Оля Стоянова и Йордан Ефтимов спечелиха наградата за поезия "Иван Николов"

Корицата на "Улица "Щастие" от Оля Стоянова

© Жанет 45

Корицата на "Улица "Щастие" от Оля СтояноваОрганизираната от изд. "Жанет 45" Националната награда за поезия на името на Иван Николов отиде за първи път при двама автори едновременно, а победителите на седмото й издание са Оля Стоянова и Йордан Ефтимов.


Те завоюваха приза за новите си стихосбирки "Улица "Щастие" (изд. "Жанет 45") и "Сърцето не е създател" (изд. "Смол стейшънс прес"), и поделиха наградата от 10 000 лв. Изявяващата се още като драматург и журналист Оля Стоянова, която по-рано тази месец спечели награда за поезия и на името на Николай Кънчев, заяви, че поезията е възможност да се каже всичко без да се крещи. "Пожелавам на наградите "Иван Николов" да смущават обществото и да създават още повече дискусия около поезията", каза след нея Йордан Ефтимов, известен и като литературен критик и историк, а ограниченото място на поезията на българския книжен пазар и намаляващия шум около нея бяха често напомняни през вечерта като актуален проблем.


Журито в състав Биляна Курташева, носителят на награда Марин Бодаков и Пламен Дойнов подчерта, че номинираните тази година са били изключително равнопоставени, а като обща тенденция отличи "граничещия с документалистиката умерен и обран лиризъм".


Награди от по 1000 лв. за постиженията си получиха още номинираният Иво Рафаилов за "Изброими изкушения" ("Пергамент") и Крум Филипов за антологията си "Воден знак" ("Жанет 45"). Самата церемония във Vivacom Art Hall пък започна с импресионистичен късометражен филм на Филипов, посветен на починалите лауреати на наградата "Иван Николов" като Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Методиев, Вера Мутафчиева, Николай Кънчев, Калина Ковачева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK