"Спомен за..." силата на натюрморта с изложба от над 50 творби на български фотографи

Една от включените в изложбата фотографии

© Драго Горанов, Организаторите

Една от включените в изложбата фотографииИзложбата "Спомен за..." е вече официално открита и до 13 ноември във Vivacom Art Hall могат да се видят над 50 творби на млади български фотографи, работещи в жанра на натюрморта чрез ръчни и експериментални техники.


Според инициаторите от Българското фотографско общество снимките се доближават по-скоро до живописта, отколкото до традиционното понятие за фотография. Алтернативните начини за проявяване пък са връщане към фотографската естетика от края на ХІХ до средата на ХХ в.


"Спомен за..." силата на натюрморта с изложба от над 50 творби на български фотографи

© Пенко Скумов, Организаторите
Експозицията, която се откри при силен интерес, включва творби от Марица Колчева и Десислав Лилков, които са основатели на единствената галерия за фотография в София "Ластици", провеждалия работилници за безобективна фотография Арслан Ахмедов, участвалата по изложби в Турция, Германия и САЩ Венета Захариева, портретиралата голяма част от българските актьори и музиканти Венета Тилева.


"Спомен за..." силата на натюрморта с изложба от над 50 творби на български фотографи

© Деница Попова, Организаторите


Участват още Катя Чаушева, Вяра Янева, Деница Попова, Веселина Скумова, Пенко Скумов, Владимир Кукурин, Николай Димитров, Ивайло Филипов, Любомир Атанасов, Христо Станкулов, Михаил Златев, Драго Горанов, Петър Влахов.


"Спомен за..." силата на натюрморта с изложба от над 50 творби на български фотографи

© Арслан Ахмедов, Организаторите


Според куратора на изложбата д-р Катерина Гаджева натюрмортът е жанр, който все още не е напълно развит в българската фотография и засега присъства плахо в историята й. В изложените творби тя намира социални и политически препратки. "Важно е да се отбележи, че авторите са представители на особено чувствително поколение – преживяло детството си в смутните времена на прехода и сякаш пропуснало зрелостта си в лутане и търсене на възможности. Нима не е очаквано именно това поколение да се обърне към жанр като натюрморта, който подтиква към равносметка, жанр, изпълнен с меланхолия и тъга?"


"Спомен за..." е първата експозиция в София, събираща подобни творби, от пет години насам.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK