Марио Варгас Льоса: Без литературата любовта щеше да е примитивна

Марио Варгас Льоса, доктор хонорис кауза на Софийския университет

© Красимир Юскеселиев

Марио Варгас Льоса, доктор хонорис кауза на Софийския университетПеруанският писател, Нобелов лауреат и един от най-значимите автори на испаноезичната литература Марио Варгас Льоса беше удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Церемонията се проведе в аулата на университета при силен интерес.


По време на академичната си реч, той акцентира върху силния принос на литературната в днешния свят и нуждата от нея. Според него книгите са единственият начин хората да разберат езика си, да могат да изразяват мислите си добре и последователно с рационалност, творчество и въображение, да предават смисъла и музиката им.


"Един човек, който е отгледан с добро четиво, има много по-малко предразсъдъци", заяви белетристът. Той също така отбеляза, че литературата създава стремежи, които няма как да бъдат открити без добрата литературата. "Без литературата любовта щеше да е примитивна, просто сексуално действие. (…) Когато затворим книгата разбираме колко е беден светът. Защо ежедневието не е като в приказните истории? Защо в реалността го няма това разнообразие?", каза още Льоса. "Вярвам, че можем да прeдадем живот на тези светове чрез фантазията. Няма по-продължителна фикция в живота от литературата – тя ни дава възможност да пътуваме в пространството и времето".
Марио Варгас Льоса: Без литературата любовта щеше да е примитивна

© Красимир Юскеселиев


Марио Варгас Льоса също така заяви, че литературата възпитава така необходимия критичен дух към реалния живот и именно затова всички авторитарни и тоталитарни режими са били недоверчиви към нея. "Четящите хора са много по-трудни за манипулиране. Тя е опасност за режимите, които казват, че животът е добре усторен. А действителността никога няма да бъде добре устроена, никога няма да може да отговори на всички желания и апетити".


Към края на речта си той определи литературата като причината да се отделим от пещерата и да достигнем до звездите. Въпреки че няма против това, което се излъчва по телевизията, той не смята, че риалити шоутата и всички тези "спектакли" могат да заменят ролята, която четенето има.


Утре от 11 ч. в 65-а аудитория на Софийския университет той ще се срещне с читатели и ще отговаря на въпросите им.


Посещението се осъществява под патронажа на Посолството на Испания в България и със съдействието на институт "Сервантес" и издателствата "Колибри" и "Хермес". Идеята Льоса да бъде награден с отличието е била на Катедрата по испанистика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK