Хомосексуалният Чайковски става хетеросексуален в руски биографичен филм

Чайковски

© Associated Press

ЧайковскиРуски биографичен филм ще разкаже за живота и кариерата на композитора Пьотр Илич Чайковски, но без да акцентира върху хомосексуалността му, пише в. "Ню Йорк таймс".


Пред в. "Известия" сценаристът Юри Арабов, работил по продукции за Хитлер и Ленин, казва, че само "невежите" са убедени в хомосексуалността на създателя на "Лебедово езеро" и тя съвсем не е доказана. Той описва излизащата през 2015 г. продукция като посветена на човек, който "е заобиколен от неверни слухове и това му донася множество страдания".


Според него сексуалността така или иначе трябва да се разглежда отделно от изкуството. "Не бих сложил името си под нещо, което рекламира хомосексуалността", казва Арабов, а думите му лесно могат да бъдат асоциирани с приетия спорен закон срещу "пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения". Приемането му дойде на фона на зачестилите случаи на насилие над хора с предполагаема хомосексуалност в Русия, а ответните реакции бързо се консолидираха в предложение за бойкот на Зимните олимпийски игри в Сочи догодина.
В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че руското министерство на културата лансира финансирането на исторически патриотични филми и лентата за Чайковски е вероятно част от тази инициатива. Зад камерата ще бъде многократно награждаваният Кирил Серебреников, един от най-успешните режисьори в съвременното руско кино и театър. Сюжетът ще се съсредоточи върху любовните отношения на Чайковски с жена, а филмът ще завърши със смъртта му от холера - детайл, който в модерната историография се счита за неверен. На преден план излиза теорията, че той се е самоубил заради неудовлетвореността в личния си живот и нарастващите вътрешни противоречия.


Според историците няма съмнение, че живелият в периода 1840-1893 г. Чайковски е бил гей. Споровете варират по темата как руският композитор е приемал този факт – според някои той е отричал хомосексуалността си, а според други не е проявявал чувство за вина. По време на живота си често страдащият от депресия композитор се страхува да разкрие хомосексуалността си заради опасността да бъде отритнат от обществото. Основен източник на информация са писмата, които Чайковски изпраща до брат си, драматурга и преводач Модест Чайковски, който също е хомосексуален. В тях той индиректно признава ориентацията си и периодично разказва за партньорите си, сред които единствено композиторът Йосиф Котек има по-продължително присъствие в живота му.


В писмо до другия си брат, Анатоли, той описва брака си с белгийската оперна певица Дезире Арто като "момент на лудост". По-късно Чайковски се жени за студентката си Антонина Милюкова, с която се разделя след по-малко от три месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK