Дуото "Ламарина", или как да откриеш новото чрез познатото

Теодора и Ана-Мария от "Ламарина"

© YouTube

Теодора и Ана-Мария от "Ламарина"
Истинските герои отново
И в навечерието на предстоящите празници за Възкресение "Дневник" ще спази традицията да разказва за хора, които остават извън обсебените от политика и скандали новини. Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници и пътуванията са време, което предразполага да помислим за важните неща в живота, да планираме промени, да се заредим. 
Отново избрахме "герои" с интересни истории, които си приличат по едно - енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят...Те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Затова от първата поредица в края на 2010г. наричаме тези хора истински герои на годината. Четете портретите в дните между 1 и 6 май. Приятни срещи.

Понякога да интерпретираш добре една творба отнема също толкова усилия, колкото да я създадеш. В това до голяма степен се убеждаваме, когато слушаме "Ламарина", акустичното кавър дуо, съставено от вокалистката и свирещата на класическа китара Теодора и Ана-Мария, която се изявява зад кийборда и на един вече рядко използван инструмент – мелодиката.


Двете правят кавъри на изпълнители като Ейми Уайнхаус, Джони Кеш, Бьорк, Animal Collective, Blur, M.I.A. по барове, клубове, а много често просто на улицата, като изявите им понякога са обявявани едва ден преди това. А през техния прочит добре познатите хитове в алтернативния и инди рок са често неразпознаваеми и звучащи като нови песни. Чарът и непосредствеността на изпълненията им пък поне засега им отреждат онзи тип известност сред музикалните среди, който не е плод на медийни изяви, а на споделяне от уста на уста.
Родените в Габрово и учещи в София Теодора и Ана-Мария се познават от деца, а започват да свирят заедно преди две години – нещо, което според тях не би се случило, ако на първо място не бяха толкова добри приятелки. Първите репетиции пък протичат по паркове и градини. И двете са на мнение, че ги обединяват не само общите интереси, но и усещането за експерименталното в музиката и смесването на различни стилове. Все неща, които характеризират това, което е и може би ще бъде "Ламарина".И за двете "Ламарина" е единствен проект, като смятат той да се развива все повече към авторски песни. Те вече изпълняват дебютната си собствена песен, която "като за първи опит става", както я определя Теодора. "Винаги го обявявахме много драматично, след което решихме да не казваме, че е авторско. И хората започнаха да питат на кого е всъщност тази интересна песен." В близко бъдеще те планират да я запишат професионално и да направят клип към нея, а новите песни да бъдат издадени под формата на EP (миниалбум), като всяка да има своята визуална презентация.


"Ламарина" на живо

© Светослав Тодоров

"Ламарина" на живо


И все пак, защо чак сега пристъпват към композирането на собствена музика? "В началото имаше много парчета, от които бяхме запленени и които искахме да пресъздадем, и просто не ни беше хрумвало да създаваме собствени. Да, това е истината.", казва Ана-Мария.


Почти като започването на групата, авторските идеи също се случват случайно. "Преди време бяхме записали нещо като джем-сешън и това, което се получи в него, всъщност имаше много мотиви, които осъзнахме, че можем използваме в бъдеще. И така се роди първата песен", разказва Теодора, а според Ана-Мария те имат доста идеи, които смятат да вложат в музиката си, включително и етно мотиви, и още музикални инструменти.


"А и ни писна да правим кавъри!", откровено признава Теодора. Причината за това е и че колкото й авторски идеи и собствена енергия да бъдат вложени в един кавър, той си остава кавър. "Много пъти дори не свирим по акордите на песента, а използваме само текста. В момента има страшно много възможности за правене на музика и бихме искали да опитаме с повече различни жанрове и усещания".


Според Ана-Мария авторските им идеи най-добре ще покажат до къде могат да стигнат. "Може да се каже, че кавърите са някакъв етап, който с радост бихме загърбили."


"Ламарина" се надяват в бъдеще да имат повече възможност да работят по песните си, тъй като образованието взима доста от времето им. Теодора учи "Сценография", а Ана-Мария следва "Музикална педагогика", но и двете са разочаровани от начина, по който се развива обучението им и най-вече как чалга манталитетът е пропил както студентските, така и академичните среди, за които "по-добре да не се пита". За Ана-Мария, определяща музикалната педагогиката като изостанала някъде около началото на XX век, има "50 процента" допирни точки между образованието и дейността й в дуото. "Мисля за в бъдеще по отношението на авторските проекти да вкарам повече от техниките на барока, които да бъдат преплетени с по-съвременно звучене."А дали това, което правят като "Ламарина" някога може да се превърне в занимание, което може да носи повече от ентусиазъм и удоволствие? "Мисля, че днес хората не се запътват към едно основно нещо, което работят", размишлява Теодора. "По-скоро се занимават с няколко неща едновременно, които им носят някакъв евентуален доход. Естествено може да имаш основно професия, но вече повечето хора се занимават с няколко и едното подкрепя другото, кореспондират си. Особено, ако се занимаваш с изкуство – просто е задължително да можеш да правиш и нещо друго. Трябва да инвестираш сам в началото си, няма начин просто възможностите да паднат просто ей така."


"Но ако има възможност да се занимавам само с музиката, веднага бих го направила", казва Ана-Мария, като и двете са убедени, че в момента няма начин да се издържат само и единствено от музиката извън поп и чалга крайностите. "Може би след 10 години ще е възможно, но засега идеята това да се случи е доста абстрактна."


Дали тогава често разочарованите български музиканти не искат нещата да се случват твърде бързо? "Може би има нещо такова. Често хората тук имат по-високо самочувствие от възможностите си", а Теодора добавя, че "повечето също така четат доста автобиографии на велики музиканти и виждат как някой посвирил, забелязали са го и нещата ей така са станали". "Друг проблем е, че голяма част от музикантите тук не свирят това, което биха искали да свирят."


"Като цяло се наблюдава един много голям застой в България й музикалните среди. Има неща, които от години не са мръднали, въртят се едни и същи текстове, една и съща тематика, съществува една ужасна повтаряемост и имам чувството, че няма измъкване. Да не говорим за клиповете", казва Ана-Мария, като и двете уточняват, че не биха искали да заклеймяват който и да било. "По света масово се слушат и неща, които ако пуснеш тук, може да получиш лични обиди и въпроси като "Какви са тези откачени неща?". А всъщност в музиката вече няма понятия като откачени неща", казва с усмивка Теодора, а Ана-Мария вижда същото и в образователната система и как тя възприема като модерни тези подходи, които в глобален план отдавна се смятат за остарели.


Теодора и Ана-Мария от "Ламарина"

© YouTube

Теодора и Ана-Мария от "Ламарина"


Може би тези тенденции идват от липсата на любопитство у хората и очакванията качественото да дойде само при тях, както в миналото? "Може би да, но при много хора го има този вроден страх от неизвестното. Има много хора в България, които просто анатемосват неизвестното", смята Ана-Мария, а Теодора добавя: "От чужденците, с които съм си кореспондирала, съм останала с впечатление, че обикновено те се опитват логически да си обяснят непознатото, откъде идва логически, започват диалози. Тук повечето чуват, че нещо се случва по определен начин и те много доверчиво заклеймяват това като абсолютна истина. Щом си чул отнякъде нещо си, значи това е така."


Как това може да се промени или сме абсолютно увредени? И двете смятат, че за щастие в България все още има прекрасни хора, за които ограниченията са станали причина те да бъдат по-изобрeтателни и вдъхновени. "Но повечето от тях са навън, тъй като те не срещат нужното отношение и разбиране тук. Все повече хора напускат България, което е жалко, аз вярвам в тази наша българска символна душевност. Не сме много оптимистични в момента и си казвам откровено, че чакам да свърши университета и да отида някъде другаде.", казва Теодора.


Но за щастие поне засега меланхолията и оптимизма в музиката им са разпределени по възможно най-добрия начин.


За бъдещите изяви на дуото може да следите профила им във Facebook.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1488 Весело

  С това име защо не свирят metal?

 2. 2 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Ммммм
  Не.
  Не смятам, че са добри или пък оригинални. И едно парче...аре малко по-сериозно, ясно, че са в приятелския кръг на някой дневникар, ала не всички тук ЕдЕме доматиЯта со колците.
  И бога ми-вокала е доста ....злето.
  цитат от статията: "Друг проблем е, че голяма част от музикантите тук не свирят това, което биха искали да свирят."
  Айде бе!!!!!!
  Ако искат да свирят това, което искат-ОК. Никой не им забранява нищо.
  Проблема е, че трудно могат да се издържат с него.
  Предпочитам Писта Машина http://www.youtube.com/watch?v=wPFkWlO-ewU
  Котарашки http://www.youtube.com/watch?v=e1TxIDlOhIk
  или Биарба http://www.youtube.com/watch?v=Nz8Bx_8Qyo0
  ей ви банди от бг. ъндърграунд, които си живеят в мрака на медийното затъмнение и си виреят и без дълги и дълбокомислени "приятелски" промостатии./е, Биарба се позагубиха в последните години/

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 3. 3 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Много хубаво свирят

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 4. 4 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 698 Неутрално
 5. 5 Профил на picko
  picko
  Рейтинг: 540 Весело

  Винаги подкрепям ентусиазмът! Много е важно да се правят неща! Поздравления!

 6. 6 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#2:"clutch"]сно, че са в приятелския кръг на някой дневникар[/quote]

  [quote#2:"clutch"]без дълги и дълбокомислени "приятелски" промостатии.[/quote]

  То това си стана традиция във в.Дневник!

  Но момичетата заслужават нашата подкрепа, та дори и въпреки приятелят им от Дневник!  Успех на "Ламарина"!

  Хитростта пречи на мисълта!
 7. 7 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Китара ли?

  http://www.youtube.com/watch?v=diC6nXBe9ss

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 8. 8 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Как се нарича държавата, в която повечето хора разбират и критикуват отколкото правят? Супер са девойките а и клиповете са много адекватни. Желая им успех. И най-дългият път започва с една малка стъпка.

 9. 9 Профил на Aeron
  Aeron
  Рейтинг: 242 Неутрално

  По-горе хората, какво разбират и критикуват, само? Ламарина са суепр група.
  Пожелавам им много успехи и участия в Софииските клубове. Винаги ще имат публика.

  Cause i got too much life, running through my veins going to waste.
 10. 10 Профил на nsu16354744
  nsu16354744
  Рейтинг: 459 Весело

  [quote#8:"Trutru"]Как се нарича държавата, в която повечето хора разбират и критикуват отколкото правят? [/quote]

  Принципно си прав/а

  много е важно Кого критикуват

  ако критикуват Някой -
  издал намколкоси албума ,
  взел няколко "подиума" в МТВ , БилБолд и
  некои други класации -

  Критикуващите са хейтъри ,злобари,нищомейкъри и пр !
  а държавата е Хейтърландия

  ако обаче се критикуват хора-съгласни да са "Ламарини" само за да са "известни".........
  не знам , но във всеки случай не е това-което би искал да чуеш

 11. 11 Профил на znaikopoznaikov
  znaikopoznaikov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "А и ни писна да правим кавъри!"

  "Може да се каже, че кавърите са някакъв етап, който с радост бихме загърбили."

  Можело значи.
  А и "Ламарина" е чудесно, звучно като шамар име.
  Така трябва да бъде.
  Хайде сега всички заедно.

 12. 12 Профил на Angalot
  Angalot
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#2] от "clutch":

  Благодаря за линковете! Биарба ми бе непознато.
  За другото - съгласен. Но нека не ги съдим девойките, че има кой да им удари едно рамо. По-добре така, отколкото съвсем да не се пише за такива начинаещи артисти.

 13. 13 Профил на Angalot
  Angalot
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#7] от "Iron Maiden":
  Напълни ми душата!

 14. 14 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ,,Винкел" е по яко, не е ли???


 15. 15 Профил на woods
  woods
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз мисля, че внимание е хубаво да обърнем не на това кой колко умело свири на китара, кийборд, мелодика или колко професионално пее, или пък кой колко е приятел и колко авторски парчета има. Ако изчисляваме всичко в цифри и категоризации, никога няма да познаем красотата. Нека забележим, ако имаме очи за по-скритото, че момичетата са нежни, изписват душите си с музика, смеят се искрено, вълнуват се, очарователни са и имат талант, който е несравним с който и да е. Под несравним разбирайте нещо, което не бива да се измерва, а да се чувства и чува.
  Нищо против критиката, винаги има нужда от контра, за да се наежим любителите на музиката за душата и оценяващите красивото и да се включим в защита.
  А относно това, че в България, а и по другите земи, поп музиката си е създадена за да удовлетворява желанията на масата младоци, танцуваща опиянена в някоя блъскаща се дискотека.. ами да, тя е създадена за пари. И много музиканти чисто оцелявайки следват този комерсиален ритъм. Не мисля, че някой ги съди, а по-скоро се примиряваме, че много музиканти правят компромис със стила си, желанията си, таланта си, за да имат сигурността на самоиздържащ се творец.

 16. 16 Профил на ivanvoa.mirela
  ivanvoa.mirela
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ламарина създават страхотна атмосфера по време на участията си. Трудно можеш да правиш друго освен само да ги слушаш.
  Познавам и двете. Много ценя нещата, които правят: избраните песни; начина по който ги интерпретират; експериментаторския дух (който може да се забележи я в звуците от кийборда, я в аранжимента ).
  Но най-вече създадения чрез музиката им свят, в който е така лесно да потънеш.
  Успехи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK