави наблюденията му за жителите на София по-малко верни.


Сега Виктор е на 28 г. Живял е в Испания през по-голямата част от живота си, с изключение на годините, които е прекарал като студент във Франция. Там е завършил международна търговия преди около четири години. След това се връща в Барселона, където е и израснал, за да работи в сферата на онлайн рекламата.


Идва си в България при всеки удобен случай, понякога по два пъти на месец. Има близки, роднини и приятели тук и контактът му е много пряк. Освен това уверява ни чете "Дневник" всеки ден, за да се информира за случващото се в страната, така че нищо не му убягва.


"Винаги като се прибирам си имам средата, която знае, че идвам не като студент или като работник, който е заминал и се връща понякога - аз винаги съм живял така и така да се каже, с единия крак съм си в България", разказва Виктор. 


На въпроса как успява толкова добре


да улови духа на ежедневието в София


отговаря: "Познавам София много добре и я обичам. Обичам и България като цяло". Казва, че следи всички тенденции със строежите, заведенията, модата и хората в столицата, а от скоро намира място за впечатленията си, като ги събира в блога When you live in Sofia. "Опитвам се да публикувам актуални неща. Хората да могат да си кажат: "Я, това ми се случи, гледай ти!".


Основното му занимание е интернет. И работата, и хобитата му са свързани с мрежата. Това му позволява да обръща много внимание на тенденциите в социалните мрежи, както и на собствените си страници.


Освен When you live in Sofia Виктор има още няколко блога и сайта на различни теми. Един от тях е любителският туристически гайд "Открий България" на френски език. Както повечето му страници, Виктор я поддържа съвсем сам и без печалба. Сайтът има подробна информация и многобройни снимки на голяма част от забележителностите на България. На ден в него влизат по около 150 души. Това е един от проектите, с които младежът се гордее най-много - не само защото е направена с желание, а защото е посветена на България. 


Вярно, блогът, който пародира нравите на столичани, има значително по-голям успех въпреки по-семплия си дизайн и съдържание. За по-малко от седмица в него вече влизат


между 20 000 и 40 000 души всеки ден


Броячът на Виктор показва, че по-голяма част от посетителите са българи, и по-конкретно от София, но редовни кликове има и от други държави в Европа и дори САЩ. Интересното е, че повечето посетители са такива, които вече са влизали в сайта - т.е. "редовни клиенти", отбелязва той и разказва, че това го мотивира много, защото явно хората чакат да видят нещо ново. 


When you live in Sofia се ражда на 5 април  


след като Виктор попада на барселонския му еквивалент. "Разцъках, за да видя има ли за София, не открих и си казах - ами дай да го направя, петък е, имам свободно време", разказва младият мъж.


Тук идва и второто му признание, което всъщност не е тайна - това, че идеята не е оригинална. Подобни блогове, посветени на "вътрешните шеги" на различни градове има от миналата година - за пръв път в Лондон. Софийският блог обаче е част от "новата вълна" на идеята, след като през зимата тя е била позабравена, а първите опити са загубили аудиторията си. Подновяват я първо в Берлин, а след това и в други германски градове, предимно студентски като Фрайбург, Хамбург, Щутгарт, Кьолн. В поредицата са включени също и Амстердам, Виена, БукурещЛисабон и още много европейски градове. Има и обобщени блогове, например за Сърбия и за Естония.


Независимо от големия брой на този тип блогове обаче, шегите и лафовете си остават строго национални. За това допринася употребата на характерни думи за местния език вътре в описанията на английски например в изреченията: When the kontrola finally gets you... и When you visit your baba.


When you live in Sofia от Барселона, или как Виктор изразява патриотизма си

© Личен архив


Общата тенденция в блоговете When you live in... е, че авторите им не са местни - в някои случаи тъкмо са се преместили, а в други като при Виктор са добронамерени наблюдатели. Впрочем софийсктата страница е най-успешната - поне според броя на феновете й във Facebook. Берлинската например е само с 1300 последователи, въпреки че там живеят повече хора, а блогът е с няколко месеца по-стар от софийския.


Откакто се е захванал с When you live in Sofia, страницата отнема доста време на Виктор - поне по четири часа на ден. "Имам късмет, че работата ми е доста разхвърляна - винаги мога да седна и за 5 минутки да направя нещо", обяснява той. Колко посетители и внимание ще получава блогът, зависи изцяло от усилията, които той влага. С нарасналия брой на феновете обаче вече му е по-лесно, защото те сами му предлагат идеи и анимации, които да използва. При това по няколко десетки на ден. 


Виктор не публикува всички предложения. Странно му е, че трябва да действа като нещо като цензура на хората, но се старае да пуска само нещата, на които ще откликнат повече хора. Най-доволен е от това, че критиката е минимална. До сега е получил само три или четири оплаквания от съдържанието на сайта и това го радва. Засегнатите са най-вече по лайсната на 


"вечния дебат - граждани срещу селяни"


"В блога няма скрито съобщение и никой не трябва да се обижда", настоява Виктор. За него основният аргумент във въпросния дебат е съвсем очевиден - всеки има свободата да живее където иска и да върши това, което го прави щастлив. "Въпросът е да му е удобно, да знае какво прави и да знае от къде идва. Това даже е богатство", допълва той.  


Целта на блога също е съвсем прозрачна - да се посмеем. "Всеки може да се порадва на "софийските моменти", независимо откъде идва. Вицовете са отворени към всеки. А ако някой се обиди - няма причина". "Може и смешно да звучи и сигурно всеки го казва, но знам, че ще се прибера един ден. Винаги когато кацне самолетът го усещам - така те щипка сърцето, както никъде другаде не ми се случва"

На финала Виктор заговаря


с носталгия за София 


Казва, че е обмислял да се върне, но не се чувства готов. Иска му се да види още подобрения преди да го направи, както и да намери възможност за добра кариера. Уверен е обаче, че градът и България се движат в правилната посока, защото всеки път, когато се прибира, вижда по нещо ново и добро ("Аз затова и продължавам да се връщам"). 


Последното такова нещо, което му е направило приятно впечатление, е обновеният сегмент на бул. "Витоша" и новите метростанции. Захласва се по красивите стари сгради, които са реставрирани и поддържани. Слабост му е Народният театър "Иван Вазов". Дразнят го обаче занемарените къщи, както и упоритата мръсотия.


А като оставим сантименталността настрана, според Виктор София е много напред в някои отношения - например факта, че навсякъде има безжичен интернет, което е рядкост за останалите европейски столици. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 504 Неутрално

  безинтересно... ще бъде забравено скоро...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Браво на Виктор страшен е блогът и е истина

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#0:"Дн"] На финала Виктор заговаря
  с носталгия за София

  Казва, че е обмислял да се върне,

  но не се чувства готов [/quote]

  щом пуска "случайни публикации" за себе си - май Отдавна е готов да се върне

  Носталгията си е носталгия , но Стомахът е най-силният мотиватор

  скоро пъке се изявяваше друг носталгик/алтруист от Ангиля.......и той продавач на илюзии

  Това има и хубава страна - разсейва съмненията - дали ще успея Там , дали ще съм по-добре ??

  Там има достатъчно продавачи на мечти, и то много по-добри.....тренирали са десетилетия !

  Там пробиваш ако си Три пъти по-добир от местните иил с Работа,при това Качествена за по-малко пари!

  спечелете 6+1 от сдото...то
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  "всеки има свободата да живее където иска и да върши това, което го прави щастлив" - всички трябва да се гордеем с такива БЪЛГАРИ! Браво и успех!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "А БЪЛГ В":

  Абсолютно! Поздравления за блога и от мен.

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Обичам и България като цяло".
  ====================================
  Е това е голям "патриот" - като цяло обича нещо, но частите в него не обича. А себе си как обича - като цяло или като част?

 7. 7 Профил на zonker3m
  zonker3m
  Рейтинг: 541 Гневно

  Щеше да е чудесно ако не беше качвал "When Mutrite rape someone".
  Много грозно.

  Early this morning, when you knocked upon my door, I said "Hello, Satan. I believe it's time to go!"
 8. 8 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Перфектен пример за БГ липсата на интеграция когато имигрират или всъщност като цяло никога нищо не научават, щото всичко си знаят от малки: живеят си в затворено БГ общество; говорят си на Български и тн; изолират се от обществото; после се сърдят че то не ги приема; само дето в Испания, чикаго и тн.
  Разбира се че ще говори български перфектно като го говори постоянно и се движи само в БГ общество, бих стигналпо-далече да кажа че културния шок никога не е преминал. Трагичното в случая е че по този начин няма качесвено израстване, приемането на алтернативи и тн. Тая национална черта е трагедията защо нищо ново не научават и нищо старо не забравят ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 9. 9 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 221 Неутрално

  дете на емигранти ли е..??

  кое го прави различен!!

  нормална биография, която имат всички, живеещи в нормални държави-следване в Германия, стаж в Австралия, работа и сайт/дневник (например)
  на нас бедните българи, нормалните житейски стъпки ни се виждат като постижения
  беедни и малко простички...

 10. 10 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 221 Неутрално
 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  "Може и смешно да звучи и сигурно всеки го казва, но знам, че ще се прибера един ден. Винаги когато кацне самолетът го усещам, така те щипка сърцето, както никъде другаде не ми се случва"

  Стана ми много близък с това признание.
  Препоръчвам When you live in Sofia!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Ще повърна... повърнах ...

 13. 13 Профил на katzz
  katzz
  Рейтинг: 434 Неутрално
 14. 14 Профил на nilak
  nilak
  Рейтинг: 526 Неутрално

  В статияте не се споменава, колко печели от адсенс със своята неоригинална идея.

 15. 15 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 434 Неутрално

  айде изпълзяха мишките... бедните българи, гадните емигранти... много мразя да се обобщава в три изречения...

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
 16. 16 Профил на Ангелин
  Ангелин
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Мен също много ме радват неговите гифове, определено са забавни, саркастични, иронични и хумористични!
  п.п. Това ми е любимото!
  http://media.tumblr.com/63987ff4a05d0d1b6d404d41b65af04a/tumblr_inline_mlr81x74bm1qz4rgp.gif

  "Истината се нуждае от хора, които не се боят да я казват и да се борят за нея." Пенчо П. Славейков
 17. 17 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivanchoLA":

  Ако знаеш колко много си прав...... булгарчетата примерно в Европа, живеят си в квартали с българско население, пазаруват из българските магазини, чалгата бумти от всякъде, ракия, селяния, ама да отидат да живеят в елитен квартал и да ходят всеки уикенд на концерти в рок клубовете, тези ги има много малко !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 18. 18 Профил на Sdoto...to
  Sdoto...to
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#8:"ivanchoLA"]Тая национална черта е трагедията защо нищо ново не научават и нищо старо не забравят ...[/quote]
  за това , последното си прав

  за останалото - това е философски проблем а имали ли философия - има и полемика,антагонизъм

  Патриот може да бъде човек-чиято държава е в първата петица- което Гарантира ,че отделният субект е житейски информиран,активен,контактен,градивен

  и понеже в последните 23 год активно се промиват мозъците на глупаците с "патриотизъм , национално достойнство и пр" ,

  този млад човек играе точно по "тънката " струна , подготвя завръщането си като поредния "Патриот-работещ за БГ"..

  ако беше се справил ТАМ - БГ щеше да му е много далече като делови приоритет........

  но аборигените ръкопляскат на всеки-бил
  "на Запад"..... .щото бил "успял"

  има разлика между автор на софтуер и "креатор" на реклама

  Първите Не се връщат - връщат се гладните

  спечелете 6+1 от сдото...то
 19. 19 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#17] от "InmoInvestments":

  Да, прави ми и ми е правило голямо впечатление в изключително редките контакти с БГ, щото в повечето случаи нема какво да си кажа с тях. Нито езика говорят, абсолютно неинтегрирани, озлобени и нестремящи се да се развиват. Колкото по-близо са до БГ толкова по-неинтегрирани ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1478 Весело

  Важното е, че аз добре се посмях на клиповете, някои от които абсолютно пасват не само на софийския, но и на българския маталитет - като
  when you visit your baba

  http://whenyouliveinsofia.tumblr.com/post/49168778037/when-you-visit-your-baba

  или when spring comes to sofia

  http://whenyouliveinsofia.tumblr.com/post/48056268824/when-spring-comes-to-sofia

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Готин блог и поздрави на автора за това, че желае един ден да е в България!

 22. 22 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  откровено ми е олд скуул блога. много олд. много скуул.

 23. 23 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#22] от "otmnogoum":

  ее, за вас няма реклама

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 24. 24 Профил на do.
  do.
  Рейтинг: 416 Неутрално

  открадната идея. безполезна статия. when you live in bulgaria feeling.

 25. 25 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Всъщност такива tumblr блогове има от много много време... Той е ползвал дефолтната тема и е вземал гифчета от няколко местенца.. Нека видим сайт с около 9 месеца по-стар : http://thejoysofcode.com/ И както всяко българско нещо... копирано. Първо беше http://su-stories.panayotov-consult.com/ и 1 месец след това от СУ сторис плъзнаха MUStories ( medical university mustories.tumblr.com ), за фми ( lifeatfmi.tumblr.com ) и всякакви подобни

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 26. 26 Профил на kosta67
  kosta67
  Рейтинг: 274 Весело

  Уен ю зарибен от интернет трябва да потърсиш помощ от доктор..4 часа губене на време всеки ден?-Тенкс, без мен...

  kosta67
 27. 27 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivanchoLA":

  Също лични впечатления. Сравнително голямата англоезична общност в района на ез. Леман (Женевското) е най- неинтегрираната в Швейцария. Не познавам българин живеещ в този район над 3 г. , който да не говори приличен френски. Но познавам не малко американци и англичани, живеещи вече 10 и повече години, чиито познания по френски са ограничени до мерси и бонжур. Така че по-внимателнохс обобщенията, моля.

 28. 28 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Учудващо колко много злоба под тази безобидна статия! Нали все хленчим, че нямало нищо позитивно в живота ни. Но като се появи нещо, от девет кладенеца се носи вода да се докаже колко е лошо. Позапри се поне на Великден, безродни и невернико българино... Отпусни си душицата поне един път...

  'Let light surround you' Dream Theater
 29. 29 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 541 Весело

  Сайтчето е едно от нещата, които адски много ме забавляват последно време. И като се сетя, примерно колко съм се смял с "when your friend from selo show you his new uredba"(или нещо от сорта беше) и "when you find you vitoshka crosses patriarha".

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK