Книжарница "Слон" за спомени

Матю

© Анелия Николова

МатюОще една среща от поредицата "Истинските герои" на "Дневник":


Слоновете са символ на мъдростта в азиатските култури и са пословични с паметта и интелекта си, сравними единствено с китоподобните и човекоподобните


Помнят всичко и за дълго. Това е и причината малката книжарница на улица "Шишман" Elephant bookstore  да се казва така. Преди да разкаже това, Матю се замисля. После пита дали отговорът е бил достатъчно добър.
Матю и Макс са хората, които стоят зад  Elephant bookstore. Харесва им да правят това в България и искат да продължат да развиват мястото, в което освен английска литература може да намерите всякакви джунджурии и приятни подаръци. Идеята им е към него да има и кафе.


Срещам Матю Уилис на улица "Граф Игнатиев" рано сутринта в понеделник. Има дълга рижа коса и носи книга със себе си. Кара кола, която до края на срещата ще бъде вдигната от паяк. Говори положително за града и преживяванията си тук. Няма излишни движения с ръцете, а често преди да отговори се замисля. Не се оплаква от почти нищо. Мотивът за създаването на книжарницата е любовта към четенето. Матю е завършил  английска литература в Лийдс.  Казва, че прави и много други неща, едно от тях е че списва един от туристическите гидове за България. Скоро ще излезе подобна книжка и за Русия.  Неговият съдружник и приятел Макс не е на срещата. През по-голямата част от седмица той не живее в София, а в Ябланица. Там има къща за гости, предлага и обиколки с колелета.


"Дойдох тук в края на 90-те, Макс също е дошъл по това време, без да се познаваме. Предполагам, че и двамата бяхме много впечатлени и затова и се върнахме.. Като пристигнахме, беше много видимо, че липсва качествена и лесно достъпна английска литература. В Англия и САЩ има много книжарници, където може да откриеш всичко и просто да седнеш да четеш. Това беше идеята ни да направим социално място, в което отиваш да четеш и да срещаш хора", казва Матю. Първоначално проектът е бил онлайн, сега предвиждат да направят и блог, в който


да има дискусии върху различните книги и истории


Матю няма мнение дали е трудно да се направи книжарница в България, защото с повечето неща са се занимавали адвокатите им. Но все пак смята, че е били много по-лесно, отколкото са си мислили. "Нещата тук се променят постоянно.  Най-видимо това е при някои от услугите", казва Матю на въпроса как му се струва ситуацията в България (бел. ред. - срещата е преди изборите от 12 май). Като подобрение отбелязва метрото и разкриването на Ларгото.


Матю не разбира обаче как може в европейска столица да има толкова много бездомни кучета по улиците. Посочва това като едно от нещата, които не му харесват. "Те са навсякъде, вървят до теб на улицата и понякога стават агресивни", казва с недоумение Матю.  Според него броят им е показателен за работата, която институциите не са свършили.


Замисля се  какво му липсва в София, след което казва, че не може да очаква от града да има атмосферата на Лондон и по-скоро кафе културата там. "Тук я има доста засилена, но е различна. Това е един от мотивите да развием книжарницата и към нея да има малко кафене", разказва Матю. 


Основната разлика между българите и англичаните според него е в отвореността и отзивчивостта


"Подобно отношение липсва в повечето европейски държави. Там няма никакъв опит да се прекосят граници в общуването и то по-скоро е формално. Влизаш като аутсайдер и оставаш такъв, защото останалите не те приемат. Не показват интерес към теб. Така е и във Великобритания", смята Матю. Дава пример със студентите по програма "Еразъм", които винаги са отделени в университетите от останалите.


Общото според него е в смеха. "Българите обичат да се смеят, Британците също обичат да се смеят, те са известни с черния си хумор и мисля, че това определено е една от допирните точки." Не гледа сериозно на историята с британците, които не искат българи във Великобритания. Нарича го "политически пушек и опит за разсейване от всичко, което се случваше в Англия".


Дава пример с вълната от поляци преди време.  Тогава те започнаха да работят неща, които англичаните ги мързеше да вършат. Имаше и случаи, при които работодатели уволняваха британци, за да назначават поляци, защото работните им навици са много по-добри - идват на работа навреме, спазват повече дисциплина", разказва Матю.

Книжарница "Elephant"

© Цветелина Белутова

Книжарница "Elephant"


Контрастатичността


За хората, които влизат в книжарницата, казва, че са 99% българи. "За английска книжарницата това е сериозен процент, защото дори и ние очаквахме да има повече чужденци. Но всъщност идват много добре образовани хора, които купуват качествена литература на английски и очевидно нямат проблем да я четат", казва Матю. Чести посетители са и малки деца, които харесват джунджуриите там. "Опитваме се да са уникални. Става ми приятно понякога, когато вляза в книжарница или малко магазинче в Лондон и видя, че имат подобни на нашите неща." Матю и Макс се опитват да преподреждат нещата в магазина, за да не е едно и също.


"Постоянно променяме, а ако някой търси нещо специално, се опитваме да го доставим. Опитваме се да не сме статични, което изисква много работа, но не се спираме, а продължаваме", казва Матю. Една от любимите му подробности е, че някои от декорите в книжарницата са от стари българки мебели, които са били рециклирани и комбинирани с подобни английски от 19 век. 


Матю много харесва факта, че книжарницата се е преместила на улица "Шишман" (бел. ред. - преди беше на ул. "Бенковски") и одобрява идеята тя да стане изцяло пешеходна. "Знам, че има някаква съпротива срещу това, но това ме учудва, защото районът ще се превърне в много по-хубаво място." Друго любимо негово място е обновената част на бул. "Витоша". Предпочита да има повече подобни улици в София.


Казва, че може би е бил във всяко градче и селище в Южна България. Няма любими места, но иска да се върне в Перперикон. За него долината на царете (бел. ред. - около Казанлък) е "уникална". "И много недооценена. Може да отидеш в средата на лятото и няма да има нито един човек. Във всяка друга държава ще има опашка от автобуси. Феноменално е качеството на антиките, които имате в България, невероятно архитектурно наследство, а сякаш е изоставено", смята още Матю.


Други места, които харесва, са Камен бряг, Тюленово, Синеморец.


Страх от акули


Започва да се смее на въпроса какво прави в свободното си време и казва, че трябва да бъде питан в минало време. След това се замисля и отново преправя въпроса: "Трябва да бъда питан какво бих правил, ако имах свободно време: бих прекарвал повече време в планината."


Липсва му да излиза извън града през уикендите, да кара колело и да чете. "Някак си е иронично е, че преди да започнем да се занимаваме с книжарницата, и двамата с Макс бяхме пристрастени към четенето. И времето ни за четене беше намалено значително след отварянето й. Това вече е лукс, да имам време да чета следобед. Ако имах свободно време, със сигурност щях да чета повече", казва Матю и се заглежда в далечината. И ще пътува повече. В момента работи по обновяването на "дебел гид" за Европа в частта му за България и Румъния. Много е заинтригуван от Албания и иска да отиде там.


Най-големият му страх е да не бъде изяден от акули. Има фобия. Когато го казва, придобива много сериозен вид. И повтаря, че наистина е така. Попитан каква е надеждата му - отказва да отговори в личен план, защото е трудно. В професионално отношение казва: "Ние сме много оптимисти и позитивни. Мисля, че ако много се притесняваш за някакви неща, няма да можеш да направиш крачка напред. Нашата стратегия е да не спираме и да продължаваме. И мисля, че ни се получава", казва Матю и се усмихва. Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на denver
  denver
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Всичко хубаво, ама тези мили хора два пъти съм ги молила да проверят дали могат да ми доставят дадени заглавия, при което някой най-любезно си записва и ме уверява, че ще ми се обади след няколко дни. После - нищо. Не че сама не мога да си ги поръчам, но по-скоро идеята ми беше да подкрепя добрата инициатива. Може би Матю трябва да помисли за по-добра "обработка" на българския си персонал. Иначе, успех!

 2. 2 Профил на =======
  =======
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#1:"denver"]Всичко хубаво, ама тези мили хора два пъти съм ги молила ........

  Не че сама не мога да си ги поръчам, но по-скоро идеята ми беше да подкрепя добрата инициатива.


  Може би Матю трябва да помисли за по-добра "обработка" на българския си персонал. Иначе, успех![/quote]

  Не се коси - Матю вече е българин
  общуваш ли с българи-
  ставаш като тях........

  в последно време се рекламира
  "Нова технология за греене на вода "
  http://www.dnevnik.bg/temi/istinskite_geroi/

  което доказва,че нямаме креативност , идеи,ресурс..........
  само мерак за "ашладисванье" на глупаци.
  което не е лошо,но свършиха глупаците

  Матю сигурно не знае,че има Интернет.......
  или мисли,че другите не знаят

 3. 3 Профил на P.
  P.
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#1] от "denver":

  Ако искаш качествено обслужване, иди на www.sokrat.bg, аз лично рядко намирам онлайн пространство, където хората се отнасят мило с теб и ти свършват работа.

  За жалост, това е дефицит в България. И за напред ще е така.

  ПС: Иначе книжарницата е готина, често ходя там. Но цените на всичко освен книгите е малко по-скъпо отколкото е редно според мен.

 4. 4 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Нещо различно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 5. 5 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Общественото мнение е,че да се прави бизнес в България е вид мазохизъм.Тези двамата англичани неподозират какво ги очаква.
  Хубава статия.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 6. 6 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  добре де,
  те не проявяват интерес към бълг. култура,
  защо ние трябва да се възхищаваме на английската и да купуваме англ. литература...

  или това ни осигурява социален престиж сред българското ,,простолюдие"

 7. 7 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1980 Любопитно

  До коментар [#6] от "nasa":

  Викаш, да ги пребием с камъни и да ги изгоним от страната?
  Никой не те кара да се възхищаваш от английската култура. Така като ти гледам тесногръдото изказване - теб културата принципно не те възхищава.

  Относно статията - на мен щеше да ми е много интересно и да разбера как подбират джунджуриите, които продават там, освен книгите. Всъщност, джунджуриите са много по-забавни, както и картичките.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 8. 8 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кошмар": Матю знае, че има интернет. Но вие явно прекарвате твърде много време в него. Излезте малко навън и забележете, че хората там не се обиждат под и над път. Може би защото не са анонимни.
  Всъщност сте доста интересен "Кошмар" - демонстрирайки неподправено българско мрънкане, обвинявате един англичанин, че заприличал на българин (което явно трябва да е лошо)
  И накрая все пак за книжарницата - на мен ми харесва! Има атмосфера на място, направено с желание. А това за мен е по-важно отколкото дали предложенията им са изчерпателни

 9. 9 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "nasa": Хахах, не е за вярване това, което сте написали. Мисля, че още преди няколко века бе доказано, че Земята се върти, но не около родната ни България . Все пак се върнете на пасажа "Казва, че може би е бил във всяко градче и селище в Южна България." :Р

 10. 10 Профил на =======
  =======
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#8:"cinnabar"] Всъщност сте доста интересен "Кошмар" -

  демонстрирайки неподправено българско мрънкане,

  обвинявате един англичанин, че заприличал на българин (което явно трябва да е лошо) [/quote]

  Крайното Еврокласиране на България Говори........

  посоката на Емиграция - също

  на "някои" обаче нищо не им "говори

  няма българско мрънкане........

  а само опит да се отворят очите на българина-разкрачен между дървеното рало и Айпода

  всеки е в правото си да избира........

  а за да избере това-което му предлагат
  се искат "качества"...за да се го "оцени и приеме"

 11. 11 Профил на =======
  =======
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#6:"nasa"]добре де,
  те не проявяват интерес към бълг. култура,
  защо ние трябва да се възхищаваме на английската и да купуваме англ. литература...[/quote]

  въпрос е на Самоуважение , Достойнство...

  "качества" -

  измерими единствено с броя на Минусите срещу поста ти

 12. 12 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "denver":

  Харесвам книжарницата, идеята и Матю!
  Никой не е съвършен, но виждам, че доста хора оценяват критичната Ви забележка по-високо от качествената и позитивна статия. Колко типично

  "Winter is Coming"
 13. 13 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  до 7# и до 9# -типично роболепно и наивно мислене на хора живели и живеещи единствено и само в България!!

  Има вече и книжарница на нигерийската литература ще я посетите ли?!

 14. 14 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Добре, че е Траянов та да се чуе и нещо за бълг. модерен културен Модел и Поведение в университетите в Германия и Англия,

  то не е достатъчно да си чул за Тери Прачет и не дай си Боже и да си чел нещо от него и да се мислиш за по- образован

  не мисля че в Мизерията в която живеете, може да си позволите каквато и да е сериозна литература
  при ,,сър" Матю имало и кафе без пари...може да спестите, за да си платите сметките към мафията

 15. 15 Профил на denver
  denver
  Рейтинг: 32 Весело

  До коментар [#12] от "Катя":

  Катя,

  Коментарът Ви е в стил къде го чукаш, къде се пука.
  Тук не става изобщо въпрос за качеството на статията или за книжарницата като идея.
  Не сме в лични отношения с Матю, за да важи тук клишето "никой не е идеален" и да си пренебрегваме взаимно недостатъците.
  Тук става въпрос за бизнес и елементарни принципи на клиентското обслужване, т.е. работа с клиенти, от които ти зависи благополучието на бизнеса.
  И за разлика от Вашето пърхащо благоговеене, на някои хора подобни "формалности" им правят впечатление - особено в ерата на безпощадна конкуренция на всички канали, по които човек може да се сдобие с читава англоезична литература.
  Успех и на Вас!

 16. 16 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#15:"denver"]пърхащо благоговеене[/quote]

  Денвър,
  заради това невъобразимо словосъчетание ще пренебрегна надутия Ви тон. Не оспорвам правото Ви да търсите недостатъци и се надявам да уважите моето право да одобрявам това, което ми харесва.

  "Winter is Coming"
 17. 17 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Любопитно

  [quote#1:"denver"]Не че сама не мога да си ги поръчам, но по-скоро идеята ми беше да подкрепя добрата инициатива. [/quote]

  [quote#15:"denver"]става въпрос за бизнес и елементарни принципи на клиентското обслужване, т.е. работа с клиенти, от които ти зависи благополучието на бизнеса[/quote]

  Трогателно! Било е загриженост.

  "Winter is Coming"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK