Стивън Кинг се притеснява от реакцията към продължението на "Сиянието"

Джак Никълсън филма "Сиянието на Стенли Кубрик

© Associated Press

Джак Никълсън филма "Сиянието на Стенли КубрикПисателят Стивън Кинг призна, че е леко нервен относно реакцията към предстоящото да излезе продължение на романа му "Сиянието", който става известен след това и с екранизацията на Стенли Кубрик с участието на Джак Никълсън в главната роля, разказва Би Би Си. 


Американският автор споделя, че очаква 95 процента от ревютата на Doctor Sleep (от англ. - д-р Сън) да се съсредоточат върху сравнение между двете книги. Според него той е различен човек сега и точно заради това сравнението го притеснява леко. Кинг споделя още, че е посещавал различни литературни сайтове, за да види какво коментират хората преди излизането на книгата.


На 65 години писателят смята, че в момента качеството на писането му се е повишило от времето, когато пише "Сиянието" - на 28-годишна възраст. 
Кинг е все пак оптимист, че макар хората да се съмняват новата книга да е добра колкото първата, той ще успее да ги опровергае, след като я прочетат. "Онова, което действително искам да кажат, е, че е по-добра от "Сиянието", допълва той.


Стивън Кинг

© Associated Press

Стивън Кинг


"Любовта създава хорър", коментира Кинг, когато говори за опасенията си, че хората, които са чели, когато са били млади, оригиналната история за семейство Торънс и техните преживявания в огромен хотел в Скалистите планини, когато са били млади, ще имат същите очаквания и от Doctor Sleep.


"Опасявам се, че хората ще се върнат към историята, очаквайки същия страх, но като вече пораснали, а това просто не се случва никога. Исках да се опитам да напиша по-зряла книга."


Според писателя в наши дни е много по-трудно да уплашиш хората, тъй като те вече имат много по-голяма защита към триковете, с които писателите и кинаджиите се опитват да ги стряскат. Кинг все пак смята, че е възможно да уплашиш хората, но по "наистина почтителен начин, ако ги е грижа за героите".


"Онова, което искам от читателите, е да се влюбят в тези хора и наистина да ги е грижа за тях, това създава съспенса, който е нужен. Любовта създава хорър."


Кинг, който има публикувани над 50 романа, признава, че критиците сега са по-благосклонни към него, отколкото когато е започнал кариерата си. "Мисля, че това, което се случи, е, че старите критици, които наистина посрещаха работата ми с пренебрежение, замряха, и знам, че хората, които сега са критици, са онези, които съм стряскал много, когато са били деца, и те някак уважават това", коментира той.


Книгата Doctor Sleep проследява историята на младо момче, което оцелява след ужасните събития в "Сиянието". Кинг казва, че решил да напише книгата, защото хората не спирали да го питат какво се е случило с това дете от "Сиянието".


В книгата Дани Торънс се е превърнал в санитар в хоспис, който използва своята психическа способност на "Сиянието", за да помага на хора, които умират, да преминат от този свят в следващия.


Той среща малко момиче, което също има "сиянието" и е преследвано от психически вампири, които се хранят от живота на деца като нея.


Книгата излиза във Великобритания в края на септември.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK