"Чест" и "Скок" са българските победители на петите "Филмини"

"Скок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева

© Филмини

"Скок" на Петър Вълчанов и Кристина ГрозеваПавел Веснаков с неговия късометражен филм "Чест" и "Скок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева надвиха българската конкуренция в надпреварата за отличията на "Филмини". В другите две категории на петото издание на международния фестивал за късометражно кино в София победиха испанският "Мистерия" и гръцкият "Златният залив", съобщиха от екипа на събитието.


И двете български заглавия грабнаха титлата най-добър български филм, след като петчелнното международно жури определи две равностойни награди в категорията, вместо само една, както бе очаквано.


"Чест" на Павел Веснаков

© Филмини

"Чест" на Павел Веснаков


По този начин Павел Веснаков и тандемът Петър Вълчанов и Кристина Грозева ще си поделят наградите на Cinemotion и Magic Shop, които се състоят в постпродуционни услуги на стойност 2400 лв. и филмова техника на стойност от 5000 лв. за заснемането на следващ филм.
За най-добър балкански филм бе определена творбата на Сиамак Етемади от Гърция "Златният залив", за което той ще получи филмов негатив, телекино и лабораторни услуги на стойност 700 евро.


"Златният залив" на Сиамак Етемади

© Филмини

"Златният залив" на Сиамак Етемади


Голямата награда на "Филмини" бе отредена за испанския филм "Мистерия" на режисьора Чема Гарсия Ибарра.


В неделя завърши и четиридневна работилница по писане на сценарий, организирана от "Филмини" и водена от гостуващия лектор Леонардо Сталияно. Там петима сценариста работиха над свои идеи за късометражни филми и в края на заниманията ги представиха пред български продуценти.


"Мистерия" на ема Гарсия Ибарра

© Филмини

"Мистерия" на ема Гарсия Ибарра


От тях бяха определени двама фаворити, които получават парична премия и възможност за бъдеща реализация. Това са сценариите на Тома Вашаров и на Камелия Белинчева.


Фестивалът "Филмини" продължава и днес, 21 октомври, с две последни прожекции. Последната част от "Фокус Бразилия" ще е в "Сохо" на ул. "Искър" 4 от 19:30 ч.. Другата прожекция представя наградените от тазгодишното издание филми и е в Дом на киното от 21 ч..


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK