Музикантите и актьорите - по-сплотени от всякога на 13-ия ден от протестите

Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Герасим Георгиев - Геро на протеста. Освен на демонстрациите, Мутафчиев и Танев играят заедно като Стефан Стамболов и Захари Стоянов в постановката "Духът на поета".

© Светослав Тодоров

Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Герасим Георгиев - Геро на протеста. Освен на демонстрациите, Мутафчиев и Танев играят заедно като Стефан Стамболов и Захари Стоянов в постановката "Духът на поета".Тринадесетият ден на протестите пред Министерски съвет се превърна в първият, в който демонстрациите бяха съпътствани с музика на живо, а събитието също така беше подкрепено и от голяма част от актьорския елит на страната.


Докато сцената пред бившия Партиен дом се подготвяше за изпълненията на Милена Славова и Васко Кръпката, край фонтана президентството в 19:30 ч. се събраха Христо Мутафчиев, който вчера беше за пореден път преизбран като председател на Съюза на артистите, Валентин Танев, Камен Донев, Георги Мамалев, Теодор Елмазов, Калин Сърменов, Явор Бахаров, Луиза Григорова, Светлана Янчева, Ивайло Захариев, Герасим Георгиев - Геро. Те естествено се вписваха сред останалите протестиращи и впоследствие тръгнаха с тях към Орлов мост.


"Честно казано много не ми харесва, че протестът се превръща в шоу, защото работата е много сериозна. Но всеки го разбира различно и за щастие всичко се движи в рамките на културното", каза пред "Дневник" Теодор Елмазов, докато снимаше протестиращите наоколо, а край фонтана звучаха клавирни изпълнения от донесено пиано с надпис "Отсвирете ги". "Трябва да има по-конкретни действия. Ние така може да се разхождаме до Нова Година. Трябва да има действия, които да приканят тези хора да си подадат оставката. Без молби. Оставката на правителството е очакван изход още от първия ден на протестите. Трябва да си кьорав, за да не виждаш несправедливостта, лъжата, неправдата, измамата. Това беше едно голямо скалъпване и много некачествено. Не знам дали минаха и 20 дни преди да има реакция."
Камен Донев обаче изрази пълна подкрепа с начина, по който протестът се провежда. "Аз мисля, че има достатъчни конкретни искания, няма какво да уточняваме, те са изброени многократно от най-различни хора по най-различни медии. Мисля, че има предложения в пространството, които са достатъчно сериозни", каза актьорът и режисьор пред "Дневник". Актуалният носител на "Икар" за ролята си в "Животът е прекрасен" на Александър Морфов е също така един от най-активно протестиращите, а в социалните мрежи беше една от първите публични личности, които бяха забелязани на демонстрациите. Според него те не се нуждаят от нови методи за привличане на още хора и запазване на активността. "Трябва просто да се излиза, докато нямаме сериозен резултат."


Той също така призова всички популярни в България да са активни на протестите, тъй като по този начин хората ще припознаят позицията на любимците си.


Актьорът от "Под прикритие" Ивайло Захариев (вдясно)

© Велислава Попова

Актьорът от "Под прикритие" Ивайло Захариев (вдясно)


Междувременно започваха първите акорди на концерта, чието обявяване беше съпътствано без детайли около участващите в него. На място Васко Кръпката, постоянно здрависващ се с протестиращи от всички възрасти, каза пред "Дневник", че се очакват изяви от Кирил Маричков, Милена Славова, Der Hunds, Пецко и "който дойде, очакват се много хора".


"Посланието на концерта ни е "Долу мутрите!" и "Музикантите срещу мафията". Намирам много паралели между протестите от 90-те и тези сега. Красиво е", заяви пред "Дневник" винаги активният по протести Васко Кръпката, който е съгласувал провеждането на събитието със Столична община и полицията. "Енергията живее в хората, те се бунтуват. Различното е, че тогава ни мразеха колите, милиционерите, рейсовете свиреха, нямахме един телефон в джоба, бяхме на свещи, имаше режим на тока, нямахме пет лева, сега имаме сто и можем да отидем с личната си карта до Мюнхен, за да търсим работа."


Според него няма значение докъде ще доведе този протест. "Важното е, че хората имат тази енергия, пък да става каквото ще."


Развяващата българския флаг Милена излезе първа на сцената в 19:45, повече от час и половина след анонсирания начален час, а бившата вокалистка на "Ревю" изпя хитовете си от 90-те "Омръзна ми да светя като крушка", "Истина" и "Машина за месо". Паузите между тях пък бяха съпътствани със бурни скандирания "Оставка". Докато Васко Кръпката завършваше изпълнението си, в което най-запомнящият се момент беше изпятата заедно с публиката "Нека има светлина", протестиращите вече се насочваха към Орлов мост. Въпреки това пред сцената останаха няколкостотин души, които постепенно също се изтегляха.


Милена Славова

© Велислава Попова

Милена Славова


Изпълненията продължиха със съставената от български и английски музиканти група Purple Haze, наименувани по известната песен на Джими Хендрикс, а лидер на отдадената на хард-рока от 70-те банда е живеещият във видинското село Връв Джим Хоукинс.


Концертът завърши в 20:45 ч., повече от час по-рано от предвиденото, а последни на сцената се изявиха младата рок група "Слав и Глобален минимум", често посвещаващи песните си на протеста и позитивната атмосфера около него. Така в импровизираната програма не остана време, нито публика за Кирил Маричков и Der Hunds. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK