Сериалът "Четвърта власт" няма да представи идеализиран образ на медиите

"Четвърта власт"

© БНТ

"Четвърта власт"Сериалът "Четвърта власт" който зрителите очакват с нетърпение след впечатляваща тийзър кампанията през последните седмици по БНТ1, ще бъде излъчен през септември. В определяната като политически трилър поредица се разказва за сблъсъка  на четвъртата власт - медиите с останалите три. Oсвен име на сериала, чийто първи 12 епизода са вече заснети, това е и името на вестника, в чиято редакция се случва действието стана ясно от разговор със създаделите на сериала в педаването "Животът и други неща" по БНТ.


Сценарният екип на "Четвърта власт" e голям, и в него участват хора работили в различни сезони за "Под прикритие", както и журналисти с "много добра експертност и опит по онтошение на това което се случва в българската политика през последните 15 години " каза прокрамният директор Севда Шишманова. Продукцията е режисирана от Стоян Радев и Димитър Коцев - Шошо, които също участват и в писането на сценария.


В главните роли ще видим Христо Шопов, Атанас Атанасов, Самуел Финци, Ивайло Герасков, Деян Донков, Владимир Пенев, Мила Парушева, която прави дебют на екрана , Ани Пападопулу, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Деси Моралес и балерината Анастасия Неделчева, която също дебютира пред камера и то в ролята на... балерина.
Въпреки, че в ефира на БНТ вече се въртят различни  тийзъри, които дават малки " дози " информация за някои от основните и ключови теми и ситуации в сериала "Четвърта власт", сюжетът и детайлите около него се пазят в тайна. Според Севда Шишманова, това е задължително заради жанра и криминалната линия в сюжета, която до този момент изобщо не е видима в това което се подава на екран. Интересът обаче е голям, и заради тематиката, която е болезнено актуална в момента.


"За всички любители на теория на конспирацията уточнявам, че сериалът беше селектиран и пуснат в производство преди година, снимките започнаха в началото на ноември 2012, а последният снимачен ден беше в края на март... Този сериал трябваше да се излъчи през април, май, юни, т.е. преди редовните избори. Но поради това, че те станаха предсрочни, ние влязохме в законова регулация и предизборна кампания. Всички аналогии за целево създаване на проекта във връзка с ексклузивни политически ситуации са спекулативни.


Истина е, че поради драматургично верния прочит на процесите в българското общество и голямата база анализирани действителни факти и ситуации, вероятно всяко статукво може да се припознае в сюжета и героите. Но те са фикция. И жанрът е този който ги превръща в истински политически трилър за зрителя", разказа още програмният директор на медиата.


"Сценарият не е адаптиран спрямо някакви реални събития, които се случиха в страната междувременно. Дори февруарските протести се случиха след като го затворихме. Има например сниман един флашмоб през декември и се шегувахме, че може след него да последват истински арести, защото в сериала хората протестираха и викаха на самото кръстовище под Министерски съвет: "Слушаме ли се добре?"


Христо Шопов в кадър от сериала

© БНТ

Христо Шопов в кадър от сериала


Дори и най-подозрителните измежду зрителите трябва да знаят, че няма как нещо, което снимачно е привършено в средата на март да бъде по сценарий от февруари, подчерта Радев.


В света на сериала собственикът на вестника е известен, допълни Радев. "Това са Снежина Петрова и Мишо Билалов, които са семейство. Хора, които сами са изградили това, което са направили. Това e семейство журналисти, които се опитват да издават вестник, който да работи като независим".


"Те съответно попадат във всички класически ситуации на взимане на решения и пред дилемите дали да направят компромис или не", разказа още програмният директор и допълни: "Няма да видим един идеализиран образ на медиите, ще видим сблъсъкът им с политическата система и службите, които управляват ситуации и хора през техните завидимости от миналото и в настоящето".


В сериала е трудно да бъдат разграничени лоши и добри. И двата кръга персонажи - и на журналистите, и на политиците, са противоречиви като развитие.За превъплъщението в своя герой - журналиста и водещ Андрей Кръстанов, актьорът Атанас Атанасов сподели, че е бил подготвен добре, тъй като познава доста журналисти и следи медиите. "Зная проблемите им в общи линии. Зная кога е възможно и кога не е възможно едно нещо да бъде пуснато. Каква е намесата на главния редактор в съдържанието. Случвало ми се е, когато давам интервюта, да се съкращават едни неща и да се добавят други. Запознат съм и с възможностите да бъде манипулиран журналиста.


Самуел Финци, който през септември ще видим като министъра на енергетиката и вицепремиер Матеев, допълни, че той лично генерално винаги е скептичен към медиите."Знам, че истината има поне две страни. Независимо за коя страна говорим, медиите са форум, който дава възможност на хората да изразят своето субективно мнение. Когато се мъча да си създам обективен поглед над една ситуация, чета много гледни точки, различни медии, за да си създам моя, пак субективна гледна точка."


Ани Пападопулу в кадър от сериала

© БНТ

Ани Пападопулу в кадър от сериала


В сериала, когато медиите се обаждат на героя му, винаги му говорят на Вие. "Хубаво би било, ако може да стане реалност. Трябва да има все пак дистанция между властта и медиите", коментира Финци.


За героя му Стоян Радев употреби определението "стоманена ръка в копринена ръкавица". "Неговият персонаж пипа здраво, но деликатно".


В сериала актьорът Христо Шопов играе шеф на службите. "Той не идва от Москва, да речем. В нашия случай идва от Париж. Бил е френски легионер. Неговият дядо е царски офицер", разказа режисьорът, за да покаже, че умишлено е бягано от клишето и аналогиите.


Владимир Пенев пък е в ролята на бизнесмен, наричан Оги Боклука. Става въпрос за бизнеса с боклука и сметището, уточни Радев.


"Темата за Държавна сигурност също е засегната, но тя постоянно се релативизира през последните години с нови сили. Сега някои от тези хора са представени като експерти, чиято експертиза е важен ресурс за България. Сложен въпрос. Моят отговор е, че Дарт Вейдър е джедай, а Луцифер е паднал ангел. Никой не се съмнява в тяхната експертиза. Лошото е, че има и тъмна страна", коментира режисьорът и допълни с усмивка: "Ако някой се припознае и каже: Това съм аз, що се занимате с мене?, ние ще му кажем: Е, айде сега. Гузен - негонен бяга".


Сред теми, които за силно застъпени в "Четвърта власт", са още: Какво означава да защитаваш журналистически стандарти? Какви са механизмите на властта да влияе на медиите? Как те правят своя избор? Какво означава да си наясно каква е възможността за манипулация в медийната среда? Каква е ролята на службите? И каква е битката на традиционните с жълтите медии.


"Във всички държави има жълти медии, но разликата е, че в България общественото мнение се формира предимно от жълти медии. Има една много сериозна подмяна през последните между 5 и 10 години на стандартите, с които се работи в медиите и няма сакнция от другата страна, от страна на аудиторията. Това, че жълтото продава, накара повечето печатни издания значително  да променят своята редакционна политика. Във Великобритания има Sun, но той не формира общественото мнение, което правят вестници като Guardian и The Times ... В България колажите и монтажите в медиите, измислените интервюта и съобщените като факти лъжи, се превърнаха в някаква основна база на работата в част от тях и видимо се ползват за лична саморазправа с политически или икономически противници или хора, които по различни причини трябва да бъдат компрометирани. Навсякъде по света най-трудно се публикува компрометираща снимка или интервю, защото не може да не са истински. Тук е точно обратното. ", коментира Севда Шишманова.            


Като очакване към аудиторията тя коментира,  "че може би най-важното послание на сериала, и заради процесите които изживяваме в момента е, че всеки зрител може да бъде един от Четвъртата власт, защото това е властта на гражданското общество. Медиите са посредник ".  


Според Стоян Радев "Четвъртата власт е всъщност властта на аудиторията, която е добре информирана. В момента едни протестиращи групи си общуват от нивото на тяхната информираност. Важно е да се разбере кой какво знае и кой как избира да участва в това което се случва" .Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Аз ви видях, да през един калейдоскоп

 2. 2 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Имам големи очаквания за този сериал. Изобщо БНТ успяват да дразнят болежките на обществото - първо сериал за мутрите и мафията (1:1 със ситуацията у нас), а сега и сериал за журналистиката (която е платена и обслужва икономически и политически интереси).
  Чакам с нетърпение!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 3. 3 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Отново БНТ е най-адекватна от всичките ни телевизии, пък някой хора искат да и орежат бюджета. Ай моля ви, достатъчно тежко е, че всички спортни събития ги купи ТВ7.

 4. 4 Профил на София
  София
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Грешката е на две места, явно не е случайна - ХРИСТО Шопов, не Наум.

 5. 5 Профил на johnnysmith
  johnnysmith
  Рейтинг: 213 Неутрално

  този сериал колко ще е слаб! не колкото "етажна собственост", разбира се, но с нищо няма да се отличава от помиите "стъклен дом", "под прикритие" и "столичани в повече" - ужасно слаба актьорска игра, състояща се предимно в преиграване (изключение прави единствено Билалов), безумно прост и елементарен сценарий и в частност тъпи диалози, за операторско или режисьорско майсторство да не говорим.

 6. 6 Профил на Олга Карова-Стойкова
  Олга Карова-Стойкова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Наум Шопов??? А на снимката е синът му - Христо Шопов...

 7. 7 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2354 Любопитно

  "след тийзър кампанията" - рИкламата си е рИклама навсякъде, но не винаги е оправдана. Турските сериали кой ги рекламира, та всичкоТО ТВ-маниаци се заливат с тях?! Нещо БГ заслужилите артисти, дали от много учене, дали че са над дребните детайли, не уцелват таргет групите напоследък. Класиката от соц-а е далечно постижение за днешните, естествено с мааалки изключения. Но, да видим, пък после дитирамбите.

  Коментиране на анализираното, вече...
 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Сериалът "Четвърта власт" няма да представи кръгът "Капитал" и фондацията „Типинг пойнт“ (Tipping point).

 9. 9 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тва ще е яко сериалче, със много от актьoрите от "Под прикритие" и ще се гледа много!

  Гласувайте!
 10. 10 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Дневник, срамота е. Поправете текста под снимката с Христо Шопов - Наум Шопов, за голямо съжаление, ни гледа някъде от небето...

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално


  [quote#9:"sandoy"]Тва от актьoрите от "Под прикритие" и ще се гледа много! [/quote]
  Ъхъ, ще е яко сериалче, със много... със много... със много... и ще се гледа много от неграмотните! България е първа и по неграмотност в целия Европейски съюз (ЕС).

 12. 12 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Стартова дата не пише никъде. Някой да знае кога започва?

 13. 13 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "sandoy":
  И има шанса да бъде гледан този сериал още повече, ако бъде качен филма в следващата власт - интернет-пространството. Доста е тъпо като ситуация, всички турски сериали, излъчвани от БТВ /добре, че този е по БНТ/ да са в youtube на български, но за родните няма достъп !

 14. 14 Профил на Deyan Yordanov
  Deyan Yordanov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#13] от "indonesia_bg":

  Досега всички сериали на БНТ се качваха свободно в Интернет от самата телевизия, няма причина и с този да е по-различно.

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#9] от "sandoy":
  Кога се пише с и кога със? http://kaksepishe.com/s-sas/
  [quote#9:"sandoy"]Тва ще е яко сериалче, със много от актьoрите от "Под прикритие" и ще се гледа много!
  Komunisti: Stewie,, Бай Колю, EVOLYUCIONER, Др. Иванов, Федор Венедиктович Езерский, EREBUS, КУМЧО ВЪЛЧО, gorgoroth, 00222 i dr.
  [/quote]

 16. 16 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 367 Неутрално
  До коментар [#14] от "dragond":

  Това е факт и БНТ проявяват достатъчно дипломатичност, осигурявайки телевизионно време за новини на турски език! От друга страна не всички български сериали се излъчват по БНТ....

 17. 17 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Уау, ето това се очертава да стане един страхотен сериал. Имам много високи очаквания към тази продукция и "стискам палци" ! Успех !

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Любопитно

  [quote#17:"Велислав"]стискам палци[/quote]

  До коментар [#17] от "Велислав":Да не се окаже, че си се хванал за палците...на краката ... за палците на краката ли става дума?

 19. 19 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#18] от "Гневник":

  Не си ли чувал този израз ?

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 20. 20 Профил на parabelum
  parabelum
  Рейтинг: 470 Неутрално
 21. 21 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Моят отговор е, че Дарт Вейдър е джедай, а Луцифер е паднал ангел.
  ================================
  Какви дълбоки познания и обширна култура. Ако беше дал пример и с Хари Потър и Волдемор, щеше да звучи съвсем компетентно. Интересно кой е Асмодей във филма.

 22. 22 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Дневник,забравили сте да посочите,че публикацията е платена.Интересно за кого на тази територия образът на медиите е идеален???След Блъсков,Тошев,Кръстева,Пеевски и прочие творци на свинщини илюзии не са останали изобщо.

 23. 23 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално
 24. 24 Профил на johnnysmith
  johnnysmith
  Рейтинг: 213 Неутрално

  вие на български сериали ли се радвате??? ))) сигурно и "мисия лондон" ви харесва

 25. 25 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#24] от "johnnysmith":

  А ти на какво се радваш, johnnysmith ?!? Или от нещо се срамуваш ?!?

 26. 26 Профил на johnnysmith
  johnnysmith
  Рейтинг: 213 Неутрално

  хахахахаах, радвам се на "туин пийкс", "брейкинг бад", "престъпна империя", "трева"... нормални сериали, правени с професиализъм, а не с асен блатечки и койна русева. но, какво ли спорим - българия е държавата, в която шедьовъра на спилбърг "линкълн" и брилянтът "учителят" на пол томас андерсън не получиха разпространение по кината през 2012/2013. вместо това се гледаше малоумния "пълен та*ак". просто в бг хората нямат кино и тв култура и гледат риалити шоута и бг сериали

 27. 27 Профил на johnnysmith
  johnnysmith
  Рейтинг: 213 Неутрално

  срам ме е, че някой нарича калин врачански или ивайло захариев "добри актьори", а те, милите, нямат и грам талант. поне захариев ходи по протестите - с това ми печели симпатиите. но да слиза от екран

 28. 28 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гневник":

  Тенк ю грамар нази!

  Гласувайте!
 29. 29 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  БНТ май е единствената читава медия у нас.

  Too much цензура Баце.
 30. 30 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Чакам с нетърпение!Успех!

  4itatel
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Звучи интересно и по-различно от типичните криминални сюжети. Да подкрепим българското

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на Кирил Върбанов
  Кирил Върбанов
  Рейтинг: 368 Неутрално

  БНТ - взимайте Формула 1 и волейбола!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK