Стивън Кинг спря новия си роман от дигитално издаване, но без успех

Стивън Кинг

© Associated Press

Стивън КингСтивън Кинг спря новия си роман Joyland от дигитално разпространение, но това не му попречи да се появи нелегално в електронен вариант.


Писателят, иначе един от първите, които открито експериментираха с интернет като платформа за творбите си, обясни преди издаването й, че е израснал с книгите на физически носител и иска новият роман да остане между кориците, а не в електронните четци. Но въпреки това дигитални копия вече се намират и това провокира нови дискусии как едно произведение може да остане незасегнато от пиратството, пише в. "Гардиън".


Сред лансираните нови модели са разместването на думи в текста, които да индикират, че това не е оригиналната версия, и така нелегалното копие да се проследи. Но този вариант среща несъгласието на авторите, които не искат написаното от тях да бъде променяно с подобна цел.
"Мразя от дъното от душата си идеята, че текстът трябва да шпионира читателя", заявява писателят Ник Харнуей, а Мартин Стайнебах от литературния институт "Фраунхофер", казва, че засега няма ясен модел за борба с онлайн пиратството на книги. "Засега няма друг начин, освен авторите да бъдат колко се може по-активни в социалните мрежи и литературните форуми, за да може публиката да разбере, че това са нормални човешки същества, а не търговски марки."


Издаденият в началото на юни Joyland получи позитивни отзиви от почитателите и критиката, въпреки че решението на Кинг да не издава романа дигитално срещна своите критици сред читателите. Романът предизвика изненада, тъй като въпреки че е разпространяван от издателство за криминална литература и има привидно хорър сюжет, той е всъщност е много по-задълбочена и ориентирана към проблемите на израстването. Историята, развиваща се през 1973 г., разказва за учещия в колеж Девин Джоунс, който си намира работа в увеселителен парк, за да спечели пари през лятото и да се отърси от спомена за жената, която го е напуснала. Но скоро работата в парка ще го срещне със сериен убиец и призрака на умряло дете.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK