Валентин Стоев - младият български актьор в лондонската Кралска академия

Валентин Стоев

© личен архив

Валентин СтоевТази есен 20-годишният Валентин Стоев ще се превърне в един от малкото българи, прекрачвали  Кралската академия за слово и драма (Royal Central School of Speech & Drama), част от биографиите на актьори като Харолд Пинтър, Джуди Денч, Ванеса Редгрейв, Андрю Гарфийлд, Рупърт Еверет, Мартин Фрийман, Кери Фишър, Кристин Скот Томас.


Този успех идва сякаш неочаквано за непознатия на широката аудитория Стоев, но от друга страна е логичен на фона на амбициите му да има възможно най-доброто образование в областта. Той започва да се занимава с актьорско майсторство в 4 клас, когато е приет във вечерна детска школа в НАТФИЗ. Това остава единствения му досег с Академията, тъй като след това играе във вече несъществуваща школа за таланти и МОНТФИЗ, където му преподават Мария Сапунджиева, Гергана Тодева, Вяра Коларова, Тодор Близнаков, Мила Банчева.


Професионалният му път на актьор минава през Модерен театър с нестандартния прочит на София Радева върху "Пепеляшка", а пред камерата дебютира с тазгодишния късометражен филм "Ботев е идиот". Малко след премиерата си на "София филм фест" и платформата "Кинематограф", 9-минутната продукция привлече гнева на група националисти и футболни фенове, което наложи смяна на заглавието на далеч по-невинното "В час с Ботев". Позитивният и усмихнат Валентин Стоев е в ролята на човек с доста по-различно излъчване - гимназиален ученик с неясна стаена агресия, който в час по литература навлича гнева на преподавателката си, тъй като е написал есе със заглавие "Ботев е идиот".
Кадър от "Ботев е идиот"

© Vimeo

Кадър от "Ботев е идиот"


За Стоев оставане в България никога не е било вариант, тъй като според него актьорското майсторство във водещите чужди школи носи много повече творческа свобода и възможности. "Не исках да се махна оттук, защото "тук е зле". Просто исках да се насоча към добра школа", разказва Стоев пред "Дневник". "Смятах да се подготвя и на френски, тъй като знам езика, мислех да отида и в Русия, но там вече няма как без да го знам."


Той се подготвя за изпитите в Кралската академия с помощта на Гергана Тодева, но вместо това да отнеме година от живота му, той отива в Лондон след точно 10 дни репетиране на текстове. "На самия изпит ме накараха да изпея песен и макар че знаех, че трябва да подготвя такава, всъщност нямах, бях изключил за това покрай всичко останало. Казах си, че съм дотук, но те просто ме накараха да изпея каквото се сетя. Изпълних "Хубава си моя горо" и тъй като разбраха, че песента е тъжна, ми дадоха задача да изговоря текста така, все едно съм водещ на кабаре, да бъде по-разчупено."


Стоев разказва, че изпитите са включвали изпълнение на класически и модерни монолози, и "задачи в движение тип "Сега сте кофа за боклук". Той изпълнява част от поставяната от Явор Гърдев пиеса "Ръкомахане в Спокан" на Мартин Макдона, режисьора на филмите "В Брюж" и "Седем психопата". Въпреки че авторът е ирландец и е добре известен в англоезичния театър, написаната през 2011 г. пиеса все още не е поставяна в Англия, което оставя съмнения дали изборът на Стоев ще бъде оценен. "По време да задачите разбрах, че всъщност режисьорът, който беше с нас, е работил с Макдона."


Валентин Стоев

© Личен архив

Валентин Стоев


Стоев е бил единственият българин, а сред оредяващите от кръг на кръг кандидатстващи са били още актьори от САЩ, Швеция, Украйна. "Не се чувствах особено уверен, тъй като това е изцяло чужда обстановка. Но всички в академията бяха много предразполагащи, имаше загрявка, обиколка на сградата. Това по някакъв начин ми помогна – успях да се събера и концентрирам. Така че може би дори беше добре, че нямаше друг българин и нищо не ме е разсейвало."


След като издържа всички изпити успешно, той не успява да вземе нужните точки за сертификата по английски IELTS, които са му необходими, за да бъде приет. Получава оценка 6,5 вместо минималната за приемане 7, което описва като "края на света". Но вместо да получи отказ от академията, директорът на курса заявява, че ще види "какво може да направи". Две седмици по-късно той съобщава, че ще запази мястото му за следващата година. "А на първия ден, в който останалите започваха занятия, аз си счупих ръката, почти като кармичен знак, че изглежда не е трябвало да става през миналата година", разказва Стоев, може би малко невярващ, че всичко това все пак се случва.


При втория си опит той успява да вземе сертификата, но сега е изправен пред други проблеми, свързани с престоя в Лондон, или по-точно - липсата на финансови средства. Facebook страницата "Да подкрепим един талант" пък събира идеи как да му бъде помогнато, а всеки може да се свърже с Валентин по имейл valyo100 (at) abv.bg. Но независимо от всичко, той е решен да намери пътя си като актьор в Лондон, независимо какво лишения ще му струва това.


"Първият семестър се очаква да бъде по-лек, остава се от 08:30 до 19:30 ч. в академията. Но втория и третия ще репетираме поне до 22 ч. Миналата година по това време са правили "Много шум за нищо" на Шекспир, което означава, че веднага ни хвърлят в класиката и този толкова различен език на онова време.", казва Валентин Стоев, но без в тона му да личи страх от неизвестното и трудното.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK