Ървин Уелш: Дигиталният свят убива креативността

Ървин Уелш

© Handout, Reuters

Ървин УелшШотландският писател Ървин Уелш разкритикува начина, по който интернет влияе на творците. Според него скоростта на обмяна на информация пречи на идеите да намерят здрава основа и вярна публика преди да бъдат широкодостъпни.


"Всичко просто се изсипва на едно място, а някои неща успяват да обиколят света, но без да съберат истинска аудитория. По някакъв начин това унищожава креативността, изграденото от младите и тези, които са още в ъндърграунда, тъй като направеното от тях няма време да се филтрира. Всъщност ъндърграунд вече няма", заявява авторът на "Трейнспотинг" и "Порно", цитиран от британския в. "Телеграф" по време на "фестивала на идеите" Hay в Лондон. На него авторът е представил актуалната си книга Skagboys, която проследява събитията преди сюжета на "Трейнспотинг". Романът беше позитивно приет от критиката, отличаваща още по-мрачното и реалистично описание на хероинозависимите през 80-те. "Хората си мислят, че докато тракат на компютъра, те са креативни. Не са. Креативността е нещо анологово, а не се предоставя възможност те да работят в аналогов свят. Все едно късаме цветя от оранжерията и ги засаждаме в студената земя на дигиталния свят. Той е просто средство за достигане до хората, за промоция и маркетинг, а не за креативност."


Междувременно Ървин Уелш се готви за поредна вълна на признание, след като плановете за екранизация на "Порно", продължението на "Трейнспотинг", придобиват все по-ясни очертания. По-рано тази година Дани Бойл и Юън Макгрегър коментираха, че събиране на екипа на "Трейнспотинг" от 1996 г. е напълно възможно при добър сценарий и дори се появи информация за вероятна поява на продължението през 2016 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не е толкова просто. Представете си свят без коментари в Дневник.

 2. 2 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Прав е човека.Ставаме зависиме от програмите - тоест от програмистите направили програмите.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 3. 3 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  одъртял нещо Ърви и промените не му харесват

 4. 4 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "tarikata":

  това е взаимно изгодна зависимост. модерните платформи позволяват на непознати автори моментална връзка с милиони читатели по супер опростен начин, без агенти и без препоръки и такива неща. по голям бум на креативността никога не е имало. каква част от тази креативност е стойностна е друг въпрос

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 670 Весело

  аз, от Правец 8, насам се боря креативността да убие дигитализЪма, ама на - не става!
  Човекът е прав, утре никой няма да си спомня, обаче...

 6. 6 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#4] от "jackdaniels":

  Не е така - Креативност с Photoshop и Adobe premiere не е креативност.Винаги си зависим от възможностите на програмата.Винаги програмата ще има белег върху творението.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2586 Весело

  "Хората си мислят, че докато тракат на компютъра, те са креативни. Не са. Креативността е нещо анологово, а не се предоставя възможност те да работят в аналогов свят."

  Съгласен съм.
  Като всяко субективно нещо...
  От друга страна предимствата при тиражиране са безспорни - като при всяко нещо, кинтите утрепват емоцията.

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 680 Неутрално

  За креативността трябва любов на публиката. А за да има любов, трябва концентрация и отдаденост. Как да има отдаденост, след като публиката обръща внимание на нещо за 5 секунди и минава на другото. А понякога на хубавите идеи, като на хубав аромат, им трябват време да се развият, за да се оценят. Пет секунди внимание не им стигат и потъват в морето от празни линкове, някои от които забавляват повече, споделят се повече.

  Креативността не е само умновата продукция, тя се прави и с мисъл за връзка между хората. Иначе сами по себе си човешките произведения са преходни, но са среда, в която да се срещнеш с Другия и без думи, непряко да се научите взаимно на някои неща.

  В ерата на Туитър и други бързи медии скоростта е прекалено голяма, липсва дълбокото споделяне, заменено е от кратки и умновати постижения, но без нищо за вторите уши и вторите очи на хората.

  Дигиталното убива имагиналното, онова, дето иска време, потапяне, лична връзка, а не бързане да се сподели и да се направи масово.

  Това горното трябва да го сведа до 20 думи и може да стане меме в някоя социална мрежа...

 9. 9 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#1:"Нахалист"]Представете си свят без коментари в Дневник. [/quote]

  Ужас - кутевите тролчета ще трябва да си намерят истинска работа ...

  Моралът не е порок!
 10. 10 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#6:"tarikata"] Креативност с Photoshop и Adobe premiere не е креативност.Винаги си зависим от възможностите на програмата.[/quote]

  Според теб това не се ли отнася и за четката на Ван Гог? Тя също му налага известни граници.

  Моралът не е порок!
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Мислех, че творческата мисъл е точно такава - мисъл. В съзнанието на човек. И не зависи от средата или инструмента, чрез която/който ще бъде представена.

  Това, което убива творчеството, според мен, е динамиката на информацията, която води до леност на ума, защото той свиква на този ритъм и не е провокиран към дълбока аналитичност, наблюдателност, съзидателност. Поне в масовия случай. Навярно истинските творци успяват да се съхранят, въпреки горното.

 12. 12 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нахалист":

  според мен по-скоро ревнува, защото с днешните технологии всеки може да бъде ъндърграунд, или да разпространява идеи. и го няма това хало, което се вееше над главите на малцина избрани с талант...

  много си е добре дори днешното време. човек има достъп до почти всичко като информация, просто трябва да си зарови главата в учене и експериментиране, преди да стигне до откровенията

  колкото до информационния шум, не трябва да му се обръща внимание...

  РЕФОРМИ !
 13. 13 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "tarikata":

  ако си писател не ти трябва фотошоп. трябва ти достъп до цялата информация на света и ти го имаш пред тебе. за съжаление повечето хора се възползват като гледат смешни котки и порно (аз също от време на време)

 14. 14 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#13] от "jackdaniels":


  Ако си писател,не ти трябва и интернет - сам ще си пишеш сценария.Все пак информацията в интернет се е взела отнякъде.Не е дошла наготово.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 15. 15 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Когато остарееш светът ти се струва прекалено бърз. Бърз невинаги означава повърхностен. Маркетингът Е креативност, а дигиталният свят е платформа, в която креативните послания придобиват глобален мащаб.

 16. 16 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Цитат: Дигиталният свят убива креативността
  -------

  Пълни глупости!
  Важното е, че оцифряването не убива Творчеството...

  Разтурям колоквиума!
 17. 17 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "jackdaniels":

  [quote#13:"jackdaniels"]като гледат смешни котки и порно (аз също от време на време) [/quote]

  ХАХАХА

  Много силно, много силно!

 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1451 Весело

  Страхувам се че дядко Уелш се е объркал. Дигитализацията изобщо не пречи на креативността.

 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Не, творчеството не е мисъл. То е вкоренено в изживяването. Голата мисъл е невротична, безтелесна, от нея ти се вие свят. Творчеството е вкоренено в тялото, живота, ероса, миризмите.

  А като си седнеш на задника да цъкаш, ставаш безтелесен.

  Тялото си има определени ритми и е сравнително бавно. Не може прекалено бързите послания да се вкоренят в живота качествено. Съответно няма публика, няма любов.

  Маркетинговата и рекламната креативност са умновати. Те не правят това, което прави изкуството: да разтърсят и събудят човека. Повечето реклами правят обратното, приспиват го в консенсусната реалност. Ярките картинки, техники и похвати не са креативност, а умноватост.

  Така че всички млади и динамични рекламисти- намалете темпото, че ще се състарите бързо.

  Аз съм на 30 и владея 5-секундната концентрация, но владея и по-дълги периоди, с които се вкопавам по-дълбоко в творчеството, отколкото могат да си представят дигиталните рекламисти.

 20. 20 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Интернет, компютрите, програмите и т.н. са просто средство... Дали ще го напишеш на ръка, на пищеша машина или на компютър едва ли има разлика - ако можеш да пишеш се получава, ако не можеш не става. Същото е и с фотографията - ако не можеш да снимаш и понятие си нямаш от светлина и композиция и Mark3 D5 да имаш се файда.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 21. 21 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 974 Весело

  До коментар [#18] от "luda_krava":


  [quote#18:"luda_krava"]Дигиталиацията изобщо не пречи на креативността.
  [/quote]
  Аз пък мисля че е прав.Половината от думите в изречението ти не са от майчиния ти език.Вследствие на дигиталността и глобализацията (също нематерна нам дума).

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 22. 22 Профил на sikky_silly
  sikky_silly
  Рейтинг: 434 Неутрално

  да цитирам от негов роман:

  The world is changing, music is changing, even drugs are changing. You can't stay in here all day dreaming about heroin and Ziggy Pop.

  ))

  Количествените натрупвания водят до качествени изменения!!!
 23. 23 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ..."Другарю" , Уелш , кой е казвал,че ДИГИТАЛНИЯТ СВЯТ Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ДА СЕ ПОЛЗВА И ОТ ВАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ? ТОЙ Е СРЕДА НА КОМУНИКАЦИЯ И ТВОРЧЕСКО ОБЩУВАНЕ НА НОВИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ОТ ХОРА, КЛАСИФИЦИРАНИ КАТО "БЕЙБИ-ПОКОЛЕНИЕТО" : при Тях Мозъците им по друг начин работят и Потокът на мислите им качествено се различава от Вашият , например ...Като гледам от снимката Ви , на каква възраст сте, ..., сори : " КОЛТОТО-ТОЛКОВА" : научете се да се радвате на малките "Неща" в живота и не се месете в живота на по-младите Поколения от Творци ,..., за да не се излагате пред Тях ...Да!

 24. 24 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  Няма как да се срещнат двете противоположни тези по въпроса, но и двете са грешни в известна степен. Елементарно е недоверието към скоростта и възможностите на дигиталния свят да бъдат определяни като остаряване. Класическите произведения на изкуството не биха били същите днес, това не означава, че ще се обезценят. Факт е, че талантливият човек не се нуждае от компютър, за да създава. Този факт не намалява ползите от технологиите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 25. 25 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Весело

  Уви, голяма част от движещата сила в човешкото развитие е ...мързелът. Човекът се е уморявал/мързяло го да ходи и носи тежести, още повече - да тича, плува... , и открил/създал колелото, талигата, лодката, кораба, велосипеда, автомобила, камиона, балона,самолета...космическия кораб. Уморително било да помни и открил/създал книгата, грамофонните плочи, ,киното, магнетофона, ...двд и тн. Най-уморително било да смята и мисли и не само открил / създал сметалото, ...калкулатора, ...компютъра, но и се постарал да ги усъвършенства безкрай.
  И в момента, когато компютрите започнали да се самоусъвършенстват, човекът станал отмиращ клон на еволюцията.
  Написах "весело" ,но всъщност е тъжно.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 26. 26 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Да, дигитализацията пречи, защото отнема чувството за синестезия. Възприемащият използва главно очите си, и то за несвойствено ярки, остри образи.

  Да твориш не е да създаваш материални обекти. Това е да съзреш нещо нематериално и да го обединиш с материалния обект. Дигиталните технологии понякога водят до много продукция с малко дух. Много техничност и красота, малко дуенде.

  А всеки продукт на творчеството изисква и особен род възприятие. Всеки продукт донякъде сам възпитава публиката как да го гледа, но с публика, свикнала да гледа бързо и повърхностно, някои видове по-дълбоко възприятие са непостижими.

  В този ред на мисли, ползващите смартфони ми се струват самоограничаващи се. Понякога дори не може да комуникираме, защото за тях смисълът е във формата и цъкането, а не виждат онова, дето е за вторите уши и вторите очи.

 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#11:"Читател"]динамиата на информацията, която води до леност на ума, защото той свиква на този ритъм и не е провокиран към дълбока аналитичност, наблюдателност, съзидателност[/quote]

  Абсолютно!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Прав е човека. Помня още времето, когато имаше "Световните снимки на годината", после изведнъж станаха на месеца, че и на деня най-накрая. То просто нямаш време да ти отлежи в главата хубавото чувство.

 29. 29 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Дигиталният свят убива креативността."

  Не знам дали е вярна тази мисъл, но благодарение на дигиталния свят се запознах и с нея.

 30. 30 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#23:"инж.Бъчваров , Казанлък"]Като гледам от снимката Ви , на каква възраст сте, ..., сори [/quote]

  На петдесет и няколко, което не го прави стар човек, дори в очите на двадесетгодишните, какъвто Вие не сте.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1615 Разстроено

  [quote#26:"lil_alex"]Много техничност и красота, малко дуенде[/quote]

  Красотата е под въпрос, а дуенде-то никакво го няма

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Забелязвам, че феновете на дигиталното пишат по-неграмотно, с непълни изречения и накъсана мисъл. Усетете се, дигиталната комуникация ви обезлесява езика.

 33. 33 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Наистина тези книги са трудно разбираеми за днешната младеж

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#21] от "kasko":

  Цитирам господин Уелш Опааа употребих още една чуждица
  Употребата на чуждици все още не означава липса на творчество. Както и говоренето/писането на чист майчин език без земки, съвсем не означава и творчество!

 35. 35 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ох, /30/,сега и Екзюпери ли да Ви цитирам,от "Малкият Принц",например:за "Най-главното,дето е невидимо за очите"...Но за Тази "Мумия-Нарцис" , не мога да кажа нещо положително на този етап,поне докато не напише "нещо", свързано с общуването /изживяване,чувства,конфлити и др./ между Човеците,...,а защо не и съвместно с Роботите /Изкуствен интелект/ ,...,нали ни предстои през 21 Век да "работим" и да "живеем" на Земята заедно в Световното вселенско "село" ...Да!

 36. 36 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Mисълта просто започва да работи по друг начин

 37. 37 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 762 Весело

  Изглежда Ървин Уелш е позастарял леко,нямам предвид физически С по-прости думи : явно го мързи да излезе от 80те и 90те на миналия век.
  Дигиталният свят е само платформа,той не определя наличието или липсата на креативност. По-голямата част от хората използвали или използващи перото,молива и четката не са Микеланджело,Екзюпери или Ван Гог. По същия начин притежаването или не на смартфон,не превръща един човек в новия Банкси,Паолу Куелю или Робърт Джордан.
  По отношение на това, доколко има възприемаваемост на творчеството в дадено общество,тук опираме до абсолютна релативност и можем да си спорим до утре.
  Но трудно някой би могъл да ме убеди в наличието на по-големи възможности за креативност в едно изолирано селце, в сравнение с някой голям мегаполис. И мисля,че точно тук дигитализацията играе огромна положителна роля за развитието на изкуството и креативността като цяло...
  Понякога е по-добре да казваме нещата просто и точно, вместо да изпадаме в словесен фетишизъм,казвайки....нищо

 38. 38 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#28] от "herbaltea":

  Мдааа, едно време хубавите книги ги преписваха година-две с с красиви ръчни цветни илюстрации...
  После дойде оня хашлак Гутенберг и взе че започна да печата книгите за по няколко месеца.
  След това измислиха да задвижват печатаските машини с пара, да става по-бързо... след това с електричество още по-бързо... сега са цифрови...
  То просто нямаш време да ти отлежи в главата хубавото чувство.

 39. 39 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#38] от "luda_krava":
  +++++++++++++


 40. 40 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#26] от "lil_alex":

  Благодаря за коментарите!

  Мисля, че критиките към дигиталното са основателни, но връщане назад така или иначе няма. Въпросите тогава стават различни: как да променим дигиталните начини на разпространение, така че отгоре да изплуват стойностните неща? Има ли достойнства дигиталното като инструмент за творческа изява? Може би имаме нови, дигитални изкуства в зародиш?

  Представете си зората на киното. Освен разпространението и цената, то почти няма други достойнства спрямо театъра от онова време. С времето обаче нещата се променят.

 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 680 Неутрално

  То не е въпрос да се махне дигиталното, а да се осъзнават ограниченията.

  Примерно дигиталното лесно позволява ползване на цветове, за които жив човек не би се сетил. Наличието им увлича. То е част от технологията, но трябва идеята да е първа, а технологията втора.

  Проблемът е, че дигиталното опростява. Ако се намери начин да се постигне тази фина модификация, каквато я има в аналоговото, то пак ще стане интересно. Неслучайно хората ползват състаряващи и замазващи ефекти за снимките. Сложността, "пухкавостта" на образа улавя оня смисъл на ръба на хаоса, който е страшно привлекателен за човека.

  Докато дигиталната медия остава плоска, равна и пластмасова, няма да има място за творчество, защото то по-лесно се помещава в органичното, неясното, загатнатото.

  Забелязвам, че свикнах на модерни остри образи, но си спомнях, че имаше момент, в който ми се виждаха дразнещо изкуствени и крещящи.

  Всичко е въпрос на мярка и чувствителност.

 42. 42 Профил на burevestnika
  burevestnika
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Ще кажа само "девиънтарт".

 43. 43 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Прав е но просто творците трябва паралелно с професионалните си изяви да работят и за брендинга в двете му лица - аналоговото и цифровото
  Впрочем това си е отколешен закон - Не е лидер първия а този който първи влезе в съзнанието на потребителя с помощта на работеща за него брендингова машина
  Разбира се в някой сфери не е достатъчно да се измисли само едно нещо а цяла поредица от свързани културни творби

 44. 44 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Екстазито също убива креативността.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 45. 45 Профил на JR Ewing
  JR Ewing
  Рейтинг: 427 Весело

  ЪРВИН УЕЛШ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!!

 46. 46 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Интернет е "абстрактна концепция" за паралелна -работа в огормна "мрежа".
  Огромният "пробив" е социалните и обществени науки,освен в инженерно-техническият труд.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Времената се променят. Който е креативен ще успее да намери своята ниша.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на msk990
  msk990
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Едно време какви педераси имаше...магьосници!

 49. 49 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "lil_alex":
  Много добра дискусия отпочнахте И аз, ама много, искам да се съглася с вас. Обаче препрочитайки ето този пасаж

  Креативността не е само умновата продукция, тя се прави и с мисъл за връзка между хората. Иначе сами по себе си човешките произведения са преходни, но са среда, в която да се срещнеш с Другия и без думи, непряко да се научите взаимно на някои неща.

  ...се сещам, че и отношенията между хората са се променили. Първо като следствие, а сега вероятно и като причина за нов тип "креативност". Просто нещата непрекъснато вървят нанякъде. Дано да не се окажа права, но "сложността и пухкавостта" може да се окажат ценност и наклонност за нашето поколение, но не и за това след 100 години. Мисля си, не знам

 50. 50 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ами все си мисля, че докато сме във физически тела, ще има някаква по-непроменима и фундаментална връзка. Със сигурност има по-богати връзки, отколкото сегашната образност и продукция могат да осигурят.

  Сегашната продукция като че ли не минава през центъра, самоцитира се непрекъснато, вместо истински диалог има ехо. Има все по-малко място за въображение, все повече се налага страничното копиране с вариация, и то не толкова на база вътрешно въображение, колкото манипулиране на външната форма. Забелязвам го сред дизайнерите- все по--хипер реалистично. Все по-шумно. Все по-малко място за твоята интерпретация.

  Със сигурност ако така продължава механизирането на човека, това, на което му викат "креативност" ще се превърне в нещо от света на Стар Трек, но едва ли ще може да въплъщава някои човешки възприятия и въображение. Най-общо, безвъзвратно ще загубим сакралното в името на профанското.

  Творчеството наистина ще стане, както казват постмодернистите, цитиране и преструктуриране, а не врата към оня горе...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK