Как писатели и поети "грабнаха телата" срещу изчерпващото се търпение на протестите

Иван Димитров

© Георги Кожухаров

Иван ДимитровТази сутрин около 10 ч. по време на традиционния сутрешен протест загражденията пред Народното събрание бяха преминати от писатели и театрални дейци, обединени от идеята покажат, че ограниченията няма да спрат недоволството към кабинета "Орешарски".


С надписи "Грабвайте телата" бариерите преодоляха писателите Ясен Атанасов, Иван Димитров, Милена Фучеджиева, журналистът на свободна практика и поет Димитър Кенаров създателят на сайта "Аз чета" Александър Кръстев, както и режисьорката Тея Сугарева и нейния брат Стефан Сугарев, чийто баща е обявилият гладна стачка поет и общественик Едвин Сугарев.


Васил Георгиев (в гръб) и Иван Димитров отвъд загражденията

© Георги Кожухаров

Васил Георгиев (в гръб) и Иван Димитров отвъд загражденията
Пред "Дневник" Ясен Атанасов, организатор на "София: Поетики" и инициатор на четенето в подкрепа на Едвин Сугарев миналата седмица, каза, че участващите в акцията са били общо 10, но поетесата Надежда Московска е била спряна, преди да може да премине.


"Идеята за акцията беше обща. Бяхме разделени на три групи, две по трима човека и една от по четири, и преминахме загражденията от три различни точки", каза Атанасов пред "Дневник". Той е бил също така първият, който се е хвърлил към загражденията. "Грабвайте телата", призив от одата "Опълченците на Шипка" на Иван Вазов, е станал лозунг на демонстрацията, тъй като физическото ограничаване на протестиращите пред парламента не означава, че ще отнеме вярата им.


Димитър Кенаров при преминаването на загражденията

© Георги Кожухаров

Димитър Кенаров при преминаването на загражденията


Димитър Кенаров

© Георги Кожухаров

Димитър Кенаров


На преминалите загражденията са съставени предупредителни протоколи, като това не е било съпътствано с конфликти между протестиращите и органите на реда.


"Нямаше никакви проблеми с полицаите, те бяха много мили", каза Иван Димитров пред "Дневник". Той смята, че акцията няма за цел да бъде пример за по-радикални действия на протестите. "За нас е важно те да останат мирни. Опасявах се дали след нас няма да тръгнат и други хора, но това не се случи. Основното, което искахме да покажем, е, че търпението вече се изчерпва. Очевидно е, че тези шествия не правят впечатление на кабинета."


Васил Георгиев, авторът на излезлия по-рано тази година роман "Апарат", обясни позицията си във Facebook: "Прескочих загражденията на Народното събрание, за да покажа на управляващите и на техните възложители, че тяхното несъобразяване с мнението на хората няма как да продължи дълго, защото търпението се изчерпва и в най-търпеливите от нас.", пише той на стената си. "Ще има хора, които няма да одобрят това действие. И това също е част от дискусията. Искам обаче да се знае едно: обсъдихме подробно всички възможни последици, опасности, рискове и неопределености, свързани с възможни провокации, ексцеси и сблъсъци. Така, че наистина в същността на целия акт, който на някого може да изглежда хулигански, да се види нашето предано уважение към хората, към мирния протест и към правилата."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK