Ивайло Христов, режисьор: Управляващите, а не хората могат да причинят радикализиране

Ивайло Христов

© Цветелина Николаева, Капитал

Ивайло ХристовАктьорът и режисьор Ивайло Христов е сред българските артистични личности, които подкрепиха окупацията на НАТФИЗ, чиито лидери засега отказват коментари и присъствието на други студенти. Той на няколко пъти посети аулата на академията, в която е преподавател по актьорство и режисура за драматичен театър.


Ивайло Христов разговаря с "Дневник" малко преди поредната репетиция на предстоящия спектакъл "Херкулес и Авгиевите обори" по Фридрих Дюренмат с Иван Бърнев, с когото работи във филма "Стъпки в пясъка", Мая Новоселска, Стефания Колева и Малин Кръстев. Предишната му пиеса в Народния театър, "Търси се стар клоун", му донесе номинация за "Аскеер".


Как реагирахте на новината, че НАТФИЗ се окупира и какво беше първото, което казахте на студентите?
- Не помня каква беше първата ми мисъл, но нямаше никакви колебания дали окупирането е правилно или не. Казах им някои неща, но мисля, че то може да се обобщи с една дума. Мога да им пожелая само кураж. Това беше.


Изразиха се впечатления, че студентите в академията са объркани какво и как да предприемат...


- Нормално е, тъй като за първи път им се случва подобно нещо. Разбираемо е да са объркани, но моите впечатления са, че те много бързо се окопитиха и бързо организираха действията си с всички тези изяви и пърформънси. Бързо напипаха какво трябва да направят в този момент и мисля, че се получи добре.


Първата реакция на ръководството на НАТФИЗ беше, че окупацията не трябва да се случва, тъй като това е място за изкуство, а не за политика...


- Политиката е много общо понятие, тъй като във всичко има политика, а като говорим за изкуство – има дори жанр "политически театър" покрай творчеството на Бертолд Брехт. Разбира се, академията не е място, в което различни партии да провеждат своите агитации, но в случая говорим за политика в общия смисъл и тя винаги е имала място в изкуството.


Проф. Пламен Марков остро е разкритикувал окупацията и дори е отказал част от присъстващите. До каква степен има разногласия сред преподавателите по темата?


- Не съм много запознат с това, което е казал, но в крайна сметка всеки има право на мнение и право да го изрази на висок глас. Но дори и да има отказали се, важното е, че останалите продължават. Не вярвам да се получи голям конфликт между преподавателите, все пак сме хора, които се занимаваме с изкуството и сме свикнали да уважаме позицията на другия. Дори самите репетиции са своеобразна битка на мнения. Не бих направил и някакъв генерален извод дали окупацията е нещо като сблъсък на поколения, все пак аз съм доста по-голям от студентите, а по улиците ги подкрепят също много по-възрастни хора. Става въпрос за морал и смятам, че човек е длъжен да отстоява позициите.


А като споменавате за морал, може ли да се каже, че това е по-скоро морален протест, отколкото политически?


- Да, дълбоко в себе си съм убеден, че това е морален протест, но той няма как да не бъде политически, поне в известен смисъл. Хората още преди 3 месеца много ясно и категорично заявиха, че имат нужда от нов морал в политиката. Позицията беше директно артикулирана, но не виждам нещо да се случило в резултат на това и въобще някаква инициативно от страна на управляващите. Естествено е, когато няма чуваемост, да има по-сериозни сблъсъци и катаклизми.


Трудно ми е да кажа, че младите хора и особено студентите имат някаква конкретна политическа принадлежност, те стоят най-вече зад искането си за морал.


Декларациите на окупиращите са сходни. Има ли нещо в исканията им, което липсва или трябва се измени?


- Да, те са подобни и като че ли с времето исканията се изкристализираха. В началото като че ли бяха по-мъгливи. Посъветвах студентите да изяснят и много точно да формулират исканията си и мисля, че това се случи.


А доколко участвате в протестите срещу кабинета "Орешарски"?


- За съжаление нямам възможност да ги посещавам често заради репетициите, дори нямах възможност да видя пърформънсите на студентите и после ги гледах в интернет. Но духом съм с тях, а в петък сутринта ги посетих отново. В понеделник смятам да отида и до Софийския университет. На този етап смятам, че като цяло протестите протичат с необходимата доза толерантност и донякъде може да ги опишем като културни.


Постоянно се води и дискусията доколкото те трябват да бъдат по-радикални...


- Това много зависи от другата страна, хората, срещу които се протестира, защото те могат да причинят радикализиране. И ето, лекари, животновъди, лека-полека се включат всички слоеве, а окупациите със сигурност вливат нови сили на протестите. Нямам как да бъде иначе и очаквам това недоволство да се развие. Предполагам, че всяка гилдия и всеки отрасъл страда от липси. Ето, например артистите не бяха получавали хонорари от няколко месеца, няма пари за постановки.


Започва, макар и неуверно, да се говори за реформи и евентуално театрите да бъдат принуждавани да стават все по-самостоятелни...


- Нямам представа какви са намеренията на Министерството на културата, но каквото и да се прави, зависи си от бюджета. Уж трябва театрите да стават по-самостоятелни като приходи, но е ясно, че няма как това да стане напълно. Дори тази сграда, в която сме, се нуждае от страхотни пари, за да се поддържа и ако няма държавна помощ, билетът трябва да бъде 50-60, дори 100 лв., каквито са цените в другите държави.


Трябва ясно да се разбере, че държавата не дотира театрите, а гражданите си. Хората, които работят в тях, го правят на ангария, защото получават изключително несъстоятелни заплати за огромния си труд. Имам един стар лаф, че трябва да се прави така, както вече е направено от други държави, не е нужно да го побългаряваме. Винаги съм казвал, че в страна като България, където пазарът е много ограничен, театрите трябва да се подпомаган от държавата и не може тя да абдикира от културата си. Каква държава е тя тогава?


Толкова години няма фонд "Кино", а 2013 г. е нулева за българското кино. Няма закон и за меценатството. Стигна се дотам кадър на Министерството на земеделието (бел. авт. - Ладинка Михайлова) да стане главен секретар в Министерството на културата. Въобще - истински Абсурдистан.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Държавата на мафията не подпомага културата.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Те управляващите, ката ден правят по няколко неща, за радикализиране на протестите! Таланти в тъпанарщините!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Става въпрос за морал и смятам, че човек е длъжен да отстоява позициите.[/quote]

  Колкото до радикализирането, единствено властта опитва да радикализира протестите, чрез радикализиране на антибългарските контрапротести.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  - Политиката е много общо понятие, тъй като във всичко има политика, а като говорим за изкуство – има дори жанр "политически театър"...............

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "И ето, лекари, животновъди, лека-полека се включат всички слоеве, а окупациите със сигурност вливат нови сили на протестите... Предполагам, че всяка гилдия и всеки отрасъл страда от липси. "

  Знаем ги ние животновъдите, дето дойдоха да защитават бащицата си през февруари с щастливите прасета пред Народното Събрание. Защо не оставете протестиращите студенти на мира? Каква е връзката между тях и недоволството на животновъди или разни "гилдии", които искат повече за себе си от общите ресурси? Протестът на студентите е за цялостна промяна и за морал в политическия живот, не за връщането на някой бащица, който да раздава пари на гилдиите страдащи от липси...

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Всеки забравен и прашасал "артист", "писател", "политик", "музикант", покрай позорището с окупациите реши да поизтупа праха от себе си и да покаже колко е "прогресивен" всъщност. От ЕвгениЙ Михайлов до Ивайло Христов.

 7. 7 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво за подкрепата към студентите!

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  [quote#3:"Питанка"]Колкото до радикализирането, единствено властта опитва да радикализира протестите, чрез радикализиране на антибългарските контрапротести.[/quote]
  В самата основа на своята идеология БКП/БСП има за цел радикализирането на обществото и настройването на една част от народа срещу другата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Най-добре ще е старите муцуни да не полазват студентите.....Подкрепям студентите, но като им видя подкрепящите кат панелкаджиите и всичкото стар муцун, нещо ми се отдръпва мерака....А иначе нищо не ми пречи да нося вода и храна на студентите и да стачкувам с тях.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Мене пък ме дразни и оня лакей асан геновия, дето и той се е впил като кърлеж у студентите.....Пфууууууу....сичкото мизерник соросоид се присламчи към тях......Та даже и от тяхно име говорят, все едно студентите са тъпи парчета и требе да им се помага....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  А ти си прашасал комунист

 12. 12 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2794 Весело
 13. До коментар [#10] от "ARRI":

  Вагнер и крави.

  Wornoxmaniak
 14. 14 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Малко е встрани от темата, но... За мен "Стъпки в пясъка" е най-добрият български филм след 1989 г. - синтез от хубава история, прекрасна актьорска игра, великолепна музика и много добра режисура. Има сцени, които мога да ги гледам по няколко пъти без да ми омръзнат.

  Използвам повода да поздравя Ивайло Христов за този филм!

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#3] от "Питанка":
  "Колкото до радикализирането, единствено властта опитва да радикализира протестите, "

  Според мен червените просто нямат печеливш ход. Каквото правят го правят от паника. Не вярвам от Позитано да са платили пернишките рейсове. Сред редовите червени си има достатъчно инфантили за да проявят такава инициатива.

  подпис
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Весело

  Обвиненията към студентите са, че не искали да преговарят за субсидии за науката. Това е ужас за червените. Поставят сиренце в капана а мишките не го искат.

  подпис
 17. 17 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Каишков, ако Ивайло Христов за теб е прашясал, значи нито ходиш на театър, нито се интересуваш от него - това е един от най-качествените актьори в момента, стана и изключително добър режисьор и е един от любимите преподаватели в академията. Представленията му са добре посетени и има защо.

  А ти си стой в мандрите и обсъждай идеите на Маркс и Ленин, там явно разбираш.

 18. 18 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "Ето, например артистите не бяха получавали хонорари от няколко месеца, няма пари за постановки".
  А пък аз мислех, че хонорарите идват от парите за билетите .... а пък то ...

 19. 19 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#17:"flisk"]Каишков, ако Ивайло Христов за теб е прашясал, значи нито ходиш на театър[/quote]
  Ти сигурно не излизаш от театъра, все на Парнас в компанията на музите и Ивайло Христов стоиш - този главен жрец и комсомолски секретар на Театъра на народната армия. Поговори си с него за мандри и крави, този разговор ти е на нивото.

 20. 20 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivan_granichar":

  Могат да идват. Ако хората почнат да получават нормални заплати и могат да си позволят билети на цена между 60 и 100 лева за театър.

 21. 21 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "Каишков - Гласът на Америка":
  [quote#19:"Каишков - Гласът на Америка"]Ти сигурно не излизаш от театъра, все на Парнас в компанията на музите и Ивайло Христов стоиш - този главен жрец и комсомолски секретар на Театъра на народната армия.[/quote]
  Петракиева,
  това, че знаеш кой преди 23-25 години е бил комсомолски секретар н Театъра на Армията няма нищо общо с това да обичаш българския театър.
  Дали съм ходила на театър скоро?! Да. ходила съм последния месец...на три преставления в Народния. Не че всеки месец го правя, а защото имах гости от чужбина и исках да им покажа някои постановки. Гледахме: "Крадецът на праскови", "Да се провреш под дъгата" и "Ревизор".
  Това е. Имаме отлични актьори и много добри режисьори...Добре, че все още не са се отказали да бъдат на такова ниво! Благодарна съм им.

  The best way out is always through Robert Frost
 22. 22 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Гневно

  Прав е Ивайло Христов.Всички ние сме с оголени болезнени нерви от напрежение и гняв.Така че " ДРАЗНИТЕЛИТЕ" си играят една много опасна игра с нашата граница на търпимост!
  Когато коренът на злото е загнил,тогава коренът се изважда,дори и да е болезнено,за да оздрави доброто!

  Tony
 23. 23 Профил на ivo_mutafchiev
  ivo_mutafchiev
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Имам едно усещане, че само радикални мерки биха въдворили ред и последователност в политиката и обществения живот! Не случайно се връщам там, където ми се струва, че остана нещо недовършено, а именно: "На оръжие, братя!"
  Точно така, след като искаме радикална промяна - нужни са радикални мерки! Колкото по-скоро хората го разберат (ако желаят и могат да го разберат), толкова по-скоро има шанс за реална радикална промяна. Пътят по който сме тръгнали, (уви), не е мисия България! Имаме нужда от наша мисия, кято ние и само ние да осмислим, създадем и изпълним! Това е мисия България!!! Това е мисията на апостолите, комитите, будителите! Както навярно сте разбрали, това никога не е била мисия на работническо-селската власт (представителите на каскетите), които системно избиваха и низвергнаха знаещите и можещите българи! Но!!! След огъня остава пепел, а тази пепел днес се превърна в продължение на прекъснатото: интелигентни хора с вродена нетърпимост към статуквото!
  "На оръжие, братя!"...

 24. 24 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Управляващите не само, че съсипаха живота ни но и претенции имат да ги щадим..

 25. 25 Профил на zp4290
  zp4290
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Смешно и жалко е хора, които 4 години мълчаха като п...и сега да издават морални присъди( не визирам само Ивайло Христов). Очакваме новата формация БСП-ГЕРБ, но преди това може да видим още много циркове.

 26. 26 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#19] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Не, но ходя достатъчно редовно. Два пъти на месец е със сигурност два пъти на месец повече от колкото ти ходиш. Да запълваш свободното си време с култура не е като да запълваш свободното си време с бахура.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  Толкова глупостти на толкова малко място - нашите "културтрегери" надминават постиженията и на Гьобелс.

  и най-умният си е малко прост....
 29. 29 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Неутрално

  За радикализацията и реваншизма тон дадоха Мая Манолова и Николай БарекОФФ по време на последните парламентарни избори. После реваншизма се прехвърли в парламента, където от трибуната се сееше яростна омраза от изказвания на Болен СидерОФФ, комисарката Мая, Цонев и БисерОФФ и цялата паплач от новата тройна коалиция. Радикализацията продължава и в момента с предизборното порнографско "шоу" на БарекОФФ наречено гротескно "България без цензура" както и в яростната пропаганда и манипулация в ТВ 7.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK