Девета Нощ на музеите и галериите се спуска над страната тази вечер

Девета Нощ на музеите и галериите се спуска над страната тази вечер

© Велко АнгеловЗа девета поредна година тази вечер, 18 май в страната ще бъде отбелязана международната инициатива Нощ на музеите и галериите, инициирана традиционно от посолството на Франция и френския културен център.


В София различните събития, свързани с Нощта ще започнат още около 18 ч. и така до полунощ, като само в столицата музеите и галериите ще работят извънредно до по-късно от обикновено и с безплатен вход, за да могат желаещите посетители да се насладят на над 30 постоянни и временни експозиции. Спонсорът на инициативата в София ще направи жребий за най-активните участници, които успеят да посетят и съберат печати от поне 20 от местата. Специалната карта за целта може да бъде изтеглена онлайн или да бъде взета напечатана от сградата на Телефонната палата. 


Сред акцентите в програмата за столицата са:


Изложбата "Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство", част от международния фестивал Sofia Contemporary, която се показва в  Vivacom Art Hall. Това е първата световно значима, пътуваща експозиция на китайско съвременно изкуство в Източна Европа, която ще остане в София до 28 май и след това ще обиколи Европа.
В Софийска градска художествена галерия, която ще работи до 1 ч. след полунощ, са изложени експозициите "Другото око: Горгони в депото или апокалипсис сега" с куратори Ани Васева, Боряна Росса и Моника Вакарелова, както и "Послания от светлина", част от Биеналето на хартиеното изкуство 2013 г.. В изложбените зали на галерията е и "Арени - един живот между киното, малката пластика и живописта", отбелязваща 90 години от рождението на Петко Бончев.


Там от 18 ч. започва изпълнение на камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров, които ще свирят творби на Вивалди, Корели и Бах. След тях идва ред на мултимедиен пърформънс, озаглавен "Еньовден" - абстрактна история за стереотипите, любовта, обществото и различните в него. През цялото време до галерията ще има улична работилница за фотография "Фотография за всички". 


В галерия "Васка Емануилова" посетителите могат да видят "Секстетът на Сийфърт" на Вито Валентинов. 


Галерията на Съюза на българските художници на ул. "Шипка 6" ще представи от 20 ч. финалните проекти от уъркшопа Occupy Yourself (Окупирай себе си), провел се в края на април в рамките на фестивала Sofia Underground. Темата за освобождаването ще бъде интерпретирана като постмодерна опера с участието на някои от най-интересните експериментатори и нойз музиканти, видео артисти и художници визионери.


Част от изложбата в Музея на социалистическото изкуство

© Министерство на културата

Част от изложбата в Музея на социалистическото изкуство


За Нощ на музеите и галериите Музеят на социалистическото изкуство на ул. "Лъчезар Станчев"7 в район "Изгрев" до столичния КАТ ще изненада посетителите си с една по-нетрадиционна изложба, която ще "пренесе" гостите в едни отдавна отминали времена, свързани с т.нар. култ към личността. Изложбата носи името "Социализъм – интернационализъм. Политически плакат 1945 – 1953 г." и ще бъде официално открита от 18 ч. В нея са включени 80 творби на плакатното изкуство от България, Китай, Полша, Унгария, Румъния и бившия Съветски съюз .


Девета Нощ на музеите и галериите се спуска над страната тази вечер

© Министерство на културата

Чуждестранните плакати и част от българските бяха намерени през 2011 година при опразването на депата на бившия Княжески дворец в София поради ремонта на западното крило на сградата, където се помещава Националната художествена галерия. През последните 60 години всичките тези плакати са били непокътнати, ако се съди по запечатаните опаковки и по датировката върху пакетите – 1952 г. Сред тях има плакати на Сталин, Георги Димитров и Вълко Червенков, както и разнообразни политически, агитационни и пропагандаторски плакати от тоталитарния период на някои от страните от бившия социалистически лагер.


Девета Нощ на музеите и галериите се спуска над страната тази вечер

© Министерство на културата


Сред българските автори на постерите са Александър Жендов, Борис Ангелушев, Илия Петров, Стоян Венев, Стоян Сотиров, Александър Стаменов, Бенчо Обрешков и Иван Кирков. Съветските плакати от тази епоха са дарение от наследниците на покойния художник Антон Петков.


От 19:30 ч. в музея започва и концерт на Национален фолклорен ансамбъл " Филип Кутев ", който ще представи фолклорни обработки от 50-те и 60-те години на XX век.


В галерия "Дечко Узунов" (бул. "Др. Цанков" 24) от 17 ч. ще бъде прожектиран българския документален филм "Духове от старите къщи на хората" с режисьор Здравко  Драгнев и участието на Ицко Финци и художниците Григор Бояджиев, Христо Алексиев и архитектите Анна Неврокопска и Багра Георгиева. 


Галерия "Средец" (на бул. "Ал. Стамболийски" 17) представя пък изложбата "Материал, форма, образ" на художника Димитър Хинков.


Назад във времената на късноантична Сердика ще ни върне Националният археологически музей, където ще бъде показана триизмерна възстановка на Улпия Сердика. Срещата с всекидневния живот в градовете на Римската империя, сред които и Сердика, ще е обогатен и с оригинални рецепти и кулинарни деликатеси от епохата. Музеят ще представи и изложбата "Коприна и сребро", която ще запознае посетителите с облеклото на българите от края на 19-и и началото на 20-и век.


В Националния политехнически музей ще има демонстрации, свързани с някои интересни и неочаквани свойства на материалите, както и на работещи ретро компютри.


Гвардейският представителен духов оркестър ще посреща гостите на Националния военноисторически музей в София. Там любителите на укрепените отбранителни военни съоръжения могат да се включат в изработването на 3D модели на средновековни български крепости. Ще бъде достъпна и най-новата изложба на Националния военноисторически музей "Измерения на храбростта", която възкресява имената на повече от 20 храбреци от Българската армия.


Криптата на катедралата "Св. Александър Невски" ще покаже обновената си експозиция на християнското изкуство в България. Националният литературен музей пък ще отбележи 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна с изложбата "Как ще спреш ти мене - волната".


"Смятам, че тазгодишното издание на Нощта на музеите ще бъде изключително успешно, защото на практика всеки голям град се присъединява с музеите си към тази инициатива. Считам, че това е още едно доказателство за прекрасните взаимоотношения в културната област между Франция и България. Гордея се с факта, че България е една от най-динамичните държави в своето участие в тази европейска проява!", коментира Давид Вейзман, културен аташе към Посолството на Франция в България на пресконференция за представянето на тазгодишното издание на инициативата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Браво !

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Природонаучният музей ще участва ви в Нощта на музеите?

  Пилците се броят на избори.
 3. 3 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#2] от "altarf":

  Май не. Въпреки това има достатъчно разнообразни предложения

  Вещица от Овнерог
 4. 4 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 470 Неутрално
 5. 5 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  И това ли е най-важният музей? На социалистическото изкуство? То за мен си е опасно, ами как да заведа там децата през нощта? Нали ще развият страхова психоза?
  Мен още ме преследват червени призраци след толкова години...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 6. 6 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 651 Неутрално
 7. 7 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 608 Неутрално
 8. 8 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":
  [quote#5:"Депутат 241"]Мен още ме преследват червени призраци след толкова години... [/quote]

  Не се плашете. Аз бях там скоро след откриването на музея. То са едни зелени морави, на тях едни цветенца, едни чудесни пътеки, едни добри и усмихнати чичковци - Вълко Червенков, Георги Димитров, Ленин - само дето не ви галят кротко по главичките. Витаят лирика, обич, доброта, усмивки. Човек може да се просълзи от умиление и да заплаче за социализма като такъв.

  The best way out is always through Robert Frost
 9. 9 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Тази инициатива има все повече посещаемост, ми прави впеяетление.

 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Днес си е вечерта на културните мероприятие.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#8:"Realistka"] Човек може да се просълзи от умиление и да заплаче за социализма като такъв. [/quote]
  Сигурно така изглежда през деня, но нощем (особено в нощта на музеите) призраците от миналото изпълзяват от мрака и ...
  Даже се опитват да управляват отново...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#11] от "Депутат 241":
  Не знам колко са големи децата ти, но моят съвет е все пак да ги заведеш и ти да им обясниш какъв "хубав" живот беше.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lady Zeppelin":

  Едни са живели по-добре, други - по-лошо. Същото като навсякъде.

  Пилците се броят на избори.
 14. 14 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#11] от "Депутат 241":

  Подозирх си, че си дълбоко увреден политически, но мненията ти под тази статия напълно премахват всякакви съмнения и дори намекват за други личностни проблеми.

  Пилците се броят на избори.
 15. 15 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Аз се спрях на Политехническия музей. Не съм ходил, а и има интересни предложения за хората, които се интересуват от технологии. Интересно ми е да видя и какво разбират под ретро компютри.

  Пилците се броят на избори.
 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#13] от "altarf":
  [quote#13:"altarf"]Едни са живели по-добре, други - по-лошо. Същото като навсякъде.[/quote]
  Да, така беше.
  Управляващите, си живееха живота:
  пазаруваха в специални магазини,
  пътуваха в чужбина,
  караха "Мазди",
  а народонаселението:
  събираше 15 години лихвоточки за двустаен апартамент на гола поляна в "Люлин" 15,
  чакаше също толкова години за "Жигула"
  и обикаляше магазините с надеждата да купи тоалетна хартия, ако са "пуснали".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#14:"altarf"]Подозирх си, че си дълбоко увреден политически, но мненията ти под тази статия напълно премахват всякакви съмнения и дори намекват за други личностни проблеми.[/quote]
  ===========
  Радвам се за теб!
  Без да ме познаваш вече изгради поредната конспиративна, психологическа и медицинска теории за скромната ми персона.
  Значи съм в мислите ти като ъгън. Стой настрани да не се опариш...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#12:"Lady Zeppelin"]Не знам колко са големи децата ти, но моят съвет е все пак да ги заведеш и ти да им обясниш какъв "хубав" живот беше.[/quote]
  Големи са. Пълнолетни (малката - почти). И са си научили урока.
  Още преди 9 години, когато ги изведох от БГ.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 19. 19 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 70 Весело

  [quote#5:"Депутат 241"]И това ли е най-важният музей? На социалистическото изкуство? То за мен си е опасно, ами как да заведа там децата през нощта? Нали ще развият страхова психоза?
  Мен още ме преследват червени призраци след толкова години... [/quote]

  Ти не беше ли оня, дето лежа в една килия с бай Илия Минев ?

 20. 20 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 70 Весело

  [quote#14:"altarf"]

  До коментар [#11] от "Депутат 241":

  Подозирх си, че си дълбоко увреден политически, но мненията ти под тази статия напълно премахват всякакви съмнения и дори намекват за други личностни проблеми. [/quote]

  Ми то може ли да си костов сектант и да не си увреден ?
  Хехехе. Няма такъв случай.

 21. 21 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#19:"Мильо Лудия"]Ти не беше ли оня, дето лежа в една килия с бай Илия Минев ?[/quote]
  Не, не съм аз.
  Лежал съм на друго място, синко...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 22. 22 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 70 Весело  [quote#21:"Депутат 241"]Лежал съм на друго място, синко... [/quote]

  виждаме, виждаме...

 23. 23 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#17] от "Депутат 241":

  Използвам същия метод, който използваш и ти, за да генерализираш огромни групи от хора и исторически периоди. Все пак достатъчно много твои мнения съм прочел, за да разбера, че живееш в миналото. Комунизмът, за който говориш, го възкресяват само такива като теб - антикомунисти, чиято реторика си остава на ниво 90-та година. Много ми напомняш на архаични фигури като Едвин Сугарев и Евгени Михайлов. Те виждат комунизъм навсякъде - в саксията на перваза, разтропаните плочки, малките дечица с червени балони.

  И в крайна сметка до какво се свежда възгледът ви за политиката? Да бъдат подкрепени реалните мутри, родени от демокрацията, за да бъдат унищожени призраците от миналото, които съществуват само в закърнялото ви съзнание.

  Да, приемам, че може лично да си "пострадал от комунизма", каквото и да значи това. Само че не пречупвай целия период през призмата на личните ти преживявания. Защото срещу твоите несгоди могат да застанат достатъчно хора, които не са били галеници на партията, но са живели пълноценен и достоен живот, без лишения. Ако отричаш същестувването им - е, тогава си живей с призраците.

  Пилците се броят на избори.
 24. 24 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 624 Весело

  След малко тръгваме! Тази година има много хубави брошури с инфо и карта на музеите, които участват и каква програма предлагат по часове. Взех я от едно зяаведение.
  Помня първата нощ на музеите, нямаше много хора, но имаше чудна атмосфера. Сега вече събитието е много популярно и София не спи.
  Среща на улицата на Старопрамен) /обикновено се подвизава като пл. Батенберг/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK