Теодор Елмазов, актьор: Колкото повече хората са мачкани, толкова по-силен отпор ще дават

Теодор Елмазов

© Окупирай НАТФИЗ, Скрийншот от YouTube

Теодор ЕлмазовАктьорът Теодор Елмазов, познат от многобройните си роли в театъра, често може да бъде срещнат на протестите срещу правителството още от първите дни. Пред "Дневник" и в близост до загражденията пред парламента той разказва повече за позицията си по време на вчерашния пърформънс, в който Народното събрание и моралът на политиците бяха "погребани".


Теодор Елмазов, участващ в някои от най-актуалните спектакли в момента като "Животът е прекрасен" и "Хамлет", е също така една от личностите заедно с режисьорите Теди Москов, Александър Морфов, Явор Гърдев, Виктор Чучков, които подкрепиха окупацията на аулата в НАТФИЗ с видеосъобщения.


През юни казахте пред "Дневник", че не ви харесва как протестът се "превръща в шоу, защото работата е много сериозна." А сега сте на този пърформънс, в който Александър Морфов току-що обяви "смъртта" на Народното събрание. По какъв начин такива събития допринасят за протеста?
- По този начин категорично се заявява, че интелигенцията е против това, което се случва в тази страна, против всички тези лъжи, които се изричат от трибуната на Народното събрание, от телевизионния екран. Нищо от направеното и казаното не е действително. Скоро говорих с една майка, която роди преди месец. Питах я дали това за надбавките е вярно, и се оказа, че няма нищо подобно, тъй като е на граждански договор, а не на щат. Ами големите надбавки на пенсионерите? Оказаха се 4 лв. – колкото за две млека и един хляб. Това е подигравка с тези хора. Всичко е фалш, лицемерие и демагогия. А да демагогстваш в такъв критичен момент... Когато цялата държава заминава на кино, те се събират на Боровец и обсъждат как всичко е наред. За тях може да е наред, но за 99% от хората в тази страна не е.


Покрай събитията в Украйна се зароди нова вълна мнения, че трябва да има радикализиране...


- В природата има закони, с които, ако не се съобразяваш, страдаш от тях. Ето един закон на физиката – равно по големина действие съответства на същото по големина противодействие. Винаги ще има съпротива, тъй като колкото повече мачкаш, толкова повече хората ще дават отпор. В крайна сметка вероятно ще се стигне до директен сблъсък.


Заради поведението на хората отвъд огражденията?


- Разбира се. Би ми станало неудобно, ако някой ми крещи всеки ден в лицето "оставка" и ми вика под прозореца да се махна. Ако си човек на място, ще се оттеглиш. Ето освен че "погребахме" Народното събрание, "погребахме" и морала.


А възможно ли е да възкръсне?


- С нови хора - да. Има една притча за Мойсей – как 40 години води еврейския народ, измира поколението, което е свързано с преследванията в Египет, и чак тогава обществото покълва, защото трябва да се започне на чисто. Същото трябва да се случи и тук.


Във видеата, заснети за "Окупирай НАТФИЗ", Теди Москов посъветва "Ранобудните студенти" да създадат собствено политическо движение. Това ли е начинът да се наложат "нови лица"?


- А защо не? Ако се запазят определени хора от сегашния модел, нищо ново няма да се получи, докато, ако тези организации създадат собствен модел, движение или партия, те могат да се опълчат срещу статуквото. И така да покажат, че действат с мисъл за бъдещето на тази страна и хората, които живеят в нея.


Подкрепихте университетските окупации. Загубиха ли те позиции покрай прекратяването на пълната окупация на Софийския университет?


- Студентите бяха принудени, тъй като няма как учебният процес да бъде спрян вечно. Това, което в този момент трябва да се направи, е да се хвърлят камъните на правителството по собствените им глави.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK