Балканите, протестите и преводимостта са фокус на новия Софийски литературен фестивал

Балканите, протестите и преводимостта са фокус на новия Софийски литературен фестивал

© facebook.com/sofialiteraryfestЛитературата не признава граници" е мотото на новия Софийски литературен фестивал, който ще се проведе между 10 и 15 декември в рамките на 41-ия Софийски международен панаир на книгата в НДК. Фокусът на първото му издание е "Балкани", допълват организаторите на Асоциация "Българска книга".


Идеята е фестивалът да сменя темата си всяка година. Програмата на неговото първо издание включва срещи и четения с различни автори, сред които са имена като Алек Попов, Георги Господинов, Емил Андреев, Емилия Дворянова, Елена Алексиева, Кристин Димитрова, Милен Русков, Теодора Димова, Радослав Парушев и Васил Георгиев.


Гости от света и у нас
Специално за него в София от чужбина ще пристигнат и живеещите извън България - Захари Карабашлиев, Мирослав Пенков и Капка Касабова.
Събитието ще доведе и чуждестранни гости като Анте Томич от Хърватия, Алеш Дебеляк от Словения, Ненад Величкович от Босна и Херцеговина, Владимир Арсениевич от Сърбия, Гоце Смилевски от Македония, Дан Лунгу от Румъния и Димитрис Нолас от Гърция.


Протестите и преводимостта
Част от темите за дискусии са "Писателите и балканските протести" и "Преводимост и непреводимост в балканските литератури", организирани от Културния център на СУ "Св. Климент Охридски".


Поетичните вечери ще бъдат в клуб "Мазе" с участието на Миглена Николчина, Ясен Атанасов, Галина Николова, Тома Марков, Иван Ланджев, Васил Балев, Стефан Иванов и др., придружени с музиката на "ЛаТекст" и Константин Кацарски ("Блуба Лу") с приятели.


Визуална литература
Програмата включва и фотографската изложба на име "Да откриеш остров" с автор Владислав Христов, която включва портрети на 22 писатели от 12 страни, посетили България. Тя ще бъде на разположение на зрителите между 26 ноември и 20 декември в "+ това" (ул. "Марин Дринов" 30). Посетителите на изложбата ще имат възможността да видят портретите на 22 писатели от 12 страни.


Подробна информация за предстоящото първо издание на фестивала предстои да бъде представена в близките дни. Междувременно желаещите могат да следят новините около него във страницата му във "Фейсбук".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK