Продажбите на романа "1984" се увеличиха с 3100% след скандала с подслушванията в САЩ

Джордж Оруел

© Associated Press

Джордж ОруелПродажбите на антиутопичния роман "1984" на британския писател Джордж Оруел в Amazon са се увеличи с невероятните 3100% през последните 24 часа. От 7387-о място по продажби книгата се е изкачила до 125-о в рамките само на един ден.


Внезапният силен интерес към книгата, повлияла на почти всяко направление на изкуството от издаването й през 1949 г., се обяснява с разкритията на бившия служител на ЦРУ и американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън. Миналата седмица той провокира скандал с твърденията, че тя ежедневно следи телефонните разговори на всички клиенти на мобилния оператор Verizon без значение дали те са заподозряни в незаконна дейност или не.


Реакциите към казуса, изглежда, са провокирали паралели с развиващия се в бъдещето сюжет на "1984". В романа Оруел разказва за потънал в диктат, пропаганда и насилие Лондон, управляван от режима на "Министерството на истината" и всевиждащия Голям брат, който впоследствие се превръща в нарицателно за случаи на налагане на пълен контрол и следене. Литературната класика, в която главен герой е Уинстън Смит, засяга теми като цензурата, липсата на алтернатива, изчезването на любопитството и удоволствие от живота, чувството за любов и състрадателност, отчуждаването от себе си, начините за манипулиране на населението.
Според последните разкрития на Сноудън САЩ провеждат редовни хакерски атаки срещу Китай и Хонконг. "Миналата седмица американското правителство щастливо работеше в сенките, без да уважава съгласието на народа, но вече това не е така. Всяко ниво на обществото вече иска отговорност и контрол", коментира укриващият се Хонконг Сноудън, който иска да покаже двуличието на американското правителство, което твърди, че цивилната инфраструктура не е негова цел, за разлика от враговете им."


Корицата на най-актуалното издание на "1984"

© https://www.facebook.com/GeorgeOrwellAuthor

Корицата на най-актуалното издание на "1984"


По-рано тази година творчеството на Оруел привлече вниманието отново, тъй като "1984" и "Фермата на животните" бяха изтрити без предупреждение от kindle устройствата на всички, които са ги купили. Обяснението на Amazon цитира като причина проблем с правата на дигиталните издания.


През пролетта на миналата година се появи информация, че "1984" ще бъде екранизирана отново, но този път събитията ще бъдат пренесени в наши дни. Най-известният филм по историята на Оруел е адаптацията от 1984 г. с Джон Хърт и Ричард Бъртън.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK