"Под знака на Орион" - изложбата, която допълва историята на гетите по нашите земи

Златно съкровище

© Организаторите

Златно съкровищеИзложба "Под знака на Орион" ще представи най-новите археологически разкрития от царския некропол на гетите в националния резерват "Сборяново". Тя се открива от днес, 12 декември, в галерия Credo Bonum.


За пръв път пред широка публика ще бъдат представени открития от резервата, които през последните години изненадват, но и потвърждават предполагани исторически събития, свързани с тракийското племе на гетите и гетската държава, чийто апогей е през ранната елинистическа епоха от последните десетилетия на ІV до средата на ІІІ в. пр. Хр.


В изложбата са включени предмети и находки от южната група могили от източния некропол, обединени под знака на Орион, в чийто център е Голямата Свещарска (Омуртагова) могила. Сред тях има златни дарове, положени в насипа на всеславната могила, монументална гробница, открита в обикалящите я могили, както и единствена у нас тракийска колесница, впрегната в два коня. Сред откритията са и погребенията на жреци и аристократи, на жертвопринесени коне и кучета, засипаните под могилните насипи глинени олтари.
Колесница

© Организаторите

Колесница


Националният археологически резерват "Сборяново" е разположен на двата бряга на река Крапинец, на 50 км от река Дунав и на 6 км от град Исперих.


Един от първите изследователи на комплекса е австроунгарския археолог, етнограф и географ Феликс Каниц.


През последните години разкопките ръководи проф. Диана Гергова. Според нея Сборянова пази не само руините, но и духа на "Даусдава" - Града на вълците или Града на светлината, което е главната духовна и политическа столица на гетите, наричани от Херодот "най-мъжествени и най-справедливи сред траките", допълват от галерията.


Находки

© Организаторите

Находки


Не случайно древните автори считали техния полумитичен жрец и бог Залмоксис едновременно за пророк, законодател и един от първите философи на траките. Сега с разкопките на царския некропол на гетите светът на Залмоксис, който съчетава в себе си много познания за Космоса, земята, числата, човека и душата, става още по-разбираем, обяснява проф. Гергова.


През последните две години проучването на светилища и могили изкарват множество доказателства за извисена култура, вярвания и политически живот при гетите. При археолого-астрономически изследвания там се открива, че подредбата на могилите в Сборяново като цяло внушава идеята за Млечния път, който според древните бил пътят на душата към Космоса. Отделните групи от могили с различни размери могат да бъдат тълкувани като огледални отражения на най-ярките съзвездия.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 557 Весело

  Биваше предположенията и твърденията да са подкрепени с наложена звездна карта върху картата с могилите...
  Много хора са чели Деникен...и подобните нему...

 2. 2 Профил на king_nothing
  king_nothing
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Малко е оф топик, но винаги съм си мислил, че 45те години, в които държавата ни е била затворена за външният свят е дала достатъчно време на Гърците да си направят рекламата, че са люлка на европейската цивилизация. А, ако човек се разходи из България и Сърбия и вижда, че това е силно ограничено изказване, защото според мен не само Гърция, ами целите Балкани са люлка на модерната европейска цивилизация и култура. Защото всичко е тръгнало от тук, след което постепенно е пренесо на запад, били сме доста по-развити. Даже турските 5 вековни кланета и репресии са изгонили много интелегентни хора на запад, където те са пренесли своите знания и умения. Което всъщност е подействало като катализатор на последвалият европейският Ренесанс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK