Трупата Fire Soul представя булевардa като живот и изкуство с новия си спектакъл

Част от екипа на Fire Soul по време на репетиция на "Булевард"

© Организаторите

Част от екипа на Fire Soul по време на репетиция на "Булевард"Българската вариететна трупа Fire Soul ще осъществи най-амбициозния си проект до момента с премиерата на спектакъла "Булевард" тази сряда от 19:30 ч. в Rainbow Plaza. Шоуто ще обедини огнени демонстрации, въздушна акробатика, кокили, фокуси, а всичко това ще влезе в една история за живота по улиците и как той рефлектира на околните.


"В случая булевардът е материалното измерение на нематериалната връзка, която свързва градските хора. Това е място, което едновременно ни ги свързва помежду им и с живота", казва пред "Дневник" 25-годишният Виктор Николов, основател на Fire Soul, сценарист на шоуто и един от първите огнени танцьори в България, преминал през участия на фестивали и обучения в Испания, Германия, Полша, Черна Гора, Унгария. "Няма да разкривам много подробности, но сме се опитали да покажем, че през XXI век булевардът е животът. Като изключим офиса и дома, всичко останало се случва на улицата – тя е мястото, където се срещаме с приятели, тя ни води до книжарниците, до всяка точка от нашето ежедневие".


Трупата Fire Soul представя булевардa като живот и изкуство с новия си спектакъл

© Организаторите
Той описва спектакъла като "почти безбюджетен" и направен от хора, които "обичат това изкуство и не само го гледат, но и го правят". На официалния сайт на продукцията пък създателите сравняват атмосферата му и "феерията от цветове и усещания" с тази на мюзикъла "Мулен Руж".


Снимките от репетициите подсказват завой към стила на САЩ от 30-те години и това се оказва не случайно. "Направили сме спектакъла малко ретро, но с модернистична гледна точка. Гоним по-скоро усещането за онези леки нюйоркски времена, времето на Синатра и когато точно тези вариететни спектакли са правени по изключително освободен начин."


Трупата Fire Soul представя булевардa като живот и изкуство с новия си спектакъл

© Организаторите


Идеята на Николов за шоуто е претърпявала много промени за двегодишния си път към сцената, а междувременно екипът нараства на общо 12 души, които са обвързани с "Булевард". "В един момент се получи така, че вече имахме много голямо портфолио и спонтанно узряхме за идеята да направим по-голям блок, който да представяме по фестивали и частни събития. Номерата изведнъж започнаха да придобиват по-цялостен облик, намирахме връзки помежду им и беше естествено да ги съберем в един спектакъл." Той създава сюжета към шоуто, без да има опит в сценаристиката, но негови приятели го окуражават да опита.


Интересът му към театъра, акробатиката и огнените пърформънси идва при него от детска възраст. "Първият ми допир до сцената беше в осми клас с една театрална школа, която закри месец след приемането ми. Когато театралното ми образование започна, то свърши", разказва Николов, който е самоук в дейността си и често се осведомява за различни детайли от онлайн уроци.


Трупата Fire Soul представя булевардa като живот и изкуство с новия си спектакъл

© Организаторите


"Огненото изкуство няма традиция в България, а и хората около мен често бяха скептични, че такова нещо не може да се случи без здрави спонсори. Казваха ми, че това са глупости, че артисти с пари невинаги сбъдват проектите си, пък аз ли ще успея. Но постепенно дойде първият ангажимент, после участие по един проект на Европейския съюз в Полша, който цели да обединява хора от различни области и държави на едно място. Това ми даде много не толкова като техника, а като цялостна визия за нещата, как да разчупиш спектакъла, как да си разшириш мирогледа. Научаваш се и на организация - как да намериш баланс между хората, как да направиш така, че да не се изпокарат в процеса, как да спечелиш доверието им. Постепенно започнах да работя и на кокили, а междувременно (през 2006 г.) създадох Fire Soul – първите два опита проектът да потръгне бяха неуспешни и истинското зараждане дойде през 2009 г., когато срещнах партньорката ми Снежи Михова."


Запознанството им е определящо за Виктор, който окончателно решава, че всички негови сили трябва да отидат в бъдещето на Fire Soul. В този период той напуска работата си на търговски представител към софтуерна компания и се отдава напълно на изкуството. Но успехът не идва бързо. "Първата година направо умрях от глад, просто нямаше достатъчно участия. Тъй като това е занимание, което дотогава съм правил някак си между другото, никога не съм имал ясна преценка какви точно приходи то носи. Втората година нещата почнаха придобиват някаква форма и се появи мисълта, че все пак може би е възможност артист къща да храни. От третата година дейността с трупата окончателно потръгна."


Трупата Fire Soul представя булевардa като живот и изкуство с новия си спектакъл

© Организаторите


Николов смята, че независимо какво правиш, ако си достатъчно упорит, след определено време ще си достигнал до ниво, в което ще си търсен. "Много е важно да имаш подходящ социум около себе си, защото няма как да покориш върхове сам. Винаги имаш нужда от една ръка, една идея в повече."


Сред основните фигури в трупата е и илюзионистът Андрей Михов, който е само на 21 години и се присъединява към трупата преди две. "В един момент започваш да живееш с тези хора все едно сте семейство. Дори и да си се скарал с майка си, знаеш, че тя ще ти сготви."


Подобно на Виктор Николов всички артисти в трупата са самоуки, а обяснението му е, че това е неизбежно, тъй като цирковите традиции в България са унищожени и няма училища, в които те адекватно да се преподават. "Българската циркова дирекция е закрита през 1989 г. и де факто оттогава има само някакви откъслечни опити за възраждане на традициите. Тези, които са добри в областта, или работят извън страната, или са вече с бастун. Преди 30 години е имало поколение в българската акробатика, което е било сред най-добрите света – имаме няколко рекорда на Гинес, а някои все още не са подобрени."


Според Николов за екипа е актуална максимата, че никой не може да те научи, само да ти покаже. "Въпреки това всички от нас са преминали през кратки обучения с уъркшопи в чужбина, а нашият балет (Ballet 11) и водещият ни певец Светослав Владимиров са хора със сценично образование."


Шоуто в сряда ще бъде големият тест пред трупата и ако то има успех, то ще има и следващи представления в намиращата се в кв. "Лозенец" Rainbow Plaza. Повече за дейността на Fire Soul може да научите на официалния им сайт. Билетите за спектакъла се продават под формата на куверти на цени между 25 и 90 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK