"Подари книга за Коледа" с Евгения Иванова и Стефан Иванов

Стефан Иванов

© Яна Лозева

Стефан Иванов"Дневник" и тази година подкрепя призива на писателя Георги Господинов "Подари книга за Коледа", започнал от края на 2007г. от страниците на нашия вестник. Потърсихме и няколко български автори да препоръчат книгите, които биха подарили. 


Предимно познатия като поет Стефан Иванов, написал с Иван Добчев наградената с "Икар" пиеса "Медея – майка ми" и също играещата се в "Сфумато" "Между празниците", казва, че за пореден път по празниците ще подари на близките си книги.


Той препоръчва за Коледа това, което е "напазарувал" от Панаира на книгата.
"Напълних на четири пъти и до пръсване раницата със следното: стихосбирките "Таралежово слънце" на Ларш Собю Кристенсен, "Край на носталгията" на Алеш Дебеляк и със "Стихотворенията на Сидни Уест" на Хуан Хелман.


С неочаквания "пътепис" "Вкусна география" на Ана Бодакова, Дара Варадинова, Десислава Димитрова, Зорница Христова и с илюстрациите на Аля Маркова. Със сборника разговори с преводачи на Марин Бодаков "Преведе от..." и втори том на "Лица и маски", интервютата с преводачи на Емил Басат.


С албумите "Портрети 92-13" на Мисирков и Богданов и с "Огледалото на света" на Джулиан Бел. С хрониката "Тежък маршрут" на Екатерина Гинзбург, мемоара на Пати Смит "Просто деца", биографията на Набоков от Алексей Зверев, "Попизъм" на Анди Уорхол и Пат Хакет, с есетата на Стайнбек в "Америка и американците" и с достъпното изследване на Владимир Градев "Това не е религия".


И с проза и романи – "Децата от гаровия сейф" на Рю Мураками, "Истината за случая "Хари Куебърт" на Жоел Дикер, "Смях в тъмното" и "Прозрачни неща" на Владимир Набоков, "Нива на живот" на Джулиан Барнс, "Това е всичко" и "Да пишеш" на Маргьорит Дюрас, "Моите награди" на Томас Бернхард, "Градът и планините" на Еса де Кейрош и антологията на Фарук Шехич."


Евгения Иванова

© Антон Попов

Евгения Иванова


Етноложката, преподавател в Нов български университет и авторка на романа "Плана Константинопол" Евгения Иванова се спира на романа "Да преминеш по сенчестата пътека" от Боряна Христова. "Защото е страшно Коледен! Пълен е с всевъзможни Коледи: минали, когато лошите ги наказвала русалска болест, и бъдещи, когато добрите ги очаква любовно пътуване в Париж. Това не е баница с късмети, а най-обикновена Коледна вихрушка, в която можеш да разпознаеш контурите на щастлива вещица. Ако си способен да ги различиш…"


Четете още препоръки от български автори в "Дневник". Дали подарявате книги и кои, коментирайте във форума. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK