Девета Нощ на музеите и галериите се спуска над страната тази вечер

Девета Нощ на музеите и галериите се спуска над страната тази вечер

© Велко АнгеловЗа девета поредна година тази вечер, 18 май в страната ще бъде отбелязана международната инициатива Нощ на музеите и галериите, инициирана традиционно от посолството на Франция и френския културен център.


В София различните събития, свързани с Нощта ще започнат още около 18 ч. и така до полунощ, като само в столицата музеите и галериите ще работят извънредно до по-късно от обикновено и с безплатен вход, за да могат желаещите посетители да се насладят на над 30 постоянни и временни експозиции. Спонсорът на инициативата в София ще направи жребий за най-активните участници, които успеят да посетят и съберат печати от поне 20 от местата. Специалната карта за целта може да бъде изтеглена онлайн или да бъде взета напечатана от сградата на Телефонната палата. 


Сред акцентите в програмата за столицата са:


Изложбата "Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство", част от международния фестивал Sofia Contemporary, която се показва в  Vivacom Art Hall. Това е първата световно значима, пътуваща експозиция на китайско съвременно изкуство в Източна Европа, която ще остане в София до 28 май и след това ще обиколи Европа.
В Софийска градска художествена галерия, която ще работи до 1 ч. след полунощ, са изложени експозициите "Другото око: Горгони в депото или апокалипсис сега" с куратори Ани Васева, Боряна Росса и Моника Вакарелова, както и "Послания от светлина", част от Биеналето на хартиеното изкуство 2013 г.. В изложбените зали на галерията е и "Арени - един живот между киното, малката пластика и живописта", отбелязваща 90 години от рождението на Петко Бончев.


Там от 18 ч. започва изпълнение на камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров, които ще свирят творби на Вивалди, Корели и Бах. След тях идва ред на мултимедиен пърформънс, озаглавен "Еньовден" - абстрактна история за стереотипите, любовта, обществото и различните в него. През цялото време до галерията ще има улична работилница за фотография "Фотография за всички". 


В галерия "Васка Емануилова" посетителите могат да видят "Секстетът на Сийфърт" на Вито Валентинов. 


Галерията на Съюза на българските художници на ул. "Шипка 6" ще представи от 20 ч. финалните проекти от уъркшопа Occupy Yourself (Окупирай себе си), провел се в края на април в рамките на фестивала Sofia Underground. Темата за освобождаването ще бъде интерпретирана като постмодерна опера с участието на някои от най-интересните експериментатори и нойз музиканти, видео артисти и художници визионери.


Част от изложбата в Музея на социалистическото изкуство

© Министерство на културата

Част от изложбата в Музея на социалистическото изкуство


За Нощ на музеите и галериите Музеят на социалистическото изкуство на ул. "Лъчезар Станчев"7 в район "Изгрев" до столичния КАТ ще изненада посетителите си с една по-нетрадиционна изложба, която ще "пренесе" гостите в едни отдавна отминали времена, свързани с т.нар. култ към личността. Изложбата носи името "Социализъм – интернационализъм. Политически плакат 1945 – 1953 г." и ще бъде официално открита от 18 ч. В нея са включени 80 творби на плакатното изкуство от България, Китай, Полша, Унгария, Румъния и бившия Съветски съюз .


Девета Нощ на музеите и галериите се спуска над страната тази вечер

© Министерство на културата

Чуждестранните плакати и част от българските бяха намерени през 2011 година при опразването на депата на бившия Княжески дворец в София поради ремонта на западното крило на сградата, където се помещава Националната художествена галерия. През последните 60 години всичките тези плакати са били непокътнати, ако се съди по запечатаните опаковки и по датировката върху пакетите – 1952 г. Сред тях има плакати на Сталин, Георги Димитров и Вълко Червенков, както и разнообразни политически, агитационни и пропагандаторски плакати от тоталитарния период на някои от страните от бившия социалистически лагер.


Девета Нощ на музеите и галериите се спуска над страната тази вечер

© Министерство на културата


Сред българските автори на постерите са Александър Жендов, Борис Ангелушев, Илия Петров, Стоян Венев, Стоян Сотиров, Александър Стаменов, Бенчо Обрешков и Иван Кирков. Съветските плакати от тази епоха са дарение от наследниците на покойния художник Антон Петков.


От 19:30 ч. в музея започва и концерт на Национален фолклорен ансамбъл " Филип Кутев ", който ще представи фолклорни обработки от 50-те и 60-те години на XX век.


В галерия "Дечко Узунов" (бул. "Др. Цанков" 24) от 17 ч. ще бъде прожектиран българския документален филм "Духове от старите къщи на хората" с режисьор Здравко  Драгнев и участието на Ицко Финци и художниците Григор Бояджиев, Христо Алексиев и архитектите Анна Неврокопска и Багра Георгиева. 


Галерия "Средец" (на бул. "Ал. Стамболийски" 17) представя пък изложбата "Материал, форма, образ" на художника Димитър Хинков.


Назад във времената на късноантична Сердика ще ни върне Националният археологически музей, където ще бъде показана триизмерна възстановка на Улпия Сердика. Срещата с всекидневния живот в градовете на Римската империя, сред които и Сердика, ще е обогатен и с оригинални рецепти и кулинарни деликатеси от епохата. Музеят ще представи и изложбата "Коприна и сребро", която ще запознае посетителите с облеклото на българите от края на 19-и и началото на 20-и век.


В Националния политехнически музей ще има демонстрации, свързани с някои интересни и неочаквани свойства на материалите, както и на работещи ретро компютри.


Гвардейският представителен духов оркестър ще посреща гостите на Националния военноисторически музей в София. Там любителите на укрепените отбранителни военни съоръжения могат да се включат в изработването на 3D модели на средновековни български крепости. Ще бъде достъпна и най-новата изложба на Националния военноисторически музей "Измерения на храбростта", която възкресява имената на повече от 20 храбреци от Българската армия.


Криптата на катедралата "Св. Александър Невски" ще покаже обновената си експозиция на християнското изкуство в България. Националният литературен музей пък ще отбележи 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна с изложбата "Как ще спреш ти мене - волната".


"Смятам, че тазгодишното издание на Нощта на музеите ще бъде изключително успешно, защото на практика всеки голям град се присъединява с музеите си към тази инициатива. Считам, че това е още едно доказателство за прекрасните взаимоотношения в културната област между Франция и България. Гордея се с факта, че България е една от най-динамичните държави в своето участие в тази европейска проява!", коментира Давид Вейзман, културен аташе към Посолството на Франция в България на пресконференция за представянето на тазгодишното издание на инициативата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK