Мартин Фрийман, актьор: Радвам се, че хората не освиркват Билбо

Мартин Фрийман

© Associated Press

Мартин Фрийман
От роли на обикновен офис служител до пътешествия до Средната земя в компанията на славна дружина джуджета, британският актьор Мартин Фрийман оформя кариера от еклектични образи, които демонстрират неговия необикновен комедиен стил.


42-годишният актьор стана известен с ролята си на влюбен търговски представител в британския оригинал на сериала "Офисът". Известен е и с превъплъщенията си в известни литературни образи като Артър Дент в екранизацията на книгата на Дъглас Адамс "Пътеводител на галактическия стопаджия" от 2005 г., както и верния помощник д-р Джон Уотсън в телевизионната поредица на Би Би Си "Шерлок" заедно с Бенедикт Къмбърбач.


Най-обсъжданата му роля през последните около две години обаче е тази на Билбо Бегинс в екранизацията на Питър Джаксън "Хобит" по творбата на Дж.Р.Р. Толкин. От вчера, 13 декември, вторият филм от поредицата "Хобит: Пущинакът на Смог" е вече и по кината в България.


Пред "Ройтерс" Фрийман говори за ролята си, предизвикателствата пред поддържането на героя му и това да не се превърне в рутинен актьор в Холивуд.

Къде ще открие публиката Билбо физически и психически в "Пущинакът на Смог"?


- Ще го открие на път. Първоначално той проучва за опасности и докладва на джуджетата и магьосника онова, което е видял, така че публиката ще го завари като част от братската дружина.
Не много след това ще го видим не просто като част от нея, а като безценен неин елемент, тъй като той спасява живота им не веднъж, изкарва ги от затвора и открива тайната порта към Еребор, така че той става жизненоважен, бих казал.


Каква е най-голямата промяна в героя на Билбо?


- Той е по-уверен! В същността си той все още е същата личност, която е бил, но опитът, който придобива, му дава увереност, тъй като знае, че сега е от значение за групата и няма нужда да го доказва. Неизбежно това ще му даде и различна позиция сред останалите, макар той да не е един от джуджетата и да знае, че не всеки един от тях го е допуснал близо до сърцето си.


Какво е най-голямото предизвикатество пред вас, поемайки ролята на Билбо?


- Да имам работа в такъв период от време и проект, който вече се състои от три филма. Щяха да бъдат два и когато първоначално се заех с проекта, мислех, че ще трябва да удържа образа в продължение на два филма, а сега са три. Трябва да следиш къде си и какво прави героят ти, какво чувства или мисли във всеки един ден от това пътуване, тъй като не снимаме сцените последователно.


Спечелихте наградата "Най-добър герой" за ролята на Билбо на филмовите награди на MTV тази година, а на прожекцията на втория филм имаше много добри отзиви от публиката, когато Билбо за първи път се появи на екрана. Смятахте ли, че това ще се случи на вашия герой?


- Не, предполагам, че не. За да съм напълно честен, не съм мислил нито за едното, нито за другото. Определено се радвам, че хората го приемат по-скоро така, отколкото да го освиркват. Ако го освиркваха, щеше да означава, че определено съм направил нещо грешно.


Третият сезон на "Шерлок" започва през януари 2014 г.. Какво ще видим от Джон Уотсън в този сезон?


- Той е продължил от момента, когато си мисли, че Шерлок е убит преди две години. Продължил е и се е влюбил. И очевидно това е най-голямата промяна в живота му. Шерлок вече не е наоколо, приятелят му го няма вече. Няма ги онези приключения и онзи живот, така че се е върнал към медицинската си практика и има много сериозна приятелка.


Това е мястото, на което го заварваме и то не на "Бейкър Стрийт", без онзи живот. Той е доволен от етапа, до който е стигнал.


Кое е най-голямото предизвикателство в навигирането ви из Холивуд?

- Единствената ми навигация в тези води е творческа. Това може и да звучи много превзето, но аз се опитвам и искам наистина да е така. Някои хора ме питат за съвети за филмовия бизнес. Не знам нищо за филмовата индустрия, абсолютно нищо... Предполагам, че човек трябва да се опитва да не се превърне в твърде рутинен актьор и този опит е с варираща степен на успех.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK