Хавлията като почит към Дъглас Адамс

Снимката е архивна

© David Gray, Reuters

Снимката е архивнаДнес светът чества международния Ден на хавлията, с който се отбелязва живота и творчеството на писателя-фантаст Дъглас Адамс - автор на "Пътеводител на галактическия стопаджия".


Британецът е роден на 11 март 1952 г. в Кеймбридж и умира от инфаркт през 2001 г. - едва на 49-годишна възраст - в Санта Барбара, щата Калифорния. Първият такъв ден е отбелязан две седмици след смъртта му. Почитателите на Адамс днес цял ден носят навсякъде със себе си хавлиена кърпа. Така те показват на света, че са готови за всичко, с което може да ги заплаши Вселената.


Дъглас Адамс е бил и всеотдаен природозащитник. Основната му кауза била защитата на застрашените животни. Радиопоредицата му "Последен шанс да видите" го отвежда на различни места по целия свят, където той документира изчезващите популации на речния делфин от Яндзъ, комодския дракон и редкия папагал Какапо.

Значението на хавлията не бива да се подценява, пише Адамс в "Пътеводител на галактическия стопаджия" и се обосновава така: "Хавлията е навярно най-полезното нещо, което един междузвезден стопаджия може да притежава. На първо място тя е много ценна в чисто практическо отношение — можеш да се загърнеш с нея, за да се топлиш, докато подскачаш по мразовитите луни на Джаглан Бета; можеш да легнеш върху нея на плажа, покрит с жарък мраморен пясък, и да дишаш опияняващия морски въздух на Сантрагинус V; можеш да подремнеш под нея и под звездите, огряващи с яркочервените си лъчи пустинния свят на Кактафун; би могъл да я опънеш като платно на минисал по ленивите тежки води на реката Мот; намокрена, ще ти послужи и в ръкопашен бой; можеш да си завиеш главата с нея, за да не дишаш отровните изпарения или за да не срещнеш погледа на кръвожадния звяр Бъгблатер от Траал (едно невероятно глупаво животно, което си мисли, че ако ти не го виждаш и то не може да те види — но макар и тъпо като галош, то е много, много кръвожадно); ако изпаднеш в беда, можеш да я размахаш над главата си в знак, че се нуждаеш от помощ, и, разбира се, можеш да се избършеш с нея, ако все още ти се струва достатъчно чиста."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK