Съвременната българска фотография намира своя виртуален дом

От серията "Алепо - в окото на войната" на Георги Кожухаров

© Дневник

От серията "Алепо - в окото на войната" на Георги КожухаровФотографите Никола Михов и Ивайло Стоянов дават начало на проекта Bulgarian Photography Now със сайт, който се очаква да обедини най-знаковите творби от новото поколение български автори.


До момента на сайта могат да се видят снимки от фотожурналиста на "Дневник" Георги Кожухаров, отразил размириците в Сирия, стажувалия при Родни Смит в Ню Йорк Атанас Петков, документиралата съдбата на живеещите около Чернобил Боряна Кацарова, Васил Илиев, завършилата в Холандия Веселина Николаева, Димитри Стефанов, заснел живота на затворниците в Плевен и наркозависимите в Герман, Димитър Вакарийски, Евгения Максимова, Елена Героска, Златка Димитрова, Лубри, Милен Радев, дуото Мисирков/Богданов. както и от основателите на инициативата.


Стоянов и Михов, снимал тазгодишните бунтове в Истанбул, а в случая представен с посветения на паметниците от време на комунизма проект Forget Your Past, планират всеки месец да представят нови автори и да застъпят всички свободни форми на фотографията, като акцент в селекцията ще бъдат фотоси, създавани след 2000 г.
Платформата включва и чуждестрани фотографи, работили в България, какъвто е случаят с Барак Салари, роден в Иран, лежал в затвора в Пакистан и впоследствие реализирал се в Монреал, Канада, където е преподавател. Дейността му в България е добре документирана от издателство "Жанет 45", под чийто знак той има четири издадени фотографски книги: създадените в съавторство с журналистката и поетеса Диана Иванова "Травми и чудеса: Портрети от Северозападна България" и "Моята улица: Кубински истории", както и "Афганистан: хора и съдби", "Лица, тела, персонажи: истории от Куба".


От серията "Кухненски истории от Балканите" на Евгения Михайлова

© Организаторите

От серията "Кухненски истории от Балканите" на Евгения Михайлова


В селекцията е включен и Дирк Брьомел, роден през 1968 г. в Бон-Бад Годесберг, Германия. На сайта на проекта могат да се видят негови фотоси на отдавна неизползваеми бойни самолети.


От концептуалната изложба и впоследствие книга Forget Your Past на Никола Михов, документирал съдбата на монументите, създадени по време на комунизма.

© Никола Михов

От концептуалната изложба и впоследствие книга Forget Your Past на Никола Михов, документирал съдбата на монументите, създадени по време на комунизма.


Bulgarian Photography Now е също така партньор на Софийска Градска Художествена Галерия при интегрирането на фотографията в музейната колекция и в изложбената политика на институцията заедно с куратора с д-р Мария Василева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK