Оля Стоянова представя стихосбирката си "Улица Щастие" днес

Част от корицата на "Улица Щастие"

© Жанет 45

Част от корицата на "Улица Щастие"Писателката, поетеса, пътешественик и дългогодишен автор на "Дневник" Оля Стоянова ще представи днес (27 ноември) новата си стихосбирка на име "Улица Щастие", която излиза в каталога на издателство "Жанет 45". Премиерата на книгата е тази вечер от 19 ч. в "+ това" (ул. "Марин Дринов" 30).


Стиховете, които авторката събира в продължение на 10 години, ще чете Пламен Дойнов, подкрепян от музикалната формация Par Avion Acoustic.


За "Улица Щастие" Кристин Димитрова пише: "Стиховете на Оля са лаконични. При тях като че ли видимите следи на стила са премахнати, разкрасяването е забранено. Именно при този аскетизъм в подхода към текста се получава най-запомнящото се качество в стиховете на Оля: там всяка дума тежи."
Самата Оля Стоянова казва, че такава улица действително съществува. "На нея има само една ниска къща, в краен квартал на София – кучетата махат опашки пред прага, а децата се смеят. Поезията обаче има странни маршрути – минава през Самарканд в Централна Азия и се отбива в Прага, прескача до Истанбул и Дрезден, спира се на някой връх горе в планината или чака на спирка на Лъвов мост."


Оля Стоянова отдавна е позната на читателите. Неотдавна заедно със съпруга си Живко Джаков издадоха "Пътеводител на дивите места", в който събират на едно място истории и фотографии за красиви и непознати места у нас - скални църкви и пещери, изоставени села, светилища и върхове и най-вече диви места, събирани цели 15 години. Част от тях присъстват и в "Улица Щастие".


Това не е първа стихосбирка за Оля. През годините в книжарниците излизат "Фотографии", "Проза" и "Пътна карта". Автор е и на сборника с разкази "Какво сънуват вълците", както и на един роман на име "Лични географии".


През 2012 г. Оля Стоянова спечели и първа награда в конкурса за пиеса на абсурда на името на "Наум Шопов", след което спечели първото място за драма в конкурса "Петър Ковачев". След това спечели и голямата награда на театър "София" за съвременна пиеса.


Тази година взе Наградата за авторска детска драматургия на фестивала "Михаил Лъкатник" и първа награда за поезия "Сирак Скитник". През януари 2013 г. беше премиерата на първата й пиеса – "Малки ритуали за сбогуване" в Благоевградския театър, a през есента започнаха и репетициите на друга нейна пиеса в театър "София".


"Улица Щастие" е номинирана и за наградата "Николай Кънчев", която поетесата Федя Филкова ще връчи на 6 декември от 18 ч. в изложбената зала на галерия "Средец" на Министерството на културата (бул. "Ал. Стамболийски" № 17) на празника" Поетичен Никулден 2013" в рамките на Софийския международен панаир на книгата 2013.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK