"Подари книга за Коледа" със Захари Карабашлиев и Димитър Кенаров

Панаир на книгата Димитър Кенаров

© Анелия Николова

Панаир на книгата Димитър Кенаров"Дневник" и тази година подкрепя призива на писателя Георги Господинов "Подари книга за Коледа", започнал от края на 2007г. от страниците на нашия вестник. Потърсихме и няколко български автори да препоръчат книгите, които биха подарили. 


Първото заглавие, което идва на ум на Димитър Кенаров е "Изстъпления: Приключения с руските книги и с хората, които ги четат" на Елиф Батуман.


"Книгата е много интересна, тъй като е смесица между мемоар, пътепис и литературна критика", сподели пред "Дневник" журналистът на свободна практика и поет, който неведнъж е изказвал прогнозата си, че документалистиката в близко бъдеще ще бъде по-ценна и търсена от фикцията. "Авторката е от турско-американски произход, пише за руска литература и то по един гоголевски начин, като се приближава до наративната журналистика. Книгата е изключително смешна и ценна едновременно. Тя е също така хибридна жанрово, обединява документалността и художествеността, и това за мен е бъдещето на писането."
За "Дневник" своите фаворити за сезона сподели и Захари Карабашлиев, който беше в България за новото издание на Панаира на книгите в НДК.


"В тона на инициативата на Георги Господинов е една нова поредица, ориентирана към възрастова група от 7 до 12: "Запази историята". В нея великолепни съвременни автори преразказват добре познати, класически истории като "Престъпление и наказание", "Капитан Немо", "Крал Лир" и т.н... Първата книга е "Годениците", преразказана от Умберто Еко", препоръча авторът на "18 % сиво", който казва, че за тийнейджърите пък би предложил романа "Дрога" на Майя Стоун. "В романа проследяваме историята на 16-годишния Дъг Шафър, който, за да привлече вниманието на съученичката си е готов на всичко, включително да се превърне в наркозависим. Изказът на Слоун носи свежестта на Сeлинджър и заряда на сериала Breaking Bad".


"Подари книга за Коледа" със Захари Карабашлиев и Димитър Кенаров

© Jeffrey Lamont Brown, Личен архив


Жанровите препоръки на живеещия в Калифорния автор продължават със свръхестествения трилър "Кървава луна" на Бенджамин Пърси. "В една майсторски обрисувана, дистопична версия на Съединени Щати новата заплаха са едни много различни "терористи". Най-необичайното в тях е, че те са "ликани", от латинското "ликантропия", т.е. те са върколаци."


Карабашлиев би подарил и някои издания, които си е купил на Панаира на книгата като например "Хари Куебърт". "Започнах я веднага - върви страхотно и нямам търпение да остана насаме с нея. Пак на Панаира на книгата видях, че са преиздадени "Червения дракон" и "Мълчанието на агнетата" на Томас Харис и завиждам благородно на всички, които не са ги още чели. Видях неиздавано досега заглавие на Рей Бредбъри - "Хайде всички да убием Констанс" и анонсът му ми напомни любимата ми негова книга "Смъртта е занимание самотно".


Захари Карабашлиев също така препоръчва "Това изкуство на поезията" на Хорхе Луис Борхес, книга, която събира лекциите му за изкуството на стиха, които произнася в Харвард през 1967 г., "Интимните врагове на демокрацията" на Цветан Тодоров, която е започнал наскоро и който определя като "един от най-критичните гласове в съвременна Европа."


В списъка на Карабашлиев попадат и българска книга. "Мисирков/Богданов - Портрети 92-13" е страхотно издание на така рядко срещания в България формат на луксозно албумно издание с портрети". Изданието събира портретните снимки на фотографското дуо Борис Мисирков и Георги Богданов, което беше пуснато от "Жанет 45" и съпътствано от продължаваща и в момента изложба в Софийската градска художествена галерия.


"В светлината на това, което се случи в изтичащата година бих подарил "Задочни репортажи за България" на Георги Марков - есета, които писани преди доста години ни разказват за свинщините на комунизма, а звучат плащещо актуални и днес", заявява писателят.


Още препоръки от български автори четете всеки ден до Коледа в "Дневник". Подарявате ли книги и кои, може да коментирате във форума. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK