На поход по следите на билките край манастир "Св. Петка Параскева"

На поход по следите на билките край манастир "Св. Петка Параскева"

© Credo BonumПоход по следите на билките край клисурския манастир "Св. Петка Параскева" край Банкя е организиран утре, 22 юни от фондация Credo Bonum.


Той ще започне в 11 ч. от манастира и ще мине по еко-пътека до село Клисура, след което ще се върне обратно до началната точка. 


На различни места по трасето на похода ще бъдат поставени информационни табели с любопитни факти за различни видове билки - интресна информация, както и за какво се използват.
Манастир "Св. Петка Параскева" в Света гора

© Credo Bonum

Манастир "Св. Петка Параскева" в Света гора


За желаещите да се включат в похода има организиран автобусен транспорт, който тръгва от паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 9:30 ч. на 22 юни. 


Изминаването на маршрута отнема около един час, след което участниците по желание ще бъдат изпитани за това какво са научили писмено. Отговорилите правилно ще участват в томбола с награда, а и ще са по-подготвени за Еньовден на 24 юни, понеделник, когато е най-дългия ден в годината, а според обичая и народните традиции тогава се събират билки, защото на този ден свойствата им са най-силни и са най-лековити.


Походът по следите на билките е част от маршрута за поклоннически и културен туризъм "Софийска Света Гора", който се основава на възраждането на поклоннически път, свързващ духовните обители в Софийска област. Днес те наброяват 66 православни манастира, от които 44 все още са действащи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK