Музей на хартията отвори във Враца

Оригиналното Панагюрско съкровище е изложено в Националния исторически музей в София, но репликите от хартия ще ви накарат да се усъмните.<br />

© Надежда Чипева, Капитал

Оригиналното Панагюрско съкровище е изложено в Националния исторически музей в София, но репликите от хартия ще ви накарат да се усъмните.Уникален музей на хартията отвори врати днес във Враца - в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него са изложени над 100 експоната от триизмерни реплики на съкровища от цял свят направени от хартия. Техен автор е художникът Красимир Тодоров а начинът, по която са направени, е съвременната Zn Art технология.


Сред хартиените експонати има реплики на най-ценните български съкровища - Рогозен, Борово, Панагюрище, Сливен, Свищов и Плевен, а също и на световни шедьоври от Египет, Италия, Гърция и Русия.


Музеят привлече огромен интерес. Той е замислен през 2009 г. и се реализира от фондация "Музеон" с подкрепа от Община Враца. Разположен в две от залите на Регионалния исторически музей, които са изцяло ремонтирани и пригодени за специфичните експонати. Общината е инвестирала в проекта 43 500 лв., с които е направена цялостната подготовка на залата, нейната климатизация и специалното осветление. Останалата част от средствата - още над 50 хиляди лева - са отпуснати на фондацията като безлихвен кредит за високотехнологичната машина, с която се изработват експонатите.
"Тук врачани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до експонати, за които иначе би трябвало да изминат хиляди километри",  каза при откриването на изложбата кметът на Враца инж. Николай Иванов, цитиран от "Дарик". 


Интерес предизвика и демонстрацията на друга съвременна технология в изкуството – dreamoc. При нея експонатът е само триизмерно лазерно изображение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK