Адреналинът "Страдивариус"

Цигулките "Страдивариус" се продават най-скъпо на аукционите за музикални инструменти. На снимката е цигулката "The Penny", която през 2008 година беше купена

© Reuters

Цигулките "Страдивариус" се продават най-скъпо на аукционите за музикални инструменти. На снимката е цигулката "The Penny", която през 2008 година беше купенаОт години колекционирам късчета от културно минало и, макар и нескромно, минавам за експерт. Приятел от Самоков ме помоли да му помогна да разбере дали цигулка "Страдивариус" е автентична, колко струва и как може да я продаде. Преди няколко месеца синът на кремиковския малък Дамбовец/този, който отглеждаше тигри в къщи/, чрез приятели, ме помоли за същото. Помолих цигуларя Минчо Минчев /имаме общи познати/, да погледне цигулката.Тя се оказа фалшификат, както и тази от Самоков.


Ромският бос Ицо Папата от Пловдив се опитал да продаде скоро "Страдивариус", търсен от Интерпол, също обаче менте. Последните години са правени опити около


50 цигулки, намерени в различни градове и села
да бъдат пласирани в чужбина. Толкова много "Страдивариус" в малката ни държава? Да притежаваме културна икона, равна на картината "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи? Ако "Страдивариус" се появи на тезгяха в аукционни къщи като "Сотби" и "Кристис ,а това се случва много рядко, културният Лондон веднага вдига адреналина. Цигулката "Месия" е продадена за милион и тридесет и осем хиляди паунда. "Виоти" достига три и половина милиона. "Лейди Блънт", принадлежала на внучката на Байрон, е оценена в Токио на 16 милиона долара, а "Дюпон" , на която е свирил Мстислав Ростропович - 20 милиона.


Всяка от


истинските "Страдивариус"


притежава свое собствено име, повтарящо името на най-известния си собственик или на най-великия музикант, свирил с нея. Това са цигулки с изящна форма, великолепен дизайн и превъзходна акустика. Правени са хиляди опити да се създаде инструмент, който да възпроизведе техния звук. Шведски учени са изработили перфектно копие, като компютър е измерил всяка част, и създал модел. Но и той останал далеч от оригинала. Всяка цигулка, създадена от майстора, има уникален звук. Американският цигулар Енес издава диск , като свири на 12 различни "Страдивариус" от колекцията "Фултън" в Сиатъл /най-богатата колекция в света/ . "Всяка имаше свой собствен глас", казва той. А са на достолепната възраст от 300 години.Трима са великите майстори на цигулки на всички времена - Амати, Гуарнери и Страдивариус. Всички са живели в Кремона, Италия, от 1600-та до 1750 година. Амати е имал невероятен усет за материала, Гуарнери –за геометрията, а Страдивариус за акустиката. Повече гениални лютиери не са се раждали. Защо? Отговор не дава дори научен форум "Тайната на великите кремонски цигулки", състоял се в Музея на музиката в американския щат Върмонт.

Антонио Страдивари, без всякакъв спор, е най-великият майстор. Той се е родил около 1644 година. Като дете работил във фабриката на Николо Амати. На 22 години сложил името си върху първата цигулка, а през 1680 година отворил собствена работилница в Пиаца Сент Доменико. Там работи л до края на дните си през 1737 година, когато бил вече на 93 години. Клиенти са му били най-великите музиканти, крале, князе и дори папата. Със собствените си ръце изработил 1100 цигулки, виоли, виолончела и китари. Около 650 са цигулките, оцелели са 450. Има различни теории защо няма начин да бъдат повторени.


Цигулката "Лейди Блънт"

© http://tarisio.com

Цигулката "Лейди Блънт"

Професорът по геология в Колумбийския университет Лойд Бъркъл смята, че между 14 и 19 век Европа и Северна Америка попадат в малка ледникова епоха. Една година след раждането на Страдивари температурите падат още по- ниско. От 1645 до 1715 ледниковата епоха съвпада с ниска активност на слънцето - период, наричан минимум на Маундер. Лютиерите използвали клен и смърч, зрели дървета от северните склонове на долините. Целта- да се намери най-плътната дървесина, продукт на студен микроклимат. Майсторите от Кремона са използвали дървета от националния парк Панерверджио - гората на цигулките. Подобни климатични условия не са се повторили.


Джерардо Нагивари, професор по биохимия от Хюстън, вижда тайната в лака. Страдивари я е отнесъл в гроба, без да я каже дори на двамата си сина.


Списание "Тайм" смята, че като майстор-занаятчия, той стои на пиедестала на гениите, редом до Бетховен и Моцарт . Затова три века най-великите цигулари, като Паганини, Башмет, Алексис Вайсенберг, Яша Хайфец, Давид и Игор Ойстрах, Бранислав Хуберман и Артър Рубинщаин са търсили само тези инструменти и всеки им е вдъхвал част от своята душа.А ексчентричният англичанин Найджъл Кенеди е успял да се добере дори до "Катедралата", цигулката, която самият Страдивари пазил лично за себе си.


Възможно ли е


истински "Страдивариус" да е попаднал някак в България и да превърне собственика си в милионер? Това е почти изключено. Цигулките са били изключително скъпи още през 15 и 16-ти век/пет жълтици/ и цената им само се е вдигала. През турското робство и след Освобождението едва ли е имало толкова богат българин, който да може да си го позволи. А и едва ли е имало чак толкова проницателни хора да усетят за каква фантастична инвестиция става дума-за последните петдесет години стойността им е скочила с 26 000%, сметна в началото на юни 2010 година щатският дилър Джефри Фуши. Докато цената на златото се е вдигнала едва 50 пъти.


Сега в България има само два истински


"Страдивариус", и по един "Гуарнери" и "Амати". На тях свирят Минчо Минчев, Мила Георгиева,Веско Ешкенази и Васко Василев.


Само две от цигулките-тази на Минчо Минчев и на детето-чудо Мила Георгиева, принадлежат на България. Първата е изработена през 1716 година, втората през 1703. Интересна е историята с цигулката Гуарнери дел Джезу на Васко Василев.Той е свирил с нея пред крале и други световни величия, заедно с изпълнители като Мадона,Стинг, Джако, Пласидо Доминго и Хосе Карерас. За покупката му е помогнала бабата на цигуларката Ванеса Мей,с чиято майка той беше дългогодишен п риятел.Докато работел в Лион, Франция, Василев потърсил кредит от 100 000 евро от банка за 305 годишна Амати. Банкерът му поискал да заложи къщата си за гаранция, а Васко отговорил, че първо му трябва цигулката, за да купи къщата. Накрая бабата заложила своята


Всички други, появили се до сега в България са по-късни германски, чешки и френски копия, или, ширпотреба, произведена от синовете на Страдивариус във фабриката в Кремона. Та през 90-те години в Италия е организирана изложба на цигулки "Страдивариус". От цял свят се събират около 5000, при произведени 650. За съжаление на мечтателите, ментетата не струват повече от двеста-триста евро.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  България ми изглежда добре представена на пазара на фалшификати на "Страдивариус". Известни имена фигурират в статията и както става ясно опитите са перманентни.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1276 Весело

  Аз пък посмъртно не вярвам, че съвременната наука и техника не е в състояние да произведе по-качествена цигулка.

  Тоя спор сме го водили до втърсване с маниаци на лампови усилватели и мисля, че съм чувал всички аргументи, които могат да бъдат дадени в рамките на познатите ни измерения

  Стигнах до извода, че или аз съм увреден и не чувам и не виждам неща от света в който живея, или пък, че тези хора имат повече обратни връзки от изхода на неокортекса си обратно към сетивните ходове и като така са склонни да виждат и чуват неща, които съществуват в мозъка им, а не в реалния свят.

  Не зная какво бихте направили вие на мое място, но аз все пак живея от главата си и съм длъжен да й се доверявам....така че избрах второто.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  да държиш Страдивариус си е преживяване за цял живот ! Като живо същество е !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Ростропович беше един от великите челисти - челите са по-скъпи от цигулките.

  Стойка Миланова също свири на държавен Дел Джезу!

  Колкото до копията на Страдивари, зависи и от кого са правени. Копие от Ж. Б. Вийом никак не струва евтино.

  Инструментите на Франческо и Омобоно Страдивари също са майсторски, в никакъв случай не са манифактура.

 5. До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  [quote#3:"КМЕТ В СЯНКА"]да държиш Страдивариус си е преживяване за цял живот ! Като живо същество е ! [/quote]


  Даже мръда.

 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не съм държал в ръцете си Страдивари, така че не мога да споря, но общо взето съвсем същото съм чувал за едно ръчно правено Бентли, което обаче покарах малко.

  Е, не беше моето Инфинити или на жена ми малкото Приусче, не мога да си кривя душата, но да кажа, че ще го помня цял живот ще груба измама.

  С което нищо лошо не искам да кажа нито за цигулките, нито за колата...мисълта ми е, че хората ги издигат на пиедестал и им приписват качества, каквито реално нямат.

  Но, както е казано, за всеки влак си има пътници...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Цялостен продукт е. Не е само до звука. Ако беше само до него естествено ще го възпроизведат. Виждаш обаче, че и от злато да я направят пак не може да достигне цената на оригинален инструмент.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4578 Неутрално

  До коментар [#6] от "Боби Колев":

  държал съм цигулката на маестро Минчо Минчев и вярвай ми - истина е !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#7] от "Wornoxmaniak":

  Ами то е защото основната част от цената се формира от нематериални и физикално неизмерими показатели.

  Най-близкия ми аналог е религията.

  Хората си вярват религиозно в нещо и са готови да живеят и харчат според вярванията си. Някои го правят по убеденост, някой - защото средата/религията го налага (не може топ музикант да не свири на Страдивари, нали така?), а някои - просто за да се чувстват и те част от нещо голямо.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е те това с вярата ни е разделната точка.

  Нямам нищо против да си вярваш сам и нямам никакво намерение да те разубеждавам, но моите вервания са насочени в други посоки...свободен съм откъм вяра в уникални коли, усилватели, инструменти и т.н.

  Вероятно губя от тази работа, казвали са ми го нееднократно...както аудио-маниаци, така и редовни посетители на местните църкви

  Подчертавам, не оспорвам на никого правото да вярва и да харчи както намери за добре, стига да не е от моите пари

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. До коментар [#9] от "Боби Колев":


  [quote#9:"Боби Колев"]не може топ музикант да не свири на Страдивари, нали така?[/quote]


  Точно така. Васко Василев е пример за добре обмислена стратегия и развитие на бизнес и кариера. В началото и една цигулка брамбазък му е вършила същата работа, но той е преценил, че трябва да заложи къщата. (дето я нема.)

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak":

  Да, това с бизнеса го разбирам много добре.

  Не променя факта, че е базирано на религия, а не на рационална основа.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak":

  И ще допълня: отделни професии и професионалисти ползват каквото средата им налага, защото това е начина да се пробие, а не защото това е правилният начин.

  По този начин самите те стават проводник и понякога дори източник на мита и заблудата.

  Познавам адвокат който стана примерен католик за да разшири бизнеса си...и успя. Дали е католик по душа...силно ме съмнява.

  Познавам агент за недвижима собственост, който взе да разбира от скъпи коли чак когато разбра, че трябва да кара такава за да пробие на по-горно ниво.

  Това, както казах, го разбирам...и не ми е съвсем чуждо, бих казал...кой не би си продал душата за 2 сребърника в подходящата ситуация?

  Но, за последен път, то не променя факта, че е базирано на изкуствено или естествено насадена култура , а не физикално оправдани качества.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. До коментар [#13] от "Боби Колев":

  Съгласен съм.

 15. 15 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Вероятно по скоро е МИТ.
  2011 изследователи от парижки унивеситет по време на интернационален цигулков конкурс в Индианополис правят Сляп Тест , в тъмна стая със специални тъмни очила на 21 цигулкови изпълнители, Стара цигулка срещу Нова. Но музикантите не знаят, че свирят и на нови цигулки.
  По голямата част от пробандите са професионални цигулари свирили между 15 и 61 г и чийто собствени инструменти са между 1400 и 7.7млн.€, между тях има такива, които притежават Страдивари и Гварнери.
  Тестваните цигулки са 6 , 3 нови и 3 стари италиански : Гварнери дел Джезу, и 2 от Антонио Страдивари. Новите цигулки са от няколко дни до няколко години стари, избрани от специалисти според звученето. Тестът е от няколко фази, всеки музикант трябва да каже , кой е най добрият модел, който би искал да има и най лошият модел. Оценката е за способност за модулация, звучене, интонация.

  Резултат от теста.
  7 от музикантите нямат понятие
  7 отгатват приблизително
  3 само познават
  4 не са отговорили
  Това изследване не може да докаже, че Цигулките на старите италиански майстори превъзхождат новите модели, а по скоро показва, че това е психологичен ефект на старата цигулка с известна слава.
  Който свири или чува такава цигулка, която има стойност милиони и е заобиколена от аура на превъзходство, той е възхитен от това преживяване, звученето му се струва божествено.

 16. 16 Профил на stoyan_martinov
  stoyan_martinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "true":
  Това не е вярно. Всеки истински цигулар, особено по-опитен може да каже добър ли е инструмента в ръцете му или не!

 17. 17 Профил на stoyan_martinov
  stoyan_martinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И изведнъж двама от най-великите пианисти на 20 век - Артур Рубинщайн и Алексис Вайсенберг просвириха на цигулка. Аз бях свидетел на връчването на титлата Доктор Хонорис Кауза на Вайсенберг, Бог да го прости. Рубинщайн хубаво, не го знаете, ама Вайсенберг... Култура, народе, култура.....

 18. 18 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 531 Весело

  Ето едно виртуозно изпълнение на Малмстийн ... на ,,цигулка'' Фендер Стратокастър:
  http://www.youtube.com/watch?v=YbNfwJreCFY

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 19. 19 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#16] от "stoyan_martinov":

  Един истински виртуоз свирещ на различни инструменти, дали нов или стар, има винаги специфичен за него Цигулков Тон.
  Ако свири зад завеса, най често се разпознава Не Инструментът, а Цигуларят, който свири на него.
  Например Дел Джезу стават известни 50г след създаването им, когато Паганини започва да свири на тях.
  Цигулковите виртуози Монтеверди, Корели, Тартини, Вивалди, Виоти и други, са свирили Всички на Нови инструменти , тогавашните нови инструменти.

 20. 20 Профил на penelopa
  penelopa
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Прав е г-н Мартинов, не е възможно човек да пише професионално за цигулките на Страдивари, а да не знае, че Вайсенберг е пианист. Това е просто изумително, за какъв професионализъм говорим при липса даже на обща култура

 21. 21 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#16] от "stoyan_martinov":

  Ако те интересува проведения тест на стари и нови цигулки ето
  статия в специализираното списание

  http://www.pnas.org/content/109/3/760

  или пък в Шпигел

  http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/geigen-mythos-blindtest-entzaubert-die-stradivari-a-806748.html#spCommentsBoxPager

 22. 22 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#18] от "BulgAryan":

  Едно от любимите ми изпълнения, също Вивалди

  http://www.youtube.com/watch?v=F3OVQPjk7nE

 23. 23 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#10:"Боби Колев"]Нямам нищо против да си вярваш сам и нямам никакво намерение да те разубеждавам, но моите вервания са насочени в други посоки...свободен съм откъм вяра в уникални коли, усилватели, инструменти и т.н.
  [/quote]

  За да разбереш уникалните качества и възможности на ,,Страдивари'', трябва да си цигулар - и то на доста високо ниво ... лаик като тебе няма как да усети магията на този инструмент!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 24. 24 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#22:"true"]Едно от любимите ми изпълнения, също Вивалди
  [/quote]

  На цигулка е много по-лесно да се изсвири това велоколепно произведение на Вивалди! Но малцина са китаристите, които могат да го изсвирят толкова бързо, чисто и виртуозно ... максимално близко като звучене до цигулковото изпълнение!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 25. 25 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "BulgAryan":

  Никога една китара или китарист може да направи това:
  Известният Арменски Виртуоз
  Samvel Yervinyan .

  http://www.youtube.com/watch?v=JYPzBQsg17w

 26. 26 Профил на true
  true
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "BulgAryan":

  Грешка, сменила съм линковете.
  Това беше едно българско изпълнение, Виртуоз.

  Ето Арменският Виртуоз :

  http://www.youtube.com/watch?v=SSrH_oqnrl0

 27. 27 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#25:"true"]Никога една китара или китарист може да направи това: Известният Арменски Виртуоз
  Samvel Yervinyan . [/quote]

  Акордеон? Няма тръпка! Вярно, че момчето явно е хвърлило доста труд докато го постигне това - което си е достойно за уважение, но за мен ако ще и ,,Капризите'' на Паганини да изсвири на акордеон - все тая ... не може да ме заинтригува и разчувства! Аз харесвам класика и тежък рок - съответно цигулка и ел.китара - и имам особен афинитет към комбинирането им и смесицата между тях! Затова си падам най-вече по ,,нео-класик рок'' и ,,прогресив метъл''!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 28. 28 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#26:"true"]Ето Арменският Виртуоз : [/quote]

  А, ОК - сега го видях арменския виртуоз (имам друга работа и отвреме-навреме хвърлям поглед на ,,Дневник'')! Доста добър изпълнител!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 29. 29 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#27] от "BulgAryan":

  А това, любимите ми "Дяволски трели" на Тартини...

  http://www.youtube.com/watch?v=z7rxl5KsPjs

 30. 30 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#23] от "BulgAryan":

  Както вече казах цигулар не съм, но пък съм достатъчно интелигентен за да забележа очевидната прилика на този аргумент и аргумента на проповедниците, че трябва да да се откажеш от всичко земно за да познаеш Бог, ерго докато си с единия крак на Земята (лаик) няма как да разбереш магията (Бог).

  Същото , естествено, съм чувал и за лампови усилватели, но тъй като там съм доста напред с материала технически нямаше как да ме обявят за лаик, затова просто ме обявиха за глух.

  Елементарната логика подсказва, че има много по-просто обяснение на това три различни групи да намират три различни дефекта у мен в практически една и съща ситуация.

  Дерзайте на цигулките си, на никого не отнемам това право и радост, но недейте да се опитвате да се изкарате по-способни от другите само защото не желаят (спорно е дали не могат) да приемат Вашите виждания.

  Впрочем, без да се заяждам, вокалните искания на разни малцинствени групи - хомосексуалистите ми идват първи наум - имат същия характер.

  Нямам нищо против да сте хомосексуален или да чувате ноти или тембър, които аз не чувам.

  Но то не значи, че сте по-потиснат или по-качествен (респективно в двата случая) от мен.

  Просто значи, че имаме различна ориентация или виждания по въпроса що е ценност.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK