"Улица "Щастие" донесе на Оля Стоянова награда на името на Николай Кънчев

Оля Стоянова

© Красимир Юскеселиев

Оля СтояноваПоетесата, драматуржка и журналист Оля Стоянова спечели наградата за поезия на името на Николай Кънчев за новата си книга "Улица "Щастие" (изд. "Жанет 45"), съобщиха инициаторите на приза.


Той й е връчен в рамките на "Поетичния Никулден" 2013, който се проведе в галерия "Средец" на Министерството на културата за седми път.


Стоянова, събираща в "Улица "Щастие" стихотворения от последните 10 години получи почетен диплом, бронзова пластика на починалия през 2007 г. Кънчев, създадена на скулптора Добромир Иван, както и сумата от 2200 лв.
Останалите номинирани поети за наградата тази година бяха Иво Рафаилов за новата си поетична книга "Изброими изкушения", Йордан Ефтимов, издал по-рано тази година "Сърцето не е създател", Станислава Станоева за "Теория на всичко" и Росен Карамфилов за "Стерео тишина".


Името на авторката се свързва още с книгите "Проза", "Какво сънуват вълците", "Фотографии". Неотдавна заедно със съпруга си Живко Джаков издадоха писаната в продължение на 15 години "Пътеводител на дивите места", в който събират на едно място истории и фотографии за красиви и непознати места у нас - скални църкви и пещери, изоставени села, светилища и върхове, и най-вече диви места. Част от тях присъстват и в "Улица "Щастие".


Оля Стоянова е също така носител също на наградата "Наум Шопов" през 2012 г. за пиеса на абсурда, а миналата година получи голямата награда за съвременна пиеса на театър София. В момента в Благоевградския театър се играе първата й пиеса "Малки ритуали за сбогуване".


В биографията си тя също има първа награда за къс разказ "Рашко Сугарев" 2011 г., печелила е първи награди за поезия на името на Веселин Ханчев, Добромир Тонев, Сирак Скитник и Дора Габе.


"Поетичният Никулден" се организира от съпругата на поета Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на Фондация "А, Аскеер".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK