Марио Варгас Льоса ще стане доктор хонорис кауза на Софийския университет (обновена)

Марио Варгас Льоса

© Колибри

Марио Варгас ЛьосаИспаноперуанският писател и Нобелов лауреат Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза от Софийския университет на 17 май, петък. Събитието ще се проведе в аулата на университета в 17:30 ч.


В деня преди церемонията - на 16 май, четвъртък, български и чуждестранни експерти, пристигнали за целта, ще участват в международния симпозиум "Марио Варгас Льоса. Картографии на любовта и властта", организиран от Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет.


Белетристът, роден през 1936 г. и често определян като една от най-значимите фигури в испанската и испаноамериканската литература на XX век, също така ще се срещне с читатели в събота, 18 май от 11 до 13 ч. в 65-та аудитория на университета. На срещата ще присъства и испанския писател Хуан Хосе Армас Марсело, директор на създадената катедра "Марио Варгас Льоса" към Фондацията "Виртуална библиотека Мигел де Сервантес"
Визитата му съвпада с издаването на някои от най-уважаваните му творби като "Панталеон и посетителките", "Мечтата на келта" и "Литума в Андите" (продължение на "Кой уби Паломино Молеро"), разпространени през тази пролет от "Колибри".


Посещението се осъществява под патронажа на Посолството на Испания в България и със съдействието на институт "Сервантес" и издателствата "Колибри" и "Хермес".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK