Автори организират "четящ протест" в подкрепа на Едвин Сугарев и Николай Генов

Едвин Сугарев

© Георги Кожухаров

Едвин СугаревЧетящ протест" ще бъде организиран утре в 12 ч. пред парламента, а събитието е в подкрепа на обявилите гладна стачка в протест срещу кабинета "Орешарски" Едвин Сугарев и фотографа Николай Генов. Това съобщи във Facebook поетът, писател и организатор на литературния фестивал "София: Поетики" Ясен Атанасов, инициатор на събитието.


"Очаквам потвърждение за вашето участие, приятели. Не можем да чакаме повече!", пише той в социалната мрежа.


Събитието е в процес на организация и участващите тепърва се уточняват, но сред тези, които ще четат пред парламента ще бъдат Атанасов, също изявяващият се в стихове и проза Иван Димитров, актуален носител на годишната награда на "София: Поетики", поетесата, актриса и режисьорка Тея Сугарева, дъщеря на Едвин Сугарев.
Гладната му стачка продължава вече десети ден, а Николай Генов, негов близък приятел, го подкрепя по същия начин от четири.


Сугарев, започнал гладна стачка и пред 22 години срещу Жельо Желев, обяви намеренията си с отворено писмо до Пламен Орешарски, в което заяви: "Започвам гладна стачка и няма да я прекратя, докато Вие и Вашето правителство не напуснете политическата сцена. Мога да предвидя Вашите реакции, мога да предвидя и реакциите на силите, които стоят зад Вас, мога да предвидя равнодушието, охулването, хоровото скандиране против този граждански акт, позоваването на брадатите лъжи за целия апикалипсис, който щял да настъпи в страната, ако Вие паднете от власт. Но знайте и Вие – участвате в една недостойна, подла игра – срещу българските национални интереси и бъдещето на страната ни. Подобна подлост се заплаща, г-н премиер – заплаща се рано или късно. И дори да успеете, ще знаете до гроб, че тази подлост е платена с цената на поне един живот – моят."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK