Откъс от автобиографията "Леми - моята история" на Леми Килмистър

Част от корицата на книгата "Леми - моята история"

© Издателство

Част от корицата на книгата "Леми - моята история"
Тази седмица в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви представяме откъс от автобиографията на Леми Килмистър - легендарния вокалист на метъл бандата "Моторхед" - "Леми - моята история", в превод от английски на Насо Русков, предоставен ни от издателство "Махалото". Книгата, която на българския пазар излиза на цена 18 лв., е оригинално писана от музиканта заедно с Джанис Гарза.

ПРОЛОГ


Роден съм с името Иън Фрейзър Килмистър на Бъдни вечер 1945 г., пет седмици преждевременно, с разкошни златисти косици, които за радост на шантавата ми майка дни по-късно опадали. Нямал съм нито нокти, нито вежди и съм бил яркочервен. Сред първите ми спомени е как крещя нещо – нямам идея на кого и защо. Най-вероятно е ставало въпрос за гневен изблик или просто може да съм се упражнявал да пея – винаги съм започвал отрано.
Когато съм се появил на този свят, баща ми не бил на върха на щастието. Може да се каже, че с него не сме се разбрали, тъй като той ни напуснал три месеца след раждането ми. Сигурно се е разстроил от окапването на косата ми... или пък е решил, че още с появата си съм се метнал на него.


Баща ми бил военен свещеник в Кралските военновъздушни сили по време на Втората световна война, а майка ми – красива млада библиотекарка, неподозираща двуличието на духовенството. В смисъл, хората ги учат, че Месията е плод на сношение между девствената жена на един скитник и някакъв си там дух. И това е основата на цяла една световна религия! Аз лично не съм убеден. Според мен, ако Йосиф се е хванал на подобна история, значи така му се е падало да спи по конюшни.


Както и да е, баща ми никога не ми е липсвал, тъй като дори не го помня. Да не говорим, че майка ми и баба ми ме глезеха до безобразие.


Срещнах се с него 25 години по-късно, в една пицария в лондонския квартал Ърлс Корт, понеже той страдаше от угризения и изгаряше от желание да ми "помогне". С майка ми си казахме: "Може и да изкопчим някакви пари от негодника", така че отидох да се срещна с въпросния мизерник – от самото начало имах съмнения, които впоследствие се оправдаха.


Веднага го разпознах – изглеждаше по-дребен, отколкото си го представях, но пък аз също се бях променил и пораснал. Всъщност видях един прегърбен, смачкан човечец с очила и плешиво теме.


Предполагам , че се е чувствал неловко – след като беше зарязал някой, за когото би трябвало да се грижи и с когото се срещаше след 25-годишно мълчание... сто процента му е било кофти. Но и на майка ми ѝ беше кофти да ме отгледа съвсем сама, докато се грижи и за баба ми!


Ето какво ми каза той:


– Бих искал да ти помогна в кариерата и да се реванширам, задето не ти бях истински баща.


Ха! Отвърнах:


– Виж сега, ще ти улесня живота – аз съм в рокендрол група и ми трябва апаратура, понеже усилвателят ми пак се прецака. Купи ми усилвател и две колони и ще сме квит, става ли?


Последва пауза и той промълви:


– А-ха – усетих, че такъв сценарий не му е по вкуса. – Му-икалният бизнес е много несигурен – завърши мисълта си. (По-късно разбрах, че навремето е бил отличен концертиращ пианист. Но докато водехме този разговор, вече беше изпуснал влака.)


– Да, знам – засякох го. – Само че аз от това си изкарвам прехраната. (Лъжех... поне тогава.)


– Ами, – продължи той – имах предвид да платя за уроци, за шофьорските ти курсове, да учиш търговия. Струва ми се, че можеш да станеш търговски представител или нещо такова... – думите му заглъхнаха.


Дойде моят ред да проявя липса на ентусиазъм.


– Я се разкарай – казах му и станах от масата. Имаше късмет, че огромната пица по повод "събирането" ни още не беше пристигнала, иначе щеше да му е новата шапка. Излязох навън, на лишената от бащинство улица. Там поне беше чисто.


КАТО СТАВА ДУМА ЗА ЛИЦЕМЕРНИ КОПЕЛЕТА, винаги се сещам как през 1991 г. Motörhead бяхме номинирани за "Грами " – поредната "услуга" от страна на музикалната индустрия . Взех самолета от Лос Анджелис, наложи се, защото трудно бих стигнал пеш до Ню Йорк. Отидох на летището с половинка "Джак Даниелс" в джоба – намирам, че винаги помага при махмурлук. Докато самолетът се плъзгаше елегантно по озарената от слънцето писта, си сръбнах от шишето, потънал в размисли за това и онова.


Последва глас:


– Дайте ми тази бутилка! – Погледнах нагоре – една стюардеса с коса като от бетон и уста като анус се повтаряше подобно на историческо събитие: – Дайте ми бутилката!


Не зная как би реагирал ти, драги ми читателю, но шибаната бутилка си я бях купил с изкараните ми с честен труд пари. Изключено беше да я дам на когото и да било. Тъкмо това ѝ казах. Получих следния отговор:


– Ако не ми дадете бутилката, ще ви сваля от самолета! Взе да става интересно – бяхме пети поред за излитане, вече закъснявахме, а тази овца беше готова да изкара графика на цялото летище извън строя заради половинка "Джак Даниълс".


– Добре тогава – надигнах се от мястото си. – Веднага ме свали от шибания самолет! – или нещо подобно. И, ако щете вярвайте, тъпата крава наистина го направи!


ХА-ХА-ХА! Направи така, че адски много пътници да си изпуснат прекачванията в Ню Йорк, защото не можеше да си примири с някаква си половинка "освежител" на борда.


И   какво от това? Майната ѝ! И на всички такива като нея!


Не знам дали има други точно такива де... Аз си хванах друг полет час и половина по -късно.


Случилото се на летището обаче се оказа само злокобен предвестник на последвалите събития, които продължиха в същия дух. С момчетата пристигнахме в прочутата зала "Рейдио Сити " (Дом на Звездите!) и веднага забелязахме, че всички присъстващи са се издокарали в пингвински смокинги под наем, в стремежа си да приличат колкото се може повече на гадовете, които им крадяха парите. Аз не нося смокинг – не ми отива – и май разпоредителите в залата не останаха очаровани от моя "Железен кръст"*.


Както и да е, при положение че имахме номинация за "Грами" за първия ни албум, издаден от Sony, глупашки си бях помислил, че въпросната звукозаписна компания може и да се е зарадвала на това постижение. Но те дори не благоволиха да ни забележат, като и до ден-днешен не съм имал щастието да вперя омагьосан поглед отблизо във великолепието, наречено Томи Мотола. Според мен в онази нощ той беше прекалено зает да преследва Марая Кери из съблекалнята ѝ **. Не съм болезнено амбициозен човек – едно "Здрасти " или " Радваме се, че сте с нас ", или дори "Ей, пич " щеше да е достатъчно . Но – нищо. Нула ! Nada! Майната им. След церемонията отидох на партито на Sire Records, което беше много по-хубаво и даже си хванах мацка.


Така че, да го духат! Всичките до един.* Леми често носи германски ордени. "Железният кръст" е учреден през 1813 г. от пруския крал Фридрих Вилхелм III за особени заслуги в борбата срещу войските на Наполеон I, като през Втората световна война към него е добавена свастика и той се превръща в символ на германския милитаризъм. – Б.ред.


** Марая Кери и Томи Мотола (шефът на Sony Music до 2003) са женени от 1993 до 1998 г., като според мнозина това изстрелва кариерата на певицата към вър ха, но самата Марая твърди, че бракът им е бил голяма грешка. – Б.ред.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Весело

  Легенда!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Крайно време беше да я издадат на български, излязла е май през 2001 г. Много интересна книга, за който се интересува от истински рокендрол, как се прави, и защо в България не може да има такъв.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това трябва да се прочете.

 4. 4 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Книгата е много яка , не съм сигурен как ще бъде превода на български обаче. Чел съм я оригинал

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Така е то. http://youtu.be/s8csouABZSA

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "Не ми харесват сравненията на Леми с Бог. Имам предвид, Бог е готин и тн, но все пак не е Леми!"

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#4:"Euronymous"]не съм сигурен как ще бъде превода на български обаче[/quote]

  Насо Русков, ако не друго - има стил. Освен това живее повече в Англия, така че не очаквам издънки.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=eYpiAl-pcMY

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 9. 9 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#7] от "hhhuuunnnn":

  А и това не е първата рок-биография на Махалото - там знаят какво правят


 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Готина, харесва ми откъса.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#2:"Dehumanizer"]който се интересува от истински рокендрол, как се прави, и защо в България не може да има такъв[/quote]

  А в Чехия или Португалия може ли?

 12. 12 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 726 Неутрално

  За Килмистър има и един филм от последните години. Готин човек, който е останал нормален въпреки славата. Колкото до Моторхед отдавна са велики.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  На сцената във зала мрачна
  група Моторхед се качва.
  Леми пее с дрезгав глас
  -Ще съборя Кремъл аз!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Леми е пич!

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 15. 15 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 470 Неутрално

  http://vimeo.com/43445776

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 16. 16 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Леми е голям непукист.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 17. 17 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Весело

  "Отидох на летището с половинка "Джак Даниелс" в джоба – намирам, че винаги помага при махмурлук."

  Мисля, че е напълно прав!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 18. 18 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 572 Весело

  Какво да ви кажа, филиософ човек!

  [quote#0:"Rock 'n' Roll Music"]Rock n Roll music is the true religion.
  Never let you down you can dance to the rhythm.
  Stay home and watch it on your television, walk out across the sky.
  Rock N Roll even gonna set you free.
  Make the lame walk and the blind to see.
  Gonna take you back to where you wanna be,
  Do it till the day I die.[/quote]

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 19. 19 Профил на john_teft
  john_teft
  Рейтинг: 8 Неутрално
 20. 20 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Легенда!

  https://www.pleven.pro
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK